Китай та ЄС: значення у війні Росії з Україною

З ким планує зустрітися лідер Китаю, коли воєнні злочинці понесуть відповідальність перед судом, що коїться в Росії з державною таємницею та експортом зброї? Про міжнародну ситуацію читайте в нашому матеріалі. 

Китай і Україна: чи будуть зміни у відносинах?

Голова Китаю Сі Цзіньпін і президент України Володимир Зеленський планують провести зустріч по відеозв’язку, що стане їхньою першою розмовою від початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. 

Дата ще не призначена, однак, відомо, що дзвінок відбудеться після візиту лідеру КНР до Москви наступного тижня, повідомляє Wall Street Journal. Офіційного підтвердження поїздки ще не було, проте обидві країни заявляли, що візит готується. Причина цього — намагання Пекіну зайняти позицію посередника у припиненні конфлікту Росії та України. 

Судові справи проти військових злочинів росіян

Міжнародний кримінальний суд незабаром повідомить про ордери на арешт деяких російських злочинців. За інформацією New York Times, справи стосуються звинувачень у тому, що Російська Федерація викрадала українських дітей та підлітків і відправляла їх у табори для перевиховання або російські родини. Країна-агресорка це заперечує і визначає переселення дітей як гуманітарний жест для пошуку домівок для сиріт. 

Фотографія, оприлюднена російськими державними ЗМІ, на якій зображені президент Володимир Путін та уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова минулого місяця

Також обвинувачення стосуються нападів на цивільні об’єкти в Україні. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан рік тому розпочав розслідування можливих військових злочинів і злочинів проти людства. 

Продовження зернової угоди: так або ні?

У Женеві представники Росії та ООН домовляються про забезпечення експорту з України шляхом продовження зернової угоди. Росія не проти тимчасового пролонгування і готова зробити «жест доброї волі», але лише на 60 днів замість 120, повідомляє пропагандистський ресурс РИА Новости з посиланням на заступника міністра закордонних справ РФ. Щоправда, Москва бажає спершу побачити прогрес у паралельному договорі щодо російського експорту, перед тим як розглядати продовження української угоди. 

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив у Twitter, що пропозиція Росії суперечить угоді, яка передбачає щонайменше 120 днів продовження. Україна чекає на офіційну позицію ООН і Туреччини як гарантів ініціативи. 

Шольц: «З приставленим пістолетом переговори не ведуться»

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що його країна готова підтримувати Україну та розглядати пропозиції, як може виглядати мирна угода. «Україна готова до миру, але, звичайно, це не може бути продиктований [Росією] мир», — зауважив Шольц на прес-конференції в Берліні. Щодо ймовірності перемовин з Москвою німецький канцлер додав: «Як я вже казав, з приставленим пістолетом до голови переговори не ведуться. І це все ще намір російського президента». Володимир Путін все ще розраховує на окупацію українських територій, що не припустимо в мирній угоді для України. 

Олаф Шольц

Експорт зброї РФ впав на тлі війни

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), продажі російської зброї впали та, вірогідно, будуть падати далі. Вторгнення Росії в Україну накладає додаткові обмеження на здатність держави експортувати зброю, пріоритет віддається виробництву обладнання для власної армії. Крім того, перешкодою торгівлі снаряддями є багатосторонні санкції, включно з широкомасштабними торговельними обмеженнями, накладеними на РФ. За інформацією SIPRI, продаж зброї Росією, другої країни за обсягами експорту, впав на 31% за період 2018-2022 років порівняно з попереднім п’ятиріччям. Кількість незавершених замовлень теж знизилася, що вказує на продовження падінь продажів. 

Російські правила секретності стають більш таємними

РФ планує посилити обмеження на доступ до державної таємниці. Законопроєкт у парламенті забороняє допуск осіб, які або родичі яких, мають фінансові активи чи нерухомість за кордоном. «Це допоможе мінімізувати ризик тиску з боку недружніх країн на носіїв секретної інформації», — пише пропагандистське ЗМІ ТАСС з посиланням на депутата правлячої партії Василія Піскарьова. 

За його словами, проєкт уточнює правила обмеження доступу до секретної інформації для осіб, які вважаються загрозою безпеці, зокрема, в державних компаніях. У той же час це допустило б закордонні поїздки в надзвичайних ситуаціях для тих, хто має дозвіл безпеки, наприклад, на лікування.

Путін подякував чеченцям

Президент Росії Володимир Путін відзначив внесок чеченських військ у їхнє вторгнення в Україну. «Голова республіки» Рамзан Кадиров сказав лідеру РФ, що народна підтримка війни в його регіоні сильна. «Переказуйте хлопцям від мене всього найкращого. Велике їм спасибі», — відповів Путін на зустрічі з Кадировим у Кремлі. 

Володимир Путін і Рамзан Кадиров

ЄС намагається прискорити постачання боєприпасів

Європейський Союз шукає спосіб задовольнити негайні потреби України в снарядах. Очікується, що блок підпише спільний план закупівель боєприпасів наступного тижня. Зараз ЄС зосередився на забезпеченні Києва 155-м снарядами, які необхідні цього року.До того ж, «Укроборонпром» розпочав виготовлення 125-мм снарядів для танкової гармати. З міркувань безпеки виробництво винесено за кордон. Наприкінці лютого Україна, ЄС і НАТО домовилися про створення тристороннього координаційного механізму для узгодження роботи виробників, покупців і урядів з метою збільшення виготовлення зброї та боєприпасів для потреб ЗСУ.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба (ліворуч), генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ (посередині) і голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель на пресконференції у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, Бельгія, 21 лютого 2023 року

Німеччина готує українську армію

Після кількох тижнів навчань у Німеччині українські військові готові до застосування бойового танку Leopard 2. Держава поставить Україні 18 сучасних основних бойових танків Leopard 2А6. Ще три системи озброєння надасть Португалія в рамках військової допомоги у боротьбі з країною-агресоркою. Експерти переконані, що Leopard 2 має перевагу перед російськими бронетанковими військами. Українські бійці мають повернутися додому з танками наприкінці березня.

Призначені для України: танки «Leopard»

KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати