Як псевдокозаки в Криму прислужують «царю-батюшке»

Різниця між українськими козаками й російськими «казаками» полягає у світоглядній, ментальній площині, а так звані «казакі», які зараз перебувають у Криму та на Донбасі і завзято повторюють мантру про «фашистський переворот», «русофобію» і «бандерівщину», лише паплюжать козацьку славу. Ось що вдалось з’ясувати про діяльність цих «казаків».

«Казакі» товариства «Євпаторійське» Юртового козацького товариства «Західний юрт» брали безпосередню участь в окупації Криму у 2014 році, а точніше, то за два тижні до анексії Криму зі Ставропольського краю вирушили близько 200 казаків-добровольців. 

Міське козацьке товариство «Євпаторійське» Юртового козацького товариства «Західний юрт» було створене у 2015 році і наразі налічує понад 255 «казаків». МКТ «Євпаторійське» входить до складу Окружного козачого товариства «Севастопольський козачий округ», 131 учасник цієї групи брав безпосередню участь в окупації Криму, за що 12 червня 2019 року отримали медалі «Учасник “Кримської весни” 2014 рік».

Отаманом міського козачого товариства «Євпаторійське» є Гуля Костянтин Станіславович, який народився в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області 1965 року і є співробітником окупаційних структур. Костянтин Гуля 1987 року закінчив КВІРТУ ППО (Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО ім. маршала авіації Покришкіна А. І.) і був направлений для проходження служби на офіцерських посадах у Збройних силах СРСР. З серпня 1987 року по березень 2010 року проходив військову службу, а з лютого 2014 року брав активну участь у подіях «Кримської весни» у складі Євпаторійської афганської роти народного ополчення 1-го зведеного полку Республіки Крим.

18 березня 2021 року Гуля Костянтин Станіславович був нагороджений відзнакою отамана військового козачого товариства «Чорноморське козацьке військо», а 4 липня 2022 року його було відзначено Подякою за «сумлінну працю та високий професіоналізм» особисто від гауляйтера республіки Крим Сергія Аксьонова.

Протягом 2022 року ОКТ «Севастопольський козачий округ» активно проповідує і підносить військову справу серед дітей, називаючи це «патріотичне виховання дітей і допризовної молоді». 

Так, 7 березня 2022 року «Севастопольський козачий округ» організував виступ соліста фолк-гурту «Казна» Артема Барчукова на патріотичному заході для учасників руху волонтерів Севастополя «ZащитникамV2022» і концерті на підтримку так званої «СВО». Цей гурт був створений у 2020 році з метою «популяризації самобутньої козацької культури», але по факту огранізаторка Боташева Вікторія Олександрівна виховує нове покоління окупантів і вже отримала грамоти та подяки, за так званий «активний внесок у виховання патріотизму, моральних і духовних цінностей у дітей та молоді». 

Наступна подія відбувся 9 серпня 2022 року. Триденний польовий вихід Військово-патріотичного клубу «Патріот», який спрямований на спортивно-патріотичне виховання дітей та допризовної молоді міського козачого товариства «Євпаторійське». За фактом усі заходи наскрізь просякнуті російською пропагандою і організовуються з метою виростити нове молоде покоління з любов’ю до війни і військової справи.

А ось «казакам» призовного віку пощастило менше, з них формуються добровольчі полки. Так, 9 березня 2023 року 25 «казаків» севастопольської пластунської сотні вирушили на війну проти України. Протягом чотирьох місяців добровольці навчились керувати безпілотниками та перевіряли тактичну підготовку. Більша частина батальйону складається з «казаків», які вже брали участь у бойових діях, окупанти поповнять лави кримського козачого батальйону «Скіф».

Українські козаки завжди боролися за свій народ, за своє товариство, за православну віру. Таким чином ми бачимо, що різниця між українськими козаками і російськими «казаками» полягає у світоглядній, ментальній площині. Сьогодні окупанти, які прийшли в Україну безповоротно зомбовані російської пропагандою, і як колись воювали за царя, тепер воюють за президента, але не за свій народ.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати