«Оздоровлення» українських дітей у РФ: географія «шефства» російських регіонів із кіднепінгом і депортацією

Паралельно з жорстокою окупацією, РФ декларувала намір «відбудовувати» тимчасово окуповані території України. До того ж диктаторський режим заявив про певний територіальний принцип організації такої «відбудови», за яким організовує також регулярне вивезення українських дітей.

Осінтери Центру готовності цивільних проаналізували дані та відслідкували співпрацю російських адміністративно-територіальних одиниць із окупаційними адміністраціями в Україні. Ці дані можуть знадобитися для пошуку українських дітей, викрадених під час так званого «оздоровлення».

19 травня 2022 року перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко повідомив, що російські регіони візьмуть під опіку окуповані їхніми військами частини Донецької та Луганської областей. За його словами, таке рішення ухвалив глава держави. Цю інформацію можна знайти у пропагандистських ЗМІ.

39 регіонів Росії погодилися допомагати «відновленню постраждалих» частин ОРДЛО. А влітку 2022 року стало відомо про «шефство» і щодо захоплених територій Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

Деякі російські регіони використовують бюджетні кошти для допомоги захопленим українським землям, інші — залучають бізнес. Ресурси обіцяють спрямувати перш за все на відновлення інфраструктури та соціальних об’єктів. Звітність і статистику про різного роду «підтримку» можна переглянути на окремому розділі сайту основної політсили росіян – «Єдиної Росії».

«Підшефність» і діти

Чи не найважливішим явищем у контексті «шефства» є часті поїздки дітей «на відпочинок» у різні області РФ. Чому важливо звернути особливу увагу на цей аспект «шефства»? Коли диктаторський режим оголошував про міжрегіональне опікунство, на початках йшлось про відновлення інфраструктури та соціальних об’єктів, про регулярні вивезення дітей не вели мову. Та з інформації у відкритих джерелах можна припустити про масовість таких поїздок.

Найкритичніше те, що доля частини дітей, яких добровільно-примусово вивозять у РФ, невідома. Особливо це стосується дітей-сиріт чи позбавлених піклування. На цьому наголошують як українські високопосадовці, так і громадські організації. Відтак, подальший пошук депортованих дітей, котрі з тих чи інших причин залишились, може стати легшим завдяки розумінню принципів територіальної «опіки» від російських регіонів.

Нещодавно команда KibOrg публікувала переклад великого розслідування Reuters, де зафіксували навіть особисті дані деяких вивезених дітей.

До слова, ГО «Альменда» у жовтні 2023 року розписала у звіті приблизну статистику дітей-учасників таборів відпочинку, що діють саме в окупованому Криму. За їхньою інформацією під час повномасштабного вторгнення у 30 заміських таборах на півострові під час літніх канікул за пільговими путівками побувало 55,4 тисячі дітей. Зокрема, із окупованих областей: Запорізької – 4358 дітей, Херсонської – 727, Донецької та Луганської – понад 4000. Але не всім щастить потрапити в Крим, складно описати, яким може бути оздоровлення у Новосибірську чи Тюмені.

Також хочемо додати нещодавню публікацію «Радіо Свобода» про Аллу з Херсона, чию дитину росіяни вивозили до Криму на відпочинок у жовтні 2022 року. Повернути сина жінці вдалося аж через пів року.

Отже, під своє «шефство» тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, а також інші окуповані українські землі взяли такі російські адміністративно-територіальні одиниці:

Завантажити інфографіку із посиланнями на відкриті джерела, а також документи використані у цьому матеріалі можна за посиланням.

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку Центру готовності цивільних фонду Сергія Притули.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

Хочу щось сказати