San Cosmas (Ex-Laodicea): Викрадення українського насіння соняшника з окупованої Феодосії

SAN COSMAS (ex-LAODICEA) в цьому незаконному рейсі в окупований Крим пережив шторм і бавовну від ЗСУ, однак це не завадило йому завантажити і вивезти з окупованої Феодосії партію насіння соняшника 6580 т. За документами викрадене з окупованої частини Запорізької області насіння призначено для компанії з ОАЕ, місце доставки – Туреччина.

SAN COSMAS (ex-LAODICEA, IMO: 9274343, MMSI: 677033900, Call sign: 5IM439, Flag: Tanzania [TZ]) прийшов в Чорне море після рейсу в вересні, в якому пшеницю, викрадену в окупованому Мелітополі, було доставлено з Севастопольського порту в Іскендерун (Туреччина) для турецько-швейцарської компанії. Ці обставини, а також інформація про новий менеджмент порушника, розкриті в публікації:

SAN COSMAS (ex-LAODICEA): вивезення мелітопольської пшениці з окупованого Севастополя

SAN COSMAS прийшов в Чорне море 28.10.2023 з турецького порту Гюллюк завантаженим польовим шпатом. Раніше ми фіксували доставки польового шпату в окуповану Феодосію, однак на цей раз судно пішло в Новоросійськ. Після виходу з Новоросійську SAN COSMAS потрапив в шторм, що в кінці листопада відбувався в Чорному морі, і вже після його закінчення зайшов в окуповану Феодосію 03.12.2023 – повідомлення SeaKrime.

Ідентифікація і геолокація SAN COSMAS по фото від 03.12.2023

Бавовна

В ніч 25/26 грудня 2023 сили оборони України нанесли удар по великому десантному кораблю “Новочеркаськ”, який перебував в військовій гавані окупованої Феодосії. SAN COSMAS знаходився недалеко від місця прильоту, з іншої сторони причалу – повідомлення SeaKrime 26.12.202327.12.2023, фото з мережі Інтернет.

OSINT

Перебування SAN COSMAS в окупованій Феодосії зафіксовано на фото і відео, які знайдені моніторингом соціальних мереж, що відображено в повідомленнях SeaKrime 08.12.202316.12.2023.

Вдень 28.12.2023 SAN COSMAS знов потрапив на фото і відео, опубліковані в мережі Інтернет.

Також фотографії SAN COSMAS від 28.12.2023 є в публікації Крим.Реалії.

Судно вийшло з Феодосійського порту ввечері 28 або вночі 28/29 грудня, MarineTraffic зафіксував сигнал в морі 29.12.2023 4:50 UTC.

SAN COSMAS вказує в AIS порт призначення Бандирма (Туреччина).

Сертифікат на вантаж

24.12.2023 на вантаж SAN COSMAS було оформлено сертифікат № 792236306241223001.

sertyfikat

Експортер: “TEZORI DELLA TERRA” LLC, MOSCOW, PEREVEDENOVSKY PER. 13, P. 18, POPREM. 34N/5, 105082, RUSSIA, TIN: 9701259632

Компанія ТЕЗОРИ ДЕЛЛА ТЕРРА зареєстрована 18.09.2023, її керівниця Курганская Ирина Юрьевна, 12.11.1988, ИНН 244314093981, одночасно є директоркою гімназії дистанційного навчання в Митіщах Мск.обл. Має персональний акаунт і бізнес-акаунт вК, в Красноярську займалась написанням курсових робіт для студентів (“Сессия в один клик”). Джерело фото – вК.

Отримувач вантажу: MERCALIX TRADE DMCC, MASLAK MAH., ESKI BUYUKDERE CAD., KOC KAYA AS PLAZA NO:1/15 SARIYER, ISTANBUL, TURKEY

Додаткова декларація оформлена на MERCALIX TRADE DMCC, UNIT NO 599, DMCC BUSINESS CENTRE LEVEL NO 1, JEWELLERY & GEMPLEX, 3 DUBAI, UAE (сайт).

Фітосанітарний сертифікат SAN COSMAS оформлено на Туреччину, вантаж – SUNFLOWER SEED 6580 T.

Знезараження проходило в період 23 DEC 2023 – 28 DEC 2023.

Цікаво як оформлено в сертифікаті місце видачі – рф. В фітосанітарному сертифікаті має бути вказано конкретне місце, де було видано документ, це важлива для перевезення агропродукції інформація. Такий напис як в цьому документі свідчить про те, що місце хочуть приховати.

Документ видано особою на ім’я GLAZKRITSKAYA O. I.

Пошуком знаходимо цю особу на сайті Россельхознадзор в розділі “Отдел государственного фитосанитарного контроля и надзора на Государственной границе РФ”, вона є відповідальною посадовою особою Феодосійського митного посту.

Отже, ми розуміємо, що дана особа хотіла приховати в документі – що SAN COSMAS завантажив насіння соняшника в окупованій Феодосії.

Глазкрицкая (Степаненко) Ольга Ивановна 15.06.1959 (вКОК, фото з вК).

Bill of lading

Проєкт SeaKrime отримав від спільноти KibOrg документи щодо незаконного суднозаходження SAN COSMAS в окуповану Феодосію. Один з них – коносамент.

В документі вказано, що насіння соняшника завантажено компанією TEZORI DELLA TERRA за дорученням MERCALIX TRADE DMCC з ОАЕ, що співпадає з даними сертифіката. Про доставку треба повідомляти на турецьку адресу компанії MERCALIX TRADE DMCC.

Коносамент оформлено 22.12.2023 ніби то в порту Кавказ. Це неправдива інформація, оскільки судно в цей день знаходилось в окупованій Феодосії. З 3 по 28 грудня судно знаходилось біля причалу №1 Феодосійського торгового порту за координатами 45.0295, 35.3882.

Коносамент підписано капітаном SAN COSMAS Hasan Aris.

Моряк на ім’я Hasan Aris, 31.08.1976, громадянин Сирії, отримав морську освіту в Одесі, залишився після навчання для постійного проживання в Україні. Тепер він вивозить викрадене з окупованої території України насіння соняшника, й українські правоохоронні органи зобов’язані відкрити за фактом незаконного перетину Державного кордону України кримінальне провадження. Він вимикав AIS перед заходженням в окуповану Феодосію, підробив коносамент, вказавши в ньому невірний порт завантаження, – це ознаки того, що він повністю усвідомлював злочинність своєї поведінки, отже форма його провини має бути кваліфікована як умисел.

Джерела (крюїнгархівФБ)

Cargo plan

В документі вказано порт завантаження – Феодосія, надано інформацію про вантаж насіння соняшника і розподіл його по трюмам SAN COSMAS.

Документ датовано 21.12.2023.

Cargo plan оформлено на бланку британської компанії LEVANT FLEET LTD, про яку детально написано в інших розслідуваннях SeaKrime:

SAN COSMAS (ex-LAODICEA): вивезення мелітопольської пшениці з окупованого Севастополя

SAN DAMIAN (ex-SOURIA): вивезення краденого ячменю з окупованого Севастополя в Йорданію

Логотип на бланку співпадає з оформленням сайту компанії

Лист від ГЗО

Діяльність Государственного зернового оператора, який займається вивезенням агропродукції з окупованого Мелітополя, розкрито в розслідуванні журналістів KibOrg.

Вивезення зерна та батальйон імені Судоплатова: Мелітополь під окупацією

В документі вказана компанія ТЕЗОРИ ДЕЛЛА ТЕРРА, яка фігурує як відправник зерна, і яка має ознаки фіктивності – створена в вересні 2023, директорка не має відношення до оптової торговлі збіжжям. Мова йде саме про партію насіння соняшника на судні SAN COSMAS, це буде підтверджено іншими документами.

Цим листом доводиться, що партія насіння соняшника, вивезена SAN COSMAS, має походження з окупованої частини Запорізької області.

Документи компанії ВИДАН

В документах компанії “ВИДАН” ми бачимо пояснення чому ГЗО написано лист, відбулась заміна компанії, що фігурує в документах як відправник насіння соняшника. З документів ми дізналися про причетність до викрадення зерна ще однієї компанії –

ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ “ВИДАН
ИНН: 7715588288
Дата регистрации 26.12.2005
Юридический адрес: 121471, город Москва, Рябиновая ул, д. 45, подв., помещение i, комната 14
Генеральный директор Цуркин Анатолий Васильевич

Анатолій Васильович Цуркін (03.03.1978, вКІнстаграм, ИНН 7715588288) за інформацією аналітичної системи YouControl до війни займався бізнесом в Криму. Після окупації Криму недовгий час попрацював міністром транспорту, після повномасштабного вторгнення активно займався логістикою окупованих територій – розслідування ЦЖР.

Скріншоти – вК.

В одному з документів ще фігурує співробітник компанії “ВИДАН” Скрябин Андрей Юрьевич, 07.06.1988, з м. Темрюк Краснодарського краю (вК).

В документах компанії “ВИДАН” повністю підтверджено дані з інших документів – назви компаній відправника і отримувача насіння, назву судна-перевізника SAN COSMAS, обсяг партії вантажу 6 580 т, а також місце завантаження – Феодосийский таможенный пост. Причал №1 – це саме те місце, де стояло судно SAN COSMAS в окупованій Феодосії.

Аналіз документів показує, що завантаження на SAN COSMAS насіння соняшника на завершилось не пізніше 21.12.2023. Коносамент і Cargo plan мають дати 22 і 21 грудня відповідно. Коносамент завжди оформлюється тільки після завершення завантаження, коли вантаж вже повністю прийнятий перевізником, який зобов’язується доставити його за призначенням і повідомити вказані компанії. Cargo plan складається тільки після прийняття на судно всієї партії вантажу. Отже можна зробити висновок, що завантаження завершилось не пізніше 21.12.2023, після чого на судні проводилось знезараження насіння соняшника 23-28.12.2023, і також судно затрималось через проблему з заміною експортера.

Журналісти SeaKrime також мають й інші докази походження партії насіння соняшника на SAN COSMAS з окупованої частини Запорізької області, однак вони не можуть бути опубліковані через необхідність захисту джерел.

Висновки

В розслідуванні наведено докази незаконного суднозаходження в окуповану Феодосію судна SAN COSMAS (ex-LAODICEA) для завантаження партії насіння соняшника. Викрадену на окупованій частині Запорізької області українську агропродукцію планують доставити в Туреччину на адресу компанії з ОАЕ.

Матеріал підготовлено у співпраці з проєктом SeaKrime Цетру Миротворець


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати