Фінансування патріотичного виховання. Так чи ні: що обирають у Росії.

Мільйони рублів на воєнізовані культурні проєкти для молоді та покарання за премії для спеціалістів з воєнно-патріотичного виховання. Наші хактивісти отримали суперечливу документацію Бєлгородської області. 

У Російській Федерації йде активна популяризація патріотичних настроїв серед молоді. Про реалізацію молодіжної політики в Бєлгороді можна прочитати в наших матеріалах «Класна година громадянського виховання або що коїться у Бєлгородських ЗМІ» та «Як російська пропаганда промиває мізки на окупованих територіях». Нові вивчені нами документи вчергове підтвердили затяту прихильність росіян до «воєнно-політичного» просвітлення. На цей раз зміст здобутих матеріалів неоднозначний. В одному наказі йдеться про виділення вагомих сум на реалізацію тематичних проєктів. Натомість інший файл представляє перелік порушень, кожен з яких стосується завеликого фінансування працівників сфери воєнно-патріотичного виховання. 

У наказі міністерства зі справ молоді Бєлгородської області висвітлено перелік проєктів-переможців із соціально значущих тем. Зазначені в документі проєкти отримають грант на їх втілення. Загальна сума грантів для наведених 36 проєктів складає майже 30 млн руб. Серед інших представлені такі заходи, як створення воєнно-політичного центра виховання дітей і молоді «Гвардеец», «Лига добра. Перезагрузка», «Возвращение в общество» проєкт з соціалізації підлітків і молоді, що відбувають покарання у виправних установах, «Прививка дружбы: молодежный этнокультурный кампус “Синергия”», воєнізована смуга перешкод «Тропа боевого братства» під гаслом «Zа Победу – до конца, Сила V ПраVде – навсегда, Zадача будет Vыполнена», «Время патриотов», «Снежный десант студенческих отрядов Белгородской области». Міністерство наголошує на підтримці патріотичних настроїв, ідеї «братських народів», схильності до «спеціальної воєнної операції». 

prykaz-o-podvedenyy-ytogov-konkursa-na-predostavlenye-grantov-v-forme-subsydyj_watermark_compressed_compressed

Детальніша інформація щодо отримання грошей міститься в «Соглашении №1» за 10 червня 2022 року. В документі прописані умови надання грантів у формі субсидій. Однією із заборон у користуванні є купівля іноземної валюти за рахунок субсидії.  Нагадаємо, що санкції, застосовані до Росії через повномасштабне вторгнення на територію України, передбачають обмеження на операції з іноземною валютою. Це фактично унеможливлює порушення зазначеного в документі пункту. 

Субсидію не можуть отримувати організації або фізичні особи, які причетні до тероризму. Нині твердження є розбіжним із реальністю. Адже 15 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції «Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України» назвала політичний режим у Росії терористичним. Отже, виділені державою гроші на підтримку державних ідей є внеском у терористичний режим. 

У погодженні про виплату гранту є окремі пункти про зобов’язання отримувача. Згідно одного з них, отримувач має усувати факти порушення порядку, цілей або умов надання субсидії. Окрім того, зазначається, що Міністерство не несе відповідальності за несвоєчасне перерахування суми субсидії у разі проблем із бюджетним фінансуванням або його відсутністю. 

У зведенні показників результативності надання субсидії за 2022 рік повідомляється, що відбулося 5 заходів у рамках одного з проєктів, а саме освітнього пікніка «Клевер». Зазначається, що кількість тематичних публікацій у ЗМІ сягає 8, а кількість переглядів цих публікацій – п’яти сотень. Сума гранту на проєкт із такими показниками, відповідно наказу наведеному вище, складає 1 129 885 рублів.

І хоча в документі містяться показники результативності заходу, кошторис витрат та план графік реалізації проєкту, таблиця звіту про безпосереднє використання субсидії порожня. 

Суперечливим до ідей у попередніх документах є «Представление председателю добровольного общества содействия армии, авиации и флоту России Белгородской области». Документ повідомляє про встановлені фінансові порушення сумою майже у мільйон рублів. Як зауважено, спеціалістам-інструкторам з воєнно-патріотичного виховання було виділено незаслужені премії. Також йдеться про незаплановані медичні огляди для спеціалістів-інструкторів. Передбачається, що грошові винагороди та витрати на медичні огляди мають бути повернені до обласного бюджету. Як порушення відмічено й надбавку за складність, напруженість і високі досягнення в праці ряду спеціалістів-інструкторів із воєнно-патріотичного виховання. Це стосується і щомісячної доплати за збільшення обсягу роботи працівникам. 

У просвітницькій галузі, відповідно документу, теж без недоліків не обійшлося. Одним із порушень є відсутність у звітах інформації щодо висвітлення проведених заходів у ЗМІ. До того ж у звіті з заходу «Слет курсантов военно-патриотических клубов Белгородской области “Армия. Родина. Долг”» вказана інформація щодо кількості учасників 200 осіб, а у фінансовому звіті – 250 осіб. 

У результатах «Представления» наголошується на доцільності повернення грошей, зафіксованих як порушення, до обласного бюджету. Включно з цим йдеться про нагальну потребу посилення контролю над спеціалістами-інструкторами з воєнно-патріотичного виховання.

predstavlenye_watermark_compressed

Ідеологічні захоплення Росії – не казки, це задокументований курс розвитку суспільства. Втім, він різко обмежується, коли йдеться про реальних працівників і їх заробітні платні, а не культурно-просвітницькі свята. З наведених у статті бєлгородських матеріалів чітко просліджується правило: якщо є бажання отримати грант, то треба якнайширше й обов’язково в ЗМІ висвітлювати ідеї побратимства, Росії та її перемог, а якщо працювати спеціалістом-інструктором з воєнно-патріотичного виховання, то бути готовим повертати премії та зарплатню до обласного бюджету. 

Василь Волошко

Хочу щось сказати