Червоний Хрест допомагає маріупольським крадіям дітей?

У лютому 2023 року Офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста у Донецьку надав технічну допомогу маріупольським колаборантам, що причетні до викрадень українських дітей. Журналісти KibOrg звернулися до МКЧХ за коментарем.

Історія становлення Онацького

Валерій Онацький

У розслідуванні про викрадення дітей у Маріуполі та людей, які до цього причетні, команда KibOrg ідентифікувала Валерія Онацького, який обіймає посаду «начальника» маріупольського «відділу у справах сім’ї та дітей». Нами також були встановлені численні факти передачі особових справ дітей до Росії.

До 2014 року Онацький створив громадську організацію «Щирість», яку частково фінансував гендиректор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. Організація займалася допомогою підліткам, що опинилися у важких життєвих обставинах. Під час «руської весни» у 2014 році підопічні Онацького стали учасниками «Антимайдану».

Читайте також: «База даних “Діти Донбасу”: хто причетний до викрадень дітей у Маріуполі»

Певний час Онацький приховував свої політичні вподобання і, як пишуть у мережі, погрожував маріупольським журналістам, якщо ті продовжать писати про нього у негативному світлі. У 2019 обрався депутатом до Маріупольської міської ради від нині забороненої партії «ОПЗЖ».

У 2022 році пішов на співпрацю з російськими окупантами, був помічений з тодішнім «мером» Маріуполя Костянтином Іващенко та гауляйтером окупованої Донеччини Денисом Пушиліним. А у 2023 році Донецька обласна прокуратура заочно оголосила йому підозру у колабораційній діяльності.

Червоний Хрест у Донецьку

Перебираючи сотні гігабайтів ворожих документів, KibOrg наштовхнувся на сертифікат підтвердження видачі Міжнародного комітету Червоного Хреста від 10 лютого 2023 року. Згідно з документом, Офіс МКЧХ у Донецьку передав Валерію Онацькому комп’ютерного обладнання на майже 400 тисяч рублів. Зазначено, що комп’ютери та ноутбуки було передано на благодійній основі на підставі листа «МінСоц» у рамках програми допомоги соціальним установам, що постраждали внаслідок «конфлікту».

Ми звернулися до прес-служби Червоного Хреста за коментарем з приводу надання IT-обладнання, яке може бути використано колаборантами для оптимізації роботи окупаційних структур, що причетні до викрадення українських дітей. Ми поцікавилися, чи знали представники Червоного Хреста про причетність Валерія Онацького до злочинів проти прав дітей.

На наш запит ми отримали відповідь від прес-секретаря МКЧХ в Україні Ахілла Депре, у якій було підтверджено передачу комп’ютерів та іншого приладдя до Маріуполя. Однак відповіді щодо того, чи знала організація про причетність Валерія Онацького до депортації українських дітей, а також думки МКЧХ щодо того, що передане обладнання може бути використано для оптимізації процесу депортації українських дітей не отримали. Повний текст коментаря в оригіналі можна прочитати нижче:


As part of our humanitarian work in Ukraine, the ICRC provide humanitarian assistance to institutions tasked with providing social services. In this framework of support to social institutions, our team in Donetsk delivered IT equipment to Mariupol in February. This is part of wider humanitarian support provided to the community in Mariupol, where residents have received food and hygiene kits, as well as medical supplies, while other social institutions like healthcare facilities have been supported with medical equipment, water tanks and generators.

The donations that we make for social services providers, which include furniture, household appliances and IT equipment, are made solely for humanitarian purposes and to facilitate the distribution of essential aid and services to people in need. Our assistance is aimed at resuming access to important social services and improve the capacity of social institutions to provide services to vulnerable people.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати