Для земснарядів Печора і Трофа було оформлено морські документи на вихід з окупованого Севастополя

Для земснарядів ПЕЧОРА і ТРОФА, які знаходилися на відстоюванні в Севастопольському порту, були оформлені документи на разовий перехід для здачі судна на металобрухт. В документах вказано, що судна йдуть з Севастополя, який марковано як російський порт. Вважаємо, що незаконно оформлені сертифікати мають бути відізвані морськіми регістрами, які їх надали, а до причетних осіб мають бути застосовані штрафні санкції.

ПЕЧОРА (PECHERA, new name IZHORA, IMO: 8714009, прапор: Камерун) і ТРОФА (IMO: 6604573, new name RONDA, прапор: Камерун) займалися незаконним видобутком морського піску в Каркінітській затоці, тим самим спричинили екологічну і економічну шкоду нашій державі. В Україні здійснюється кримінальне провадження по ним і їх двом подільникам – IRTYSH (IMO: 8841539, прапор: Того) та AMUR (IMO: 8410275, прапор: рф). З цих суден лише Амур ще працює, Печору здали на металобрухт в індійському порту Аланг восени 2022, Трофу та Іртиш – нещодавно в турецькому порту Альяга.

Про оформлення документів на судно IRTYSH опубліковано розслідування SeaKrime:

Адміністрація Того видала судну сертифікати для виходу з окупованого Севастополя (ОНОВЛЕНО)

Ми вирішили перевірити які документи було оформлено для виходу інших земснарядів.

ПЕЧОРА

Першим порт Севастополь покинуло судно ПЕЧОРА.

Цікаво, що сигнал в АІС ми помітили 23.09.2022, але насправді судно в цей час знаходилось в Комишовій бухті окупованого Севастополя.

ПЕЧОРА вийшла з окупованого Севастополя тільки 04.10.2022. Перевірити цей факт можна за допомогою супутникових знімків.

Положення судна ПЕЧОРА зафіксовано на супутниковому знімку в Google Earth в червні 2022, на знімку Печора стоїть вздовж причалу, а Іртиш пришвартований праворуч.

Судно ПЕЧОРА знаходилось весь час в такому положенні і тільки 4 жовтня 2022 вийшло з Комишової бухти. Після цього Іртиш переставили на місце біля причалу. Це підтверджується доступними нам супутниковими знімками.

Припускаємо, що фіксація сигналу в AIS 23 вересня в морі, коли судно знаходилось в порту, це маніпуляція з судновим транспондером, що є порушенням морських безпекових правил.

ПЕЧОРА безперешкодно дісталася Індії, де її здали на металобрухт в порту Аланг (остання локація судна – 21.412658856903864, 72.20333963805776, 21.11.2022).

Сертифікат

Необхідні сертифікати для одноразового переходу в Індію були видані адміністрацією Камеруну. В документах вказано, що судно йде з Севастополя, що є порушенням, оскільки Україна офіційно закрила порти окупованого Криму.

Документ надано спільнотою KibOrg.

В сертифікаті вказано, що судно було оглянуто відповідно до вимог статті 14 Конвенції, випущено документ 09.09.2023 в порту Кавказ. Однак судно в цей час знаходилось в окупованому Севастополі, отже або його там оглядали і сюрвейер є порушником Державного кордону України, або сертифікат видано без належного огляду.

Сертифікат дійсний лише для одноразового рейсу з порту Севастополь до порту Аланг в Індії.

Увага! – Окупований Севастополь в цьому “документі” названо російським портом, що протирічить політиці ІМО.

QR-код веде на сайт INTLREG, великий міжнародний судноплавний регістр з головним офісом в Панамі і технічним офісом в США.

Підписано документ сюрвейером FRANCISCO CARRION GONZALEZ (LinkedInФБ), в акаунті в фейсбуці вказано, що він з Гавани, мешкає в Москві.

На одному з документів вказано московську адресу, місце масової реєстрації компаній.

Також відмітимо, що підпис на сертифікаті виглядає вирізаним з іншого документу. Можливо, що як і в нашому попередньому розслідуванні, було виготовлено 2 пакети документів – один для пред’явлення окупаційній владі в Севастополі, інший для проходження Босфору, на Суецькому каналі та в індійському порту Аланг.

Команда

Серед документів, переданих нам спільнотою KibOrg, була суднова роль.

Документ оформлено 03.10.2022, зазначено що вихід судна IZHORA буде 04.10.2022 з Севастополя. Документ завірено печаткою агентуючої компанії Мортехфлот, що працює в окупованому Севастополі, представник Олександр Дядя (в Чистилищі).

Капітану судна Юрію Кобі, 25.01.1960, має бути пред’явлено кримінальне обвинувачення за організацію незаконного перетину Державного кордону України.

ТРОФА

Трофа також знаходилась на відстоюванні в Комишовій бухті, вона вийшла з окупованого Севастополя 22.08.2023, про що було оперативно повідомлено командою SeaKrime.

Судно прийшло в турецький порт Альяга для розборки на металобрухт. Остання локація: 38.83194464818911, 26.93559783682306, 06.09.2023.

Сертифікат

Документ видано тим же сюрвейером в порту Новоросійськ, також вказано, що судно оглянуто. Оскільки ТРОФА постійно знаходилась в окупованому Севастополі і не могла бути оглянутою в Новоросійську, можливо що FRANCISCO CARRION GONZALEZ приїздив в окупований Крим з порушенням Державного кордону України. Не виключаємо варіант, що він видав документи на судно в Новоросійську без належного огляду, що також є порушенням.

Команда

Частково команда співпадає з вказаним у крю-листі судна ПЕЧОРА, зокрема Юрій Коба був капітаном і на судні ТРОФА. Документ датовано 21.08.2023, підписано капітаном.

Отже, земснаряди ПЕЧОРА і ТРОФА здійснювали незаконний видобуток морського піску в Каркінітській затоці, що впливало на екологію цього району Чорного моря. Судна фігурують в кримінальному провадженні в Україні, вони мають бути заарештовані і бути засобом повернення компенсації державі збитків від їх незаконної діяльності.

Судна вивели з окупованого Севастополя для розборки на металобрухт для того, щоб уникнути законних претензій з боку українських державних органів. Необхідно встановити причетних до цієї оборудки та вжити заходів з боку морських регістрів для запобігання наступним порушенням.

На нашу думку, незаконно оформлені сертифікати мають бути відізвані організаціями, що їх надали, а до причетних осіб, які вводили морські регістри в оману, мають бути застосовані штрафні санкції.

Матеріал підготовлено у співпраці з проєктом SeaKrime Цетру Миротворець


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати