Столтенберг в Україні, Лавров у Нікарагуа

Генеральний секретар НАТО несподівано прибув із візитом до України. Тим часом міністр закордонних справ Росії шукає союзників у Центральній Америці. 

20 квітня Єнс Столтенберг без попереднього анонсу відвідав Київ. Від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України це перший візит Генсека НАТО. У четвер близько 11 години ранку в мережі з’явилися фото Столтенберга у столиці, актуальність світлин підтвердила міжнародна агенція Reuters. 

Єнс Столтенберг у Києві

Візит Генерального секретаря передує 11-му засіданню на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, на якому він братиме участь. Зустріч Контактної групи з допомоги України відбудеться 21 квітня. За даними Financial Times, Україна на «Рамштайні» проситиме у партнерів зенітно-ракетні комплекси та боєприпаси до них. Це необхідно, аби нагальним чином захистити повітряний простір держави, що відіграє важливу роль для успішного проведення запланованого українського контрнаступу. 

Єнс Столтенберг запросив Президента України Володимира Зеленського на саміт НАТО, який проходитиме в липні у Вільнюсі. Раніше Україна подала заявку на пришвидшений вступ до Альянсу. Литва, країна, в якій відбудеться саміт, повідомила, що запрошення України до членства в НАТО є однією з цілей зустрічі. За інформацією Financial Times, вступ до Альянсу держави в умовах війни розглядається не цілком серйозно. Попри це, кількість країн, які підтримують Україну на напрямку до членства, збільшується. Очільник НАТО пообіцяв допомагати Києву «стільки, скільки буде потрібно». На пресконференції з Володимиром Зеленським, він вкотре зазначив, що «Україна заслуговує на місце в НАТО». 

Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський

У лютому 2023 року на саміті Східного альянсу у Варшаві Столтенберг виказав своє занепокоєння щодо Росії та засудження держави-загарбниці: «Ми бачили російську модель агресії протягом багатьох років: у Грузії у 2008 році, в Криму та Донбасі у 2014 році, а потім повномасштабне вторгнення в Україну минулого року. Ми не можемо допустити, щоб Росія продовжувала порушувати європейську безпеку. Ми повинні розірвати замкнене коло російської агресії». Очільник Альянсу виказав згоду щодо необхідності встановлення справедливого миру і з цією точки зору підтримав запропонований Україною мирний план. 

Крім того, під час візиту Столтенберг відвідав Свято-Михайлівський монастир і вшанував пам’ять полеглих українських воїнів. До того ж, очільник НАТО зміг побачити в центрі столиці захоплену російську бронетехніку. Також Генеральний секретар був в Ірпені та Бучі, які перебували під окупацією російських військових навесні 2022 року, і де після звільнення знайшли тіла сотень вбитих цивільних мешканців. 

Столтенберг відвідує Стіну пам’яті, щоб вшанувати пам’ять загиблих українських військових. Фото: REUTERS

Тим часом міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров відправився до Латинської Америки. 19 квітня його прийняли в Республіці Нікарагуа. Із собою міністр привіз «привіт» від Володимира Путіна, Президента РФ, і «привітання з днем миру», який святкувався в Нікарагуа. У столиці Манагуа у Лаврова відбулася зустріч з президентом Даніелем Ортегою. Очільник країни дотримується прокомуністичних й авторитарних поглядів. Керівництво латиноамериканської республіки багаторазово заявляло про схвалення загарбницької війни, розпочатої Російською Федерацією проти України.

Лавров у Нікарагуа

Після Нікарагуа міністр закордонних справ Росії має намір відвідати Кубу. До цього він був у Бразилії та Венесуелі. Під час одного з візитів Лавров заявив міністру закордонних справ Венесуели Івану Хилю, що Москва всіляко сприятиме «відокремленню венесуельської економіки від геополітичних ігор США та будь-яких інших гравців західного табору». 

Сергій Лавров (у центрі) та Іван Хиль Пінто (праворуч)

У той час поки цивілізований світ об’єднується для боротьби зі злом, Росія подається куди завгодно, аби тільки знайти собі хоч якихось соратників. Поглиблення політичної ізоляції країни-агресорки на міжнародній арені та санкційні обмеження Заходу змушують РФ тинятися світом і сподіватися на чийсь відгук, як-от комуністичного уряду Нікарагуа. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати