Адміністрація Того видала судну сертифікати для виходу з окупованого Севастополя (ОНОВЛЕНО)

Протягом місяця вже другий земснаряд, що займався незаконним видобутком морського піску біля узбережжя окупованого Криму відправлено в турецьку Альягу на металобрухт. Для судна IRTYSH були оформлені документи на разовий перехід в Туреччину, де окупований Севастополь позначений російським. Документи підписані представником Адміністрації прапору Того, колишнім одеситом, громадянином України.

Земснаряд IRTYSH (IMO: 8841539) без екіпажу виведено з окупованого Севастополя буксиром POSEYDON (IMO: 9076521, прапор рф) 08.09.2023. Порушника Державного кордону України, який кілька років систематично займався незаконним видобутком морського піску в Каркінітській затоці, планують здати на металобрухт в турецькому порту Альяга.

IRTYSH перебуває без сигналу в AIS з березня 2021 року, ми можемо побачити ці переміщення тільки за сигналом буксира POSEYDON (скріншоти з порталу MarineTraffic).

Це вже другий земснаряд, що вийшов за останній час з окупованого Севастополя в Альягу, до того пішов здаватися на металобрухт TROFA (IMO: 6604573, new-name RONDA) – повідомлення SeaKrime від 22.08.2023.

За нашими даними, буксир POSEYDON передав судно без екіпажу іншому буксиру і повернувся в окуповану Керч.

Ще раніше, в листопаді 2022 в індійському порту Alang було розібрано на металобрухт земснаряд Печора (IMO: 8714009, new-name IZHORA).

В матеріалі SeaKrime 2018 року підраховано, що за квітень 2016 року з окупованого Севастополя 3 земснаряди (Печора, Трофа, Іртиш) зробили 32 рейси за морським піском на Бакальську банку, загальний обсяг незаконного видобутку морського піску в квітні 2016 року – 47 519 тонн.

Исследование объема добычи песка в Каркинитском заливе в период 1-30 апреля 2016

Судно TROFA (IMO: 6604573, new-name RONDA), яке фігурує в кримінальному провадженні в Україні, з 06.09.2023 вже розбирають в Туреччині.

Є сумніви чи вдастся накласти арешт на TROFA, однак це ще можна встигнути зробити щодо IRTYSH.

Сертифікат

Необхідні сертифікати для одноразового переходу в Альягу видані адміністрацією Того. В документах вказано, що судно йде з Севастополя, що є порушенням, оскільки Україна офіційно закрила порти окупованого Криму. Однак це не завадило морській адміністрації Того заробити трохи грошей на видачі цих папірців, які порушують суверенітет України.

Увага! Окупований Севастополь в сертифікаті означено як російський.

Документ надано спільнотою KibOrg.

Сертифікат, виданий адміністрацією Того 08.05.2023 і дійсний до 07.11.2023, підтверджується на сайті MARITIME BUREAU OF AFRICA.

На сайті MARITIME BUREAU OF AFRICA стверджується, що вони представляють адміністрації прапору Togo, Guyana, Tanzania-Zanzibar, Sierra Leone and Palau.

За даними бази GISIS IMO (Recognized Organizations) Togo підтверджує це представництво.

Ми звернули увагу на контактні дані MARITIME BUREAU OF AFRICA

Suite 502 Chartleigh House, 189 Beach Rd, Cape Town, 8005, R.S.A.
Maritime Bureau of Africa (Pty) Ltd. Reg. 2015/438818/07,
Company registered in Republic of South Africa.
Phone: +27 (0) 72 567 0010 (24/7). Email: director@mbaclass.co.za, marineexpert@gmail.com.

Підпис

Досліджуваний нами документ підписаний Andre Goncharko, представником судноплавного регістру Togo.

На сайті MARITIME BUREAU OF AFRICA знаходимо інформацію про Гончарка (переклад Google):

Керуючий директор MBA, капітан Андре Гончарко був незалежним інспектором з безпеки судноплавства з 2004 року після виходу на пенсію з активної служби капітана на борту кораблів. Потім він працював невиключним геодезистом для кількох класових товариств, поки не обійняв поточну посаду. А.Гончарко має ступінь MS(tech), магістра ділового адміністрування, сертифікат ISO-9000, кваліфікацію провідного аудитора ISM, ISPS, MLC, BWM, а також всю іншу необхідну підготовку та кваліфікацію для всіх відповідних класів і обов’язкова сертифікація в морській галузі. Увесь інший персонал MBA має належну кваліфікацію та великий досвід у цій галузі.

В реєстрі Великобританії Андрій Вікторович Гончарко фігурує як директор компанії IKRA LIMITED (Company number 03532840), вказано, що він громадянин України, резидент ПАР.

Адреса компанії IKRA LIMITED співпадає з адресою MARITIME BUREAU OF AFRICA. До призначення директором компанії Гончарка адреса компанії була британською. Отже, адреса в Кейптауні пов’язана особисто з Гончарком.

В 2001 році у Гончарка були неприємності, його затримали та звинуватили в порушенні закону Південної Африки про контрафактну продукцію та закону про авторське право, поліція вилучила 181 компакт-диск вартістю понад 500 000 рандів.

В 2005 році в медіа повідомляють, що український моряк став першою людиною, засудженою за піратство програмного забезпечення в ПАР. Андрій Гончарко був оштрафований на 5 000 рандів, отримав шість місяців позбавлення волі умовно на п’ять років. Гончарко не визнав себе винним у порушенні закону про авторське право, стверджував, що нічого не знає про Закон про авторське право і лише брав з клієнтів оплату за час, CD та Інтернет-послуги.

В 2007 році Гончарко програв апеляцію в цій справі.

За даними аналітичної системи YouControl, у 2020 році Гончарко фігурував у виконавчому провадженні в Україні.

Отже, підсумуємо що нам відомо.

Громадянин України Андрій Вікторович Гончарко народився 14 листопада 1957 року, одесіт, колишній моряк, більше 20 років мешкає в ПАР, директор компанії IKRA LIMITED, керуючий директор MARITIME BUREAU OF AFRICA, представник Морських Адміністрацій Того, Гаяни і Палау.

Контактна інформація, встановлена з відкритих джерел:

Phone / Whatsapp: +27 (0) 72 567 0010, T: + (27) 72 567 0010502  

email: marineexpert@gmail.com, Andre.Goncharko@palaureg.com, IMSAG890@imsag.org, director@mbaclass.co.za

YouTube

Address: 502, Chartleigh House, 189 Beach Road, Sea Point, South Africa

Громадянин України Андрій Гончарко точно знає, що Севастополь є українським містом, окупованим російським агресором, однак власноруч створив і підписав ті документи, вніс сертифікат в підконтрольний йому сайт MARITIME BUREAU OF AFRICA.

Земснаряд IRTYSH здійснював систематичні порушення Державного кордону України і незаконний видобуток морського піску в Каркінітській затоці, що впливало на екологію цього району Чорного моря. Судно фігурує в кримінальному провадженні в Україні, воно має бути заарештовано і державі повернуті збитки від його незаконної діяльності.

Переміщення судна-порушника з окупованого Севастополя для розборки на металобрухт спрямовано на те, щоб вивести це майно від законних претензій з боку українських державних органів. Причетними до цього є судновласник IRTYSH, судновласник і капітан буксира POSEYDON, а також громадянин України Андрій Вікторович Гончарко, який постійно проживає в ПАР.

UPD 23.09.2023

В проєкт SeaKrime звернувся Андрій Гончарко і надав документи, які, як він стверджує, було оформлено ним на разовий перехід судна IRTYSH з Новоросійська в Альягу.

Було предоставлено лист, підписаний капітаном порту Новоросійськ Сергієм Урюпіним, в якому стверджується, що IRTYSH знаходиться в порту Новоросійськ (для порівняння можна взяти підписані ним документи з сайту Адміністрації портів Чорного моря рф).

Як стверджує Гончарко, ним було оформлено цей сертифікат на вихід з порту Новоросійськ.

Порівняння з наявним в розпорядженні SeaKrime документом показує, що вони відрізняються за якістю, на документі з Севастополем зображення розмите.

Також порівняємо метадані файлів.

PDF листа капітана порту Новоросійськ датовано 26.04.2023.

Сертифікат Адміністрації Того, наданий Гончарком і оформлений на Новоросійськ має дату 08.08.2023.

Документ, який є в розпорядженні журналістів SeaKrime, має дату 29.08.2023, принтер, виробник PDF, співпадає з даними з листа Урюпіна.

Ситуація з виходом судна IRTYSH схожа з представленою в розслідуванні Financial Times, коли щодо судна PAWELL (new name COMETA, IMO: 8315499) було 2 пакети документів – перший було оформлено в порту Бердянськ, а в Туреччині при розвантаженні краденого зерна представлено інший, без згадування окупованого українського порту.

Отже, виявлено ще один випадок підробки документів щодо судна в окупованому Криму за участю капітана порту Новоросійськ.

В доказуванні варто використовувати супутникові знімки, які не тільки доведуть, що судно вийшло з окупованого Севастополя, але й те, що воно перебувало в Севастопольському порту на момент оформлення листа від капітана порту Новоросійськ, в кому вказано фейкове місце.

08.03.2021 судно вимкнуло AIS в Комишовій бухті, причал №237А.

В кінці квітня судно було перешвартовано до причалу №235

Положення судна Іртиш зафіксовано на супутниковому знімку в Google Earth в червні 2022, на знімку Іртиш праворуч, пришвартований до іншого судна.

З жовтня 2022 Іртиш переставили впритул до причалу. Аналіз супутникових знімків за цей період показує, що судно взагалі не виходило з Комишової бухти окупованого Севастополя, тим більше не відвідувало порт Новоросійськ. Це легко перевірити, дослідивши супутникові знімки.

Отже, встановлено що для судна IRTYSH було видано сертифікати Адміністрації Того на разовий перехід з порту Новоросійськ, підписані Андрієм Гончарко. Ймовірно пізніше невстановленою особою було виготовлено комплект підробних документів, в яких вказано, що судно йде з окупованого Севастополя.

На нашу думку, Андрій Гончарко необгрунтовано видав документи від імені Адміністріції Того лише на підставі листа від капітану порту Новоросійськ. Він не здійснив перевірки місця перебування судна, хоч повинен був це вчинити через тривалу фіксацію його в окупованому Севастополі.

Поки не встановлені особи, які займалися оформленням документів на вихід судна. Варто перевірити звідки в Кейптаун надійшов лист від капітана новоросійського порту, хто безпосередньо звертався щодо оформлення сертифікатів та з’ясувати багато інших обставин.

Матеріал підготовлено у співпраці з проєктом SeaKrime Цетру Миротворець


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати