Випробування зброї великої дальності, нові методи призову та інші провокації Росії 

Володимир Зеленський відреагував на злочин росіян зі звірським вбивством українського військового

Президент України Володимир Зеленський виклав звернення, у якому назвав обезголовлення українського полоненого російськими солдатами черговим доказом жорстокості Росії: «Це не випадковість, це не епізод. Таке було раніше в Бучі тисячі разів». Прессекретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков прокоментував звірство заявою, що «ми живемо у світі фейків», а ролик «має бути підданий експертизі». 

Відео тривалістю 1 хвилина 40 секунд поширюється в мережі з 11 квітня. На ньому чоловік у бойовій формі з маскою на обличчі за наказом іншого російськомовного чоловіка за камерою відрізає голову військовому, який лежить на землі. На формі вбитого є український знак. В Україні оголосили поглиблене розслідування обставин, за яких було знято відео. Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що метою ролика було бажання росіян залякати своїх військових здаватися в полон та спроба деморалізувати та посіяти паніку в українських Силах оборони.  

«Особливі» зв’язки Угорщини з Росією

Посол США в Будапешті Девід Прессман розкритикував владу Угорщини за активність у налагодженні зв’язків з Російською Федерацією. Уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана заперечив присутність підконтрольного РФ Міжнародного інвестиційного банку (МІБ). Раніше Міністерство фінансів у Вашингтоні опублікувало нові санкції проти Росії через вторгнення в Україну. Серед іншого під обмеження потрапили МІБ і три особи, що мешкають в Угорщині: двоє росіян й один угорець. 

Мінфін США. Фото Associated Press

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто домовився про широкі енергетичні угоди з Росією. За словами Сіярто, його країна отримує від 80 до 85 відсотків газу з держави-агресорки. Крім того, Будапешт отримав 80 відсотків свого імпорту сирої нафти з РФ у 2022 році. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан протягом багатьох років наголошує на своїх особливих відносинах з Росією. Раніше угорський уряд оголосив, що ігноруватиме ордер на арешт проти президента Російської Федерації Володимира Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом. 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто

Україна спростувала заяви «Вагнера» про Бахмут

Генштаб України назвав неправдивими твердження російського терористичного угрупування «Вагнер» про розстановку сил у Бахмуті. Українською армією контролюється більше, ніж 20 відсотків міста. Напередодні лідер «Вагнера» Євген Пригожин повідомив, що його найманці утримують 80 відсотків Бахмуту і готуються до захоплення всього міста. 

Українські військовослужбовці їдуть на танку під час наступу Росії на Україну поблизу прифронтового міста Бахмут

Росія випробовує МБР

За даними Міноборони РФ, країна випробовує міжконтинентальні балістичні ракети. Росія повідомила, що в південному районі Астрахані на Каспійському морі 11 квітня з наземного ракетного комплексу на полігоні Капустін Яр було проведено запуск балістичної зброї великої дальності: «мета полягала в тому, щоб випробувати перспективне бойове обладнання МБР». Раніше Москва схвилювала міжнародну спільноту і викликала ще більше засудження через нарощування військової загрози, оголосивши про розміщення тактичної ядерної зброї в сусідній Білорусі. Проте це зброя меншої дальності, ніж міжконтинентальні балістичні ракети.

Російська ракета дальньої дії РС-24 Ярсін

Україна буде відбудована

За словами президента Світового банку Девіда Малпасса, міжнародні фінансові інституції можуть взяти на себе витрати на відновлення України. Втім, це можливо за умови залучення Західної Європи. ЄС має великі обсяги фінансування, каже він. Поточна оцінка Світового банку, ООН, Європейської комісії та України масштабів відбудови склала 411 мільярдів доларів. Ця сума на 62 мільярди перевищує підрахунки вересня 2022 року. 

Девід Малпасс. Фото Getty images

Електронні повістки в Росії

Після «часткової» мобілізації на загарбницьку війну РФ проти України призов росіян до армію вирішили значно полегшити. Російська Держдума заявила, що тепер повістки не потрібно вручати особисто, а можна надсилати через портал державних послуг. Поправки до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» прийняли швидким голосуванням, попри скарги деяких депутатів на те, що вони не встигли прочитати закон. Очікуваний підпис Володимира Путіна вважається формальністю. 

У результаті нововведень призовник ставиться на електронний облік і не може залишити країну до моменту призовної комісії. На тих, хто не з’явиться до комісаріату протягом 20 днів, очікують обмеження. Їм забороняється реєструвати автомобілі, купувати нерухомість, оформлятися як ФОП, отримувати кредити чи позики. 

У вересні сотні тисяч росіян втекли під час хаотично організованої «часткової» мобілізації. І хоча речник Кремля Дмитро Пєсков аргументував новий метод загальною цифровізацією життя, можливо, це підготовка до наступної хвилі мобілізації на війну. 

Повістки в Росії

Російські військові маневри в Арктиці

Північний флот РФ почав багатоденні маневри у водах Арктики. У навчаннях мають взяти участь 1800 військових і понад 10 кораблів. Пресслужба флоту зазначила, що під керівництвом відповідних командних штабів перевіряється взаємодія кораблів та авіації. Також використовується 40 літаків і вертольотів, транспортні засоби для наземних операцій. Через глобальне потепління північно-східний прохід стає більш важливим для судноплавства, влітку він навіть буває без криги. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати