Чому росіяни бояться екстремізму, але не бояться обдурювати громадян?

Російська Федерація тимчасово окупувала частину українських територій і всіма силами намагається досягти прихильності місцевого населення. Один із способів — «патріотичне виховання» молоді. Наскільки глибокий фанатизм загарбників читайте в нашому матеріалі.

Раніше команда KibOrg News розповідала про ідеологічний курс розвитку суспільства в Росії. У своїй системі освіти країна-агресорка запровадила регулярні культурно-просвітницькі свята та обмеження заробітної плати викладачів. Крім того, ми висвітлювали, як поширюють «патріотизм» росіяни в окупованому Криму: зобов’язують виконувати гімн РФ, проводять акції «Герої спеціальної воєнної операції», «Герої Росії» тощо. Відповідну політику принесли окупанти і в ОРДЛО.

У 2015 році самопроголошена «влада» захопленої Донецької області видала «закон» «Про протидію екстремістській діяльності». За визначенням Енциклопедії сучасної України, екстремізм — це схильність до крайніх поглядів, дій і заходів. Найширше поняття використовується для опису політичних явищ: дестабілізації суспільної ситуації і руйнувань основних політичних інституцій. «Закон» окупованої Донеччини характеризує екстремізм, зокрема, як привласнення владних повноважень, приниження національної гідності, перевагу одних громадян над іншими, підрив безпеки квазіутворення, публічну демонстрацію нацистської атрибутики. 

zakon_dnr_o_protivodeystvii_ekstremistskoy_deyatelnosti_ot_24062015_watermark_compressed

Згідно наведеного «закону» було ліквідовано і заборонено щонайменше з півсотні організацій. Диктаторські замашки та страх протесту мешканців, схоже, змушують окупантів вдаватися до абсурдних заходів і спостережень за всім, що коїться на захоплених територіях.

У 2021 році в «державному» Єнакіївському авіаційно-технічному спортивному клубі був виданий окремий наказ щодо протидії екстремізму. Упродовж вересня і жовтня у закладі майже щоденно проводився моніторинг рівня соціальної напруги. Звіти можна переглянути за посиланням

Тоді ж Єнакіївський авіаційний клуб уклав «міжнародний договір-угоду про співпрацю» з Ростовським авіаційно-спортивним клубом добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту Росії. Угода, зокрема, спрямована на «патріотичне виховання молоді». За вересень-жовтень 2021 року російський заклад двічі запрошував єнакіївських вихованців до аеродрому в Ростовській області.  

Вчергове «просвітницьке» спрямування прослідковується в освітньому процесі, запровадженому окупантами в Чистяковому (раніше Торез). «Адміністрація» міста у «звіті з реалізації республіканської програми патріотичного виховання громадян» надала перелік проведених заходів. Серед них «Уроки мужності» від військовозобов’язаних, дискусії «Дорога до толерантності», спрямовані на «формування державної ідентичності молодих громадян, профілактику протиправних дій, етнічного і релігійно-політичного екстремізму в молодіжній галузі», воєнно-патріотичні заходи «Захисник батьківщини», «почесні» караули, координаційна рада з питань «патріотичного виховання» містян Чистякового тощо. 

ezhekvartalno.-konrol-patryotyka-10-chyslo_watermark_compressed

«Адміністрація» склала окремий звіт із заходів, присвячених саме протидії екстремізму. Серед них 9 акцій, на кшталт, «Екстремізм не пройде!» та «Три кольори республіки».

Попри активну пропаганду, діяльність «міністерства освіти» більше ілюзорна, ніж реальна. У 2019 році «адміністрація» Чистякового зверталася до «міністерства» через «все ті самі проблемні питання», як зазначено у документі. Дитячо-юнацька школа населеного пункту потребувала капітального ремонту. 

До негараздів за 2021 рік «керівництво» міста додало низький рівень забезпечення спортивним інвентарем і потребу капітальних ремонтів навчальних закладів, недостатню мотивацію серед молоді тощо.

У квітні 2021 року в мережі було оприлюднено повідомлення про закриття спортивно-атлетичного клубу «Юність» у Чистяковому. Тренер закладу, який організовував його роботу понад 30 років, зазначив, що ЖЕК вирішив здавати приміщення під оренду. З цієї причини діяльність дитячого клубу довелося припинити. На відео тренер жаліється на «уряд» окупованої Донецької області: «У 2014 році я був на прийомі у “міністра”, він сказав мені, що діти понад усе. На що це перетворилося?». Під публікацією коментатори виказали обурення: «Заберіть вже все, коли вже нажретеся?», «Ми перетворюємося на нікому не потрібне село». Містян хвилювали байдужість «адміністрації», корупція, невиконані обіцянки і думки про те, чи принесе окупаційна «влада» хоч щось хороше. 

Однією з тих, хто причетний до поширення пропаганди на захоплених територіях, є уродженка Чистякового Азарова Наталія Миколаївна. В окупаційній «адміністрації» вона обіймає посаду «виконувачки обов’язків начальника відділу з питань спорту, молоді та туризму». У соціальних мережах Азарової місцем роботи зазначено «представництво» окупованої Донеччини «у сумісному центрі контроля і координації питань, пов’язаних з воєнними злочинами України». Організація публікує свідчення обстрілів, ніби-то здійснених Збройними Силами України. Доказами «злочинів» виступають дописи у спільноті Вконтакте. 

Два роки тому на захопленій Донеччині окупанти створили молодіжний проєкт «Доброволець». Одна з цілей програми — «виявлення позитивно активної молоді для подальшого включення її в кадровий резерв органів виконавчої влади і місцевого самоуправління». 

До того ж, за приклад для організації процесу «адміністрація» Чистякового взяла досвід російського проєкту «Ми разом». 

Також «міністерство молоді, спорту і туризму» окупованої Донецької області проводило «патріотичну» акцію «Обеліск», спрямовану на «збереження культурної і соціальної спадщини». Завдання заходу полягали у виявленні місць поховань солдат та офіцерів, загиблих у 1941-1943 рр. та покинутих могил учасників військових конфліктів з метою благоустрою. 

«Патріотизм», «просвітництво», «виховання молоді», можливо, має сенс і сприяє суспільному розвитку. Проте не у випадку, коли ці заходи здійснюються на захоплених територіях незалежної суверенної держави. Пропаганда не забезпечує добробут громадян, а ігнорування реальних проблем і закриття спортивних закладів поготів. 

Використані в статті матеріали доступні за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати