Як пов’язаний Гаазький трибунал та візит Путіна до Маріуполя

Історичне рішення, з якого почнеться відповідальність Володимира Путіна перед законом за всі злодіяння, які він вчинив на території України. До яких наслідків призведе видача ордера на арешт президента Російської Федерації Володимира Путіна, читайте в нашому матеріалі.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд звинуватив президента Росії Володимира Путіна у воєнних злочинах і видав ордер на його арешт. Це стало першим кроком у руйнуванні його образу непокараності. Суд підозрює Володимира Путіна у викраденні та депортації українських дітей, тисячі з яких, після вторгнення, були відправлені в Росію. Гаазький суд також видав ордер на арешт уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львовій-Бєловій, за сприяння якої, були вивезені діти з України.

Міжнародний кримінальний суд (МКС), відомий як Гаазький трибунал, офіційно діє з 2002 року і ґрунтується на Римському статуті 1998 року. МКС — це єдиний судовий орган, який може переслідувати високопосадовців на міжнародному рівні і судити всіх однаково, попри посаду, яку обіймає звинувачений. Таким чином основна діяльність Гаазького трибуналу зосереджена на розслідуванні справ про воєнні злочини, випадки геноциду та злочини проти людяності, які сталися після 2002 року. 

Рішення видачі ордера на арешт президента Росії має незаперечну моральну вагу, ставлячи Путіна в один ряд з міжнародними злочинцями, залишаючи його на узбіччі політичної гри. Так, наприклад, міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн зазначив, що його країна готова заарештувати президента Російської Федерації, як тільки його нога стане на землі Німеччини. Таким чином МКС обмежив пересування Володимира Путіна і змусив його підлаштовувати своє життя під нові реалії. У Путіна, як параноїка, який вірить у маріонеткову суть усіх європейських лідерів, з’являються нові складнощі у дипломатичному полі. Нинішні обставини поставили під сумнів колишні теплі стосунки з його соратниками: президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном або ж із президентом Сербії Александром Вучичем. Сьогодні Путін стає не рукопожатним у світовому суспільстві, а завтра є велика ймовірність, що світові лідери, які колись підтримували президента РФ, постачатимуть зброю в Україну або приєднаються до санкцій після такої зміни обставин.

Тепер психопат Путін навряд чи колись наважиться сунутись в країну, де, ймовірно, на його руки одразу надягнуть обов’язковий атрибут всіх злочинців — кайданки. На місце злочину його, як і всіх розбійників, теж тягне. 19 березня 2023 року Володимир Путін під покровом ночі рушив у, варварськи окупований ним, Маріуполь. Навряд чи цей візит був несподіваним поривом душі головного російського терориста, більше схоже на початок передвиборчої кампанії напередодні прийдешніх виборів, що мають відбутися 17 березня 2024 року. Реальна картина така: Росія за рік до виборів має головного кандидата в президенти, який перебуває під судовим переслідуванням Гааги. Легітимність президента Путіна, після чергової перемоги на прийдешніх виборах, може не визнати більшість цивілізованих країн світу, бо не зрозуміло як розцінювати перемогу людини, яку розшукує МКС.

Поїздка до Маріуполя — спроба згладити образ невиїзного «бункерного діда», який розпочав кровопролитну війну, провалив обіцяне захоплення Києва за три дні та ще й обклався кільцями охорони і встановив особисту ППО. Все це особливо кепсько виглядає на тлі його головного ворога — Володимира Зеленського, який особисто нагороджує українських військових під Бахмутом під звуки снарядів, що розриваються. Путін давно втратив обличчя як лідера і тепер навіть PR-кампанія неспроможна його повернути. Російські політтехнологи чудово усвідомлюють масштаби накопичених за рік ризиків і низьку ймовірність перемоги на найближчих виборах, а отже намагаються з цим якось боротися. З видачею ордера на арешт від Гаазького трибуналу Путін втратив зовнішню легітимність і тепер для нього життєво необхідно якомога переконливіше провести вибори в Росії, щоб показати всьому світові, що, мовляв, мій народ до мене, як і раніше, лояльний і вибрав на новий термін всупереч усьому світу, який вважає мене міжнародним злочинцем. Внутрішня легітимність тепер найважливіша для президента РФ.

Попри голослівні коментарі прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова і Радбезу РФ Дмитра Медведєва про те, що «цей папірець» (ордер на арешт) ніде не стане у пригоді, все ж таки рішення МКС має вагомий моральний вплив. Найближчий візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Москви стане непростим завданням для китайських дипломатів. Про це в ефірі телемарафону заявив секретар РНБО України Олексій Данілов. «Щодо оголошеного візиту лідера КНР до Москви: думаю, що для Китаю буде досить непроста ситуація. Непроста ситуація зустрітися з людиною, яку підозрює Міжнародний кримінальний суд у злочині щодо українських дітей», — прокоментував Данілов. Однак 20 березня 2023 року, Сі Цзіньпінь реалізував заплановану поїздку в Москву, де зустрівся з Володимиром Путіним. Під час розмови російський диктатор заявив, що нібито готовий до перемовин з Україною і обіцяє розглянути китайський «мирний план». У відповідь Сі Цзіньпінь назвав Путіна своїм «дорогим другом», а Росію «надійним партнером».

Зустріч Володимира Путіна і Сі Цзіньпіна в Кремлі. Фото: Sputnik, Alexei Druzhinin

Володимир Путін стає третім чинним главою держави, щодо якого МКС виписав ордер на арешт, що ставить його в один ряд з Омаром Хасаном аль-Баширом, колишнім президентом Судану. Як показує практика, подібні історії нічим хорошим не закінчуються. Нагадаємо, МКС видав ордер на арешт Омара Хасана аль-Башира у 2009 році. Ці звинувачення пов’язані з конфліктом, що розпочався у 2003 році, між повстанцями та урядовими військами. Під час цього конфлікту загинуло, за оцінками ООН, від 200 тис. до 400 тис. осіб, близько 2,7 млн були змушені покинути свої будинки. У 2019 році аль-Башира було повалено внаслідок військового перевороту, і два роки потому нова влада країни пообіцяла передати його та інших підозрюваних у воєнних злочинах до рук МКС.

Сподіваємося, що найближчим часом подібна доля спіткатиме і Володимира Путіна. У всякому разі, як стверджує New York Time, Росія не може домогтися зняття міжнародних санкцій без виконання ордерів суду.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати