«Служба безпеки» Херсону: зрадники з СБУ на службі в окупантів

Досліджуючи внутрішню документацію «державної служби безпеки» окупованої Херсонщини, команда KibOrg виявила низку списків окупантів та зрадників, які були нагороджені орденами та медалями «За заслуги перед Херсонською областю». Однак один зі списків на 41 окупанта привернув нашу увагу найбільше.

У листі ексголови СБУ часів Майдану Олександра Якименка до гауляйтера окупованої Херсонщини Сальдо ідеться про те, що так звана «державна служба безпеки» провела понад 100 оперативно-бойових заходів, в ході яких було нібито викрита діяльність трьох українських законспірованих диверсійно-розвідувальних груп з числа співробітників УМВС по Херсонській області, які мали стосунок до «Правого Сектора». Окрім того, Якименко прямо заявляє, що «служба» займалася терором серед проукраїнськи налаштованих керівників зі сфери культури, освіти, медицини та громадських організацій.

До списку здобутків окупантів також було віднесено нібито виявлені 30 схронів зі зброєю, які обладнали співробітники спецпідрозділів національної поліції «КОРД», морської піхоти «Білі крила» та агентури Служби безпеки України. Окупанти стверджують, що з тайників було вилучено 220 одиниць зброї та гранатометів, 200 протитанкових, протипіхотних та сигнальних мін, 12.5 кілограм тротилу, 50 гранат, 144 одиниці гладкоствольної зброї, 56.8 тисяч боєприпасів до них, а також 7 безпілотників.

Частину списків команда KibOrg опублікувала в Telegram-каналі

Команда KibOrg ідентифікувала частину фігурантів зі списку. Дехто зі зрадників виявився перебіжчиком з числа колишніх українських правоохоронців. Подекуди колаборанти переходили на сторону ворога цілими сім’ями. Ми ідентифікували одного генерал-майора, 5 полковників, 3 підполковника, а також декілька майорів та лейтенантів. Кожен з них був нагороджений окупаційною адміністрацією за заслуги, що були перелічені напочатку листа.


«Генерал-майор»

Ляпкін Володимир Валерійович (02.10.1967) — уродженець с.Вись Маловисківського району Кіровоградської області, зареєстрований за адресою: м. Севастополь, вул. Степаняна, 8-Б, кв. 3-А. У минулому начальник Департаменту оперативного документування Служби безпеки України.


«Полковник» начальник «отдела контрразведывательной защиты в сфере экономической безопасности»

Супруненко Олексій Леонідович (20.08.1978) — уродженець м.Севастополь, зареєстрований за адресою: м.Севастополь, вул. Маршала Геловані, 20, кв. 1. Позивний – «Бык». Раніше працював в УМВС по місту Севастополь. Служив у в/ч 20205, що також базується у Севастополі. У 2023 році отримав підозру про держзраду.


«Полковник»

Шилко Андрій Сергійович (14.10.1968) — уродженець с. Магдалинівка Херсонської області, зареєстрований за адерсою: м. Херсон, пров. Козацький, 21. Колишній співробітник СБУ. Є власником нерухомості за адресою с. Генічеська Гірка, вул. Азовська, буд. 112.


«Полковник» начальник «отдела специальных операций»

Романчук Анатолій Миколайович (16.09.1976) — уродженець м. Донецьк, зареєстрований за адресою: м. Донецьк, вул. Шуйська, 12, кв. 30. Позивний — «Рим». У Росії проживає у м. Москва, вул. Городецька 8, кв. 54. Колишній співробітник ЦСО «А» УСБУ в Донецькій області. Як мінімум у 2015 році був командиром групи бойовиків.


«Полковник» начальник «режимно-секретного отдела»

Заплаткін Олександр Миколайович (17.07.1971) — уродженець м. Донецьк, зареєстрований за адресою: Львівська область, м.Рава-Руська, вул. Коновальця, 14, кв. 25. Позивний — «Зан».


«Полковник» начальник «отдела «М»

Насипанний Денис Васильович (08.04.1982) — уродженець РФ, зареєстрований за адресою: м. Севастополь, просп. Генерала Острякова, 250-А, кв. 2. Раніше був начальником відділ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ у м. Севастополі. Позивний — «Крим».


«Підполковник» начальник «финансово экономического отдела»

Носков Костянтин Юрійович
(21.01.1981) — уродженець м. Оренбург РФ, зареєстрований за адресою: м. Оренбург, вул. Родимцева, 15, кв. 148, адреса тимчасової реєстрації: ТОТ АРК, м. Алушта, вул. Ювілейна, 38, кв. 80. Позивний — «Титан». У 2023 році отримав підозру за «створення воєнізованих або збройних формувань».


«Підполковник» громадянин України Гужов Дмитро Михайлович (18.09.1975) — уродженець с.Чорнобаївка Херсонської області, зареєстрований за адресою: м. Херсон, вул. 49 Гвардійської Дивізії, 35, кв. 59.


«Майор» начальник «группы собственной безопасности»

Коломоєць Артем Анатолійович (14.12.1988) — зареєстрований за адресою Донецька область, Ясинуватський район, с. Піски, вул. Миру, 54). Колишній співробітник СБУ з позивним «Калмык».


«Майор» начальник «Скадовского межрайонного
отдела»

Ламтюгов Сергій Вікторович (11.07.1978) — уродженець м. Донецьк, зареєстрований за адресою: м. Донецьк, вул. Кутузова, 19, кв. 73. Раніше працював в УМВС по Донецькій області. Позивний — «Рубин».


«Лейтенант» старший оперуповноважений «Скадовского межрайонного отдела»

Кобрін Сергій Леонідович (07.12.1983) — уродженець с. Малі Копані Скадовського району Херсонської області, зареєстрований за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, 60 років Жовтня, 3, кв. 29. Позивний — «Балу».


«Молодший лейтенант»

Гарбер Єва Максимівна (02.07.2002) — зареєстрована за адресою: Херсонська область, м. Олешки, вул. Польова, буд. 60-б, кв. 6.

Гарбер є помічницею Олександра Якименка — голови СБУ в 2013-2014 роках, який підозрюється у причетності до масових убивств активістів на Майдані. Нині ж Якименко, який і підписав листа Сальдо на нагородження фігурантів з цього списку, є очільником окупаційної «служби безпеки» Херсонщини.


«Підполковник» оперуповноважений «отдела контрразведывательной защиты в сфере экономической безопасности»

Просянок Володимир Олександрович (26.02.1977) — зареєстрований за адресою: Донецька область, Шахтарський район, с. Дмитрівка, вул. Центральна, 297. Позивний — «Змей». Раніше працював у Сніжнянському УМВС у Донецькій області. У 2023 Просянку було повідомлено про підозру у держзраді.


«Майор» спеціаліст «отдела специальных операций»

Ільченко Вадим Вікторович (02.11.1977) — зареєстрований за адресою: АР Крим, м. Джанкой, вул. Першотравнева, 68, кв. 73. Позивний — «Док». Раніше працював у Джанкойському міськрайвідділі ГУ МВС в АР Крим.


«Капітан» спеціаліст «отдела специальных операций»

Полунін Ігор Юрійович (07.09.1985) — уродженець м. Мелітополь Запорізької
області, зареєстрований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, 12. Позивний — «Волна».


«Старший лейтенант» спеціаліст «отдела специальныхопераций»

Зінченко Микола Валентинович (24.10.1974) — уродженець Курської області РФ, зареєстрований за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, бульв. Івана Франко, 13. Позивний — «Марс».


«Старший лейтенант» оперуповноважений «отдела контрразведывательной защиты в сфере экономической безопасности»

Кузько Андрій Олексійович (15.01.1992) — зареєстрований за адресою: Херсонська область, Скадовський район, с. Нова Збур’ївка, вул. Дніпрова, 13.


«Лейтенант» Гордієнко Максим Олександрович (23.09.2000) — зареєстрований за адресою: Луганська область, м. Ровеньки, квартал Гагаріна, 15, кв. 24.


«Лейтенант»

Заплаткіна Світлана Василівна (11.02.1972) — уродженка Молдови, зареєстрована за адресою: м. Донецьк, вул. Аграрна, 7. Є дружиною Заплаткіна Олександра Миколайовича з цього списку на нагородження.


«Лейтенант» оперативний черговий

Чернов Руслан Валерійович (20.07.1985) — зареєстрований за адресою: Донецька область, Волноваський район, смт. Оленівка, вул. Шевченка, 2. Позивний — «Яха».


«Молодший сержант»

Заплаткін Олександр Олександрович (03.03.1997) — уродженець Львівщини, зареєстрований за адресою м. Донецьк, вул. Аграрна, 7. Є сином Заплаткіна Олександра Миколайовича та Заплаткіної Світлани Василівни з цього списку.


«Молодший лейтенант»

Шилко Сергей Андреевич (01.02.2001) — зареєстрований за адресою: м. Херсон, вул. Благоєва, 1, Корп.2, кв. 96. Є сином Шилко Андрія Сергійовича з цього списку.


Команда KibOrg закликає наших колег з Центру Миротворець до ідентифікації решти фігурантів зі списку


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

1 комент