Злиті документи Пентагону: реальний витік чи фальсифікація?

5 квітня світ сколихнула новина про витік секретних документів Пентагону, частина яких була присвячена вторгненню Росії в Україну. Розберемося, наскільки дані, що містяться в секретних документах, правдиві, чи впливають вони на перебіг війни і хто може бути причетним до викрадення секретної інформації.

Про існування цих документів вперше повідомило The New York Times після того, як низка російських Telegram-каналів поділилася п’ятьма фотографіями файлів, що стосуються вторгнення Росії в Україну. Ці документи були датовані початком березня. Приблизно в той час вони були вперше розміщені в мережі на Discord — популярній серед геймерів платформі для обміну повідомленнями.

Один з документів Пентагону отриманий внаслідок витоку

Аналітики з питань безпеки, проаналізувавши злиті документи, з’ясували, що витік виходить далеко за рамки секретних матеріалів про Росію та Україну. Дані з документів також включають конфіденційні матеріали брифінгів щодо Канади, Китаю, Ізраїлю та Південної Кореї. Попри це, досі не зрозуміло: чи є вкрадені дані правдивими, чи спеціально сфабрикованими. 

Канали Discord, на яких уперше було розміщено документи, були зосереджені на комп’ютерній грі Minecraft і фандомі філіппінської YouTube знаменитості. Потім вони поширилися на інший сайт — 4Chan, перш ніж з’явилися в Telegram, Twitter, а пізніше й у великих медіа по всьому світу.

Зображення мають вигляд наче наспіх зроблених фотографій аркушів паперу. Зміст загальних документів широко варіюється: деякі теми включають карти гарячих точок в Україні, таких як Бахмут і Харків, графік доставлення західних боєприпасів в Україну тощо. Також у документах зазначено, що українські сили перебувають у важчому становищі і що без постачання боєприпасів українська система ППО незабаром може вийти з ладу.

Думки щодо оригінальності документів виникли внаслідок наявності неправдивих даних про військові втрати України та Росії. В одному документі, розміщеному в соціальних мережах, йдеться про те, що з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року було вбито від 16 000 до 17 500 російських військовослужбовців.

У матеріалі New York Times зазначено, що деякі документи були сфальсифіковані, але ці виправлення було внесено після того, як матеріал було спочатку завантажено в Інтернет.

Ліворуч “оригінальні” дані щодо втрат, а праворуч – відредаговані

Українські офіційні особи також поставили під сумнів достовірність викрадених документів, а радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив у Telegram, що, на його думку, за ймовірним витоком стоїть Росія.

«Росія, і це вже аксіома, випала з глобального «порядку денного» (вірніше, не модерує його ініціативно у своїх інтересах, як робила це останні 15–17 років). Але іноді все ще намагається через умовно «нейтральні» джерела організовувати масштабні компрометуючі кампанії. «Злив документів» про нібито сценарії контрнаступу України чи про оцінки перспектив Близького Сходу — типова гра росіян…»,  — написав Михайло Подоляк.

Все ж достовірно невідомо, наскільки витік секретних даних вплинув на обставини на полі бою. Джерела CNN стверджують, що Україні довелося змінити деякі плани після витоку секретних документів Пентагону. Однак секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у програмі новин Tagesschau німецького телеканалу ARD, піддав сумніву твердження американського мовника CNN.

«Можу сказати, що кількість людей, які знають про наші плани на нашій території, вкрай обмежена. І я не думаю, що джерело, яке спілкувалося з CNN, мало до цього якесь відношення», — зауважив Олексій Данілов.

За тими ж даними, CNN стверджує, що витік даних викликає занепокоєння, що тепер росіяни можуть змінити свій метод зв’язку, щоб краще приховати свої плани. Крім того, під загрозою опинилися джерела у Кремлі та Міноборони РФ, адже США отримували карти пересування російських військ і логістики з конфіденційних джерел.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати