Подробиці життя рок-зірки митрополита Іларіона і таємні копальні Пушиліна

Команда KibOrg зламала переписку митрополита Донецького та Маріупольського Іларіона (Шукала), який грає далеко не останню роль у зв’язках з агентурною мережею ФСБшників у рясах з УПЦ МП. З переписок Іларіона зі своїми бойовими колегами з Росії випливають цікаві подробиці про таємний бізнес Пушиліна у Бразилії. Читайте подробиці інтимного життя Іларіона, а також зв’язки Пушиліна з колишньою ПВК «Вагнер» у нашому спільному розслідуванні з 24 каналом.

Офіцер

72-річний офіцер уродженець Львова митрополит Іларіон прописаний у Донецьку на вулиці Тушинській, 7. За цією ж адресою знаходиться Свято-Миколаївський кафедральний собор. Займався промиванням мізків парафіян ще задовго до початку російської агресії в Україні. У 2013 році Шукало був нагороджений орденом дружби особисто Путіним і вже через рік разом з митрополитом Горлівським та Слов’янським Митрофаном (Нікітіним) відіграв одну з ключових ролей у створенні терористичних осередків так званої «ДНР».

Путін нагороджує орденом дружби Іларіона (Шукало)

Священники активно пропагандували ідеї «русского миру», допомагали з вербуванням бойовиків та займалися розвідкою місць розташувань українських командних пунктів, користуючись своєю можливістю безперешкодно пересуватися вздовж лінії фронту. Паралельно із цим Шукало доклав зусиль, аби посунути всіх священників, які займали проукраїнську позицію.

Перед початком повномасштабного вторгнення Шукало написав звернення до духовенства та вірян, заявивши, що не підтримує жодну зі сторін. Натомість наголосивши, що вірить у щасливе життя у «прекрасному, єдиному, трудовому православному Донбасі».

Скриншот із сайту УПЦ МП

Щоправда, одразу ж після початку повномасштабного вторгнення жодних заяв-засуджень агресії Росії не послідувало. Також він не доєднався до Собору УПЦ МП, який виступив із заявою про розрив стосунків з РПЦ.

Тоді ж у Маріуполі серед розбитого вщент міста несподівано залишився майже неушкодженим Свято-покровський храм. Російські окупаційні війська використовували його для ведення вогню, розграбувавши усі будівлі навколо, за винятком святині.

Свято-Покровський храм, будівництвом якого опікувався Іларіон, після захоплення Маріуполя

У серпні 2022 року разом з митрополитом Горлівським та Слов’янським Митрофаном, архієпископом Макіївським Варнавою, єпископом Новоазовським Варсонофієм та єпископом Волноваським Амвросієм, а також колаборантами з Маріупольської окупаційної «адміністрації», Іларіон влаштував «хресну ходу», згадуючи патріарха Кирила та очільника УПЦ МП Онуфрія, що є абсолютно протилежним заявам про розірвані зв’язки з російською церквою.

Персональна церква ФСБ

Зі спілкування Іларіона у Telegram, яке відчувається певною мірою підчищеним, випливає, що ніякого розриву зв’язків між УПЦ МП та РПЦ аж ніяк не сталося. Так, наприклад, у липні 2023 року Іларіон, що підписаний як Ivan Ivanovich, спілкувався з отцем Віктором (Дреботієм) — протоієреєм Храма на честь всіх святих у Києві. У переписці мова йде про показники здоров’я, однак числа виглядають нереальними, адже різниця між показниками не може бути такою маленькою. Через приблизно місяць священники знову провели «звірку» показників тиску і на цей раз числа виглядають ще більш утопічними, адже перше число 100.

Що саме розподіляють між собою священники, на жаль, довідатися неможливо, однак у переписці згадується монах УПЦ МП із позивним Авель, а у Кореці Рівненської області якраз працює жіночий монастир, який належить РПЦ. Ймовірно, що предметом розмови була передача грошей на Рівненщину та до Лаври.

Є й серед переписок Іларіона листування з намісником Свято-Успенської Святогірської лаври Арсенієм (Яковенком), у якому духовники засуджують покарання своїх колег за антиукраїнську діяльність. Наприкінці липня 2023 року Шукало також спілкувався із заступником керівника справами Гундяєва єпископом Саввою (Тутуновим). Той надіслав йому листа з проханням всіляко сприяти відрядженням «для надання допомоги постраждалим у ході бойових дій» та після підриву Каховської ГЕС.

Бізнес Пушиліна та “вагнерівців” у Бразилії

Безумовно, що серед співрозмовників Шукало є й російські спецслужбісти, що не приховують своєї суті за рясами. 14 липня 2023 року митрополит Митрофан поділився з Іларіоном постом гауляйтера Донеччини Дениса Пушиліна, який тоді підтримав рішення про входження єпархій до російської церкви. Шукало, натомість, назвав Пушиліна дураком. За 6 хвилин після цього він же переслав до діалогу повідомлення від користувача на ім’я «Алеша ФСБ».

У пересланому повідомленні йдеться про схему бізнесу Пушиліна у Бразилії, неподалік від муніципалітету Жуіна. Зазначається, що ватажок терористів володіє долею копальні з 2016 року, а з 2018 почав інвестувати у підприємство значні кошти. Нагадаємо, що саме з 2018 року Пушилін обіймає посаду так званого «голови ДНР», а у 2022 році українські ЗМІ повідомляли про 550 квадратних метрів землі у Бразилії, які належать Пушиліну. Охорона підприємства здійснюється силами найманців колишнього ПВК «Вагнер».

Команда KibOrg поцікавилася таємним бізнесом Пушиліна і змогла здобути деяку інформації про нього. Назва підприємства: «L V R COMERCIO E EXTRACAO MINERAL». Публікуємо мапу розташування родовищ, а також схему розсипу Жуіна. За інформацією наданою нашим джерелом, копальні Пушиліна мають запаси у приблизно 1 мільйон карат.

Наводимо також дві фотографії з місця видобутку родовищ. Закрита інформація, яку ми маємо у своєму розпорядженні, була передана правоохоронним органам для дослідження.

Життя рок-зірки

Серед інших інтересів, окрім як промивати мізки парафіянам, Іларіон стереотипно, як для священника РПЦ, полюбляє дорогі годинники та розкішні авто. У 2021 році його помітили з годинником Franck Muller за 150 тисяч євро, а пізніше на Cadillac Escalade за понад 100 тисяч доларів. Десяток років по тому Шукало не зрадив своїм стандартам. У переписці за серпень 2023 року Іларіон домовлявся про поїздку на відпочинок із секретарем єпархії архідияконом Андрієм Чичикалом, відомим своїм скандалом, після якого віряни вимагали відсторонення за розпусту поведінку.

Духовники обговорювали можливість бронювання номерів у Grandhotel Pupp у Карлових Варах. Між іншим, вартість такого відпочинку вартувала б Іларіону щонайменше 122 тисячі гривень без урахування харчування та дороги.

Пізніше у цьому ж чаті обговорювалася можливість подорожі до Польщі у Реабілітаційний та розважальний комплекс отця Себастьяна Кнайпа у Камінь-Шльонському неподалік від Катовіце.

Визначити, чи все ж були заброньовані номери у готелях неможливо, однак навряд чи Шукала пропустили б до ЄС за російськими документами, а отже українських він так і не позбувся. Втім, не тільки подорожі цікавлять Шукала. У липні 2023 року Іларіон «бомбардував» запрошеннями зайти до нього настоятеля Свято-Козельщинського храму в Донецьку Олексія Безпалого та ділився фотографіями напівоголених чоловіків. Посилання, яким поділився Іларіон, веде на картинку з тегами «гей», «накачані хлопці», «гарячі парні».

Так чи інакше на другий рік повномасштабної війни ані митрополит Шукало, ані його співрозмовники не перебувають під санкціями РНБО і донині продовжують свою діяльність в Україні, маючи можливість вільно пересуватися та користуватися всіма благами країни, що не перебуває під міжнародними санкціями.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати