Поки в Києві перемовини з Китаєм, в Москві мобілізація студентів

Поки Володимир Зеленський обговорював з лідером Китаю способи досягнення миру, в Росії почали вручати повістки студентам московських ВНЗ.

26 квітня 2023 року Президент України Володимир Зеленський повідомив у Твіттері, що вперше від початку повномасштабної війни, поговорив з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Під час годинної розмови, Зеленський зауважив, що ніхто не бажає миру більше, ніж український народ, тому лідери країн приділили окрему увагу шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України.

«Провів тривалу змістовну телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення Посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин», — прокоментував Зеленський.

Володимир Зеленський запрошував Сі Цзіньпіня в Україну ще наприкінці березня, але тоді в Міністерстві закордонних справ Китаю відхилили цю пропозицію тактовним коментарем: «Станом на зараз інформації про потенційну зустріч Сі Цзіньпіна з президентом України немає». 

Ця розмова також була ініційована українською стороною і на цей раз Китай ухвалив пропозицію. Президент Сі Цзіньпін зазначив, що після 31 року розвитку китайсько-українські відносини вийшли на рівень стратегічного партнерства, що стало поштовхом для активізації обох сторін. Результатом розмови стало повідомлення лідера КНР про те, що він направляє в Україну спецпредставника для проведення переговорів для «врегулювання конфлікту», яким має бути експосол КНР в Росії Лі Хуей. Так само Володимир Зеленський призначив послом у Китаї Павла Рябікіна.

Попри те, що під час останнього візита в Росію, Сі Цзіньпінь закликав Путіна добиватися того, щоб між країнами були тісні взаємини, та назвав політика «дорогим другом», лідер КНР все одно провів бесіду з Володимиром Зеленським. Прессекретар президента України Сергій Никифоров зауважив, що лідери все ж таки знайшли «точки перетину» щодо невикористання та нерозповсюдження ядерної зброї та неприпустимість захоплення цивільних ядерних об’єктів.

Поки Володимир Зеленський будує зв’язки з Китаєм, в Росії збирають нову партію «гарматного м’яса». Мобілізація постукала в двері жителям Москви. Вранці 22 квітня 22-річного студента Російського технічного університету було доставлено у військкомат у супроводі трьох поліціянтів прямо зі своєї кімнати в гуртожитку.  Здобувачем освіти виявився Артем Анісімов, якому після початку весняного призову не надходило жодних повісток, як і обіцяв мер Москви Сергій Собянін. Однак вже через декілька годин Анісімов опинився у збірному пункті, після чого вже не виходив на зв’язок. Минулого тижня стало відомо, що повістки роздавали у студентських гуртожитках як мінімум трьох столичних ВНЗ: Московського державного університету імені М. В. Ломоносова, Російського державного університету імені О. М. Косигіна та Московського інституту сталі та сплавів. 

Нагадаємо, що за весняний призов Міністерство оборони, згідно з указом президента Росії, має набрати на термінову службу 147 тисяч росіян віком від 18 до 27 років. За словами Григорія Свердліна, засновника проєкту «Идите лесом» («Йдіть лісом»), який допомагає призовникам та мобілізованим уникнути армії, волонтери організації щодня приймають по 150–200 скарг на некоректні дії військкомів та силовиків. Отже, силовики намагаються якомога скоріше набрати зазначені 147 тисяч і роздають повістки буквально всім, а встановлена у Москві система «розумних камер», призначена для розпізнавання швидкого пошуку злочинців, зокрема допомагає правоохоронцям відшукати мобілізованих замість реальних правопорушників.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати