Цар добрий — бояри погані: мобілізація у Росії

Кількість чи якість? «Звісно, кількість», — сказала Росія і мобілізувала 300 тисяч росіян. Потім подумала, що цього буде замало і замахнулася ще на 400 тисяч контрактників. Чи допоможе це підкорити Україну?

Після чергового «жесту доброї волі», коли російські окупанти вимушені були тікати з Харківщини, Кремль врешті-решт зрозумів, що без залучення сотень тисяч нових людей — війну не виграти. З 21 вересня до 28 жовтня 2022 року тривала активна фаза «часткової мобілізації», під час якої було набрано 300 тисяч осіб. Міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу на рівні із заявою про незначні втрати у лавах Збройних сил РФ, повідомив тоді, що мобілізовані потрібні лише для контролю над «новими» територіями, хоча пізніше можна було споглядати десятки відео з допитами так званих «мобіків», що здалися Збройним силам України не провоював і тижня. Тобто справді ж значна частка мобілізованих була кинута на фронт, щоб заповнити втрати серед загиблих та поранених. 

Документ про припинення «часткової мобілізації» так і не був підписаний. Кремль обмежився лише усною заявою про те, що мобілізація закінчена. Оскільки немає юридичного підґрунтя, її можна повторювати паралельно постійно і навіть без прив’язки до слова «часткова», хоча й «частковість» обмежувалася фактично лише робітниками оборонно-промислового комплексу. Тобто призвати могли будь-кого і у будь-якій кількості. 

Власне, так і сталося. На розширеному засіданні колегії Міністерства оборони 21 грудня Шойгу заявив про необхідність додаткової мобілізації для стабілізації обстановки, захисту нових територій і проведення подальших наступальних дій, що призведе до збільшення чисельного та бойового складу військових угруповань. Так, російське видання «Медиазона» підрахувало, що станом на березень 2023 року Росія могла мобілізувати більше 525 тисяч росіян, що дорівнює половині від загального числа, яке, як вважали російські медіа, Кремль збирається призвати. 7 пункт президентського указу про мобілізацію, який був засекречений, справді може містити 1 мільйон і хоча прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав цю інформацією неправдивою, все ж нічого не заважає Росії відправити на фронт хоч кожного першого. 

Дошка з плакатом російського військовослужбовця виставлена в місті Єфремов Тульської області, Росія, 5 квітня 2023 року. REUTERS

У 2023 Росія має наміри наскребти ще 400 тисяч контрактників для війни в Україні. Про це 24 березня писало агентство Bloomberg. Звісно, що осіння «часткова мобілізація» похитнула довіру до російської влади, адже історія з «втрат немає» та «треба ще 300 тисяч» не зійшлася в головах росіян, а напередодні президентської кампанії 2024 року не можна допустити бунтів через ще одну примусову мобілізацію й поготів. Цар добрий — бояри погані. От і доводиться насильно нав’язувати контракти жителям російської глибинки, для яких компенсація за смерть на війні є фактично єдиним заробітком. 

300 тисяч мобілізованих загалом майже ніяк не вплинули на ситуацію на фронті. Як стверджують аналітики ISW, «якщо ці 300 тисяч російських військових не змогли дати Росії вирішальної наступальної переваги в Україні, малоймовірно, що залучення додаткових сил у майбутніх хвилях мобілізації призведе до кардинально інших результатів цього року». Так чи інакше, зимовий російський наступ, метою якого була повна окупація Донецької області, закінчився, так і не почавшись. Бахмут досі не захоплений, у районі Мар’їнки та Авдіївки росіяни щодня втрачають близько двох рот, а під Вугледаром війська РФ зазнали значних втрат. OSINT-проект Oryx зазначає, що тільки за три дні наступу під Вугледаром і Авдіївкою російські війська втратили щонайменше 103 одиниці військової техніки, зокрема 36 бойових танків. 

І хоча робити висновки зі «злитої секретної» документації Пентагону ще зарано, однак відомо точно, що ані заниження російських втрат у тих документах, ані нова мобілізація, який би вигляд вона не мала, навряд чи допоможуть Росії у війні і дозволять Путіну настільки ж упевнено претендувати на продовження свого строку на посаді президента, як це виходило у нього раніше. Кількістю у «розумних» війнах 21 століття, мабуть, не вийде перемогти — Україна також має великий мобілізаційний резерв. От і залишається знімати зі зберігання «легендарні» радянські Т-34 на противагу німецьким «Леопардам» і заохочувати власний «розхідний матеріал» грошовими винагородами за знищення іноземної техніки у якості стимулу для продовження війни. А незабаром очікуваний український контрнаступ і невідомо, чи переживе його особисто Путін.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати