Творці, що боронять українську культуру

Війна, розгорнута Росією на території України, надихнула наш народ на нову епоху самовизначення. Усвідомлення того, наскільки престижно нести звання українця, мотивує до більшого поглиблення в історію, культуру і становлення нашої нації. Ми розповімо про людей, які своєю творчістю захищають і розвивають культурну сферу України. 

«Допомагати, як можемо» – правило, яким керуються сьогодні громадяни України, суттєво пришвидшує перемогу над ворогом. Згуртувавшись, ми робимо донати для Збройних Сил України, збираємо гуманітарну допомогу і працюємо над тим, на чому знаємось, аби наша країна не припиняла жити. Цих принципів дотримуються і діячі культури, які підтримують український дух і показують іншим державам реальну ситуацію в Україні.

Світ без Путіна – світ моєї мрії

Юрій Андрухович
Юрій Андрухович

Поет Юрій Андрухович робить те, що і робив до повномасштабного вторгнення – займається творчістю, підмітивши, що врешті-решт це робиться на благо країни. На початку війни Юрій активно комунікував з іноземними журналістами, друзями та колегами, розповідаючи про те, що насправді коїться в Україні. Одними з перших поет бесідував з журналістами з Тайваню, які переймаються через недоброзичливого сусіда — Китай. Серед європейської політичної й медійної публіки у своїх виступах Андрухович представляє нашу країну, як непереможну і безстрашну. 

Ми опинились у часі, коли свобода почала потребувати території гостро. Але зайвих часів не буває, тож намагатимемось і його робити позитивним і навіть веселим

Ростислав Шпук
Ростислав Шпук

Діяльність Ростислава Шпука охоплює фотомистецтво, письменництво і громадянську активність. Він, як і Юрій Андрухович, один із засновників мистецького простору «Ваґабундо» в Івано-Франківську. Після повномасштабного вторгнення установа набула ще одного значення, крім мистецького осередку. Тепер вона виконує функції бомбосховища, оскільки розміщена в підвалі. До того ж «Ваґабундо» використовується як пункт збору гуманітарної допомоги та місце психологічного прихистку. До прикладу, у творчому просторі проводилася арттерапія для дітей і дорослих, які створювали малюнки для українських захисників. 

Українська мова є оберегом

Павло Вишебаба
Павло Вишебаба

Екоактивіст, музикант, письменник і поет Павло Вишебаба захищає Україну і на культурному, і на воєнному фронті. Павло пропагує ідеї мовного відокремлення від агресора. На своєму прикладі, як людина з Краматорська, яка 28 років розмовляла російською, він доводить, що перейти на українську мову більше, ніж можливо. Вишебаба доносить до суспільства ідею використання мови як інструменту оборони. Українцям варто вчитися ним володіти, аби застосовувати й після перемоги. На фронті Павло підтримує бойовий і патріотичний дух побратимів, збираючись із ним у вільний час для читання поезії.

Не вбиті за 20–те століття, ми справді стали сильніші: сила життя – сила росту, любові й свободи – по нашій стороні

Оксана Забужко
Оксана Забужко

Роль міжнародного комунікатора виконує українська письменниця й поетеса Оксана Забужко. У своїх творах, орієнтованих на західну аудиторію, вона пояснює конфлікт України й Росії у розрізі історії. Забужко несе у світ ідею відокремлення від Росії, адже, як виразилася письменниця, культурою агресора впродовж довгих років «бодай легко, та зачепило всіх». Письменниця висвітлює тему протистояння України та Росії, що триває безперервно протягом століть. Росіяни ведуть війну проти всієї цивілізації. Твори Оксани Забужко розкладають по полицях джерела того конфлікту, який існує зараз. Творчість мисткині вчергове представляє західним країнам Україну як незламну державу. Можливість Забужко говорити з верхівками різних країн допомагає українській культурі на міжнародному рівні поширюватися, розвиватися і категорично відділятися від діяльності ворога-сусіда. 

Українською мовою розмовляти натхненно тому, що наша абетка починається із Ангела та закінчується Янголом, від А до Я

Іван Малкович
Іван Малкович

Поет і власник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович підтримує й українську культуру, й військових, що захищають країну на лінії вогню. З 2014 року Малкович писав книги про політичні події України та фінансово підтримував українську армію. У лютому 2022 року видавництво перерахувало на потреби Збройних Сил України 1 мільйон гривень. Підприємство займається створенням і поширенням української літератури, яка зображує реалії війни. До того ж один з авторів ілюстрацій для видавництва Віктор Гаркуша з художніх лав перейшов до лав ЗСУ. 

Україна — держава плідна на культурних діячів. У статті ми представили декількох творчих активістів, але інші фотограф(к)и, поети й поетеси, журналіст(к)и, письменники й письменниці, музикант(к)и натхненно працюють для розвитку країни. Митці й мисткині пробуджують національну свідомість і наповнюють культуру красою творчості та патріотичним духом.

Сьогодні зброя є в руках усіх українців. Це не лише автомати, а й  наше самовизначення і думки, які ми поширюємо у світ. Збагачувати й вдихати життя в українську культуру – завдання, що ми маємо сумлінно і з любов’ю виконувати. Наша мета – вигнати ворога не тільки з територій неньки, а й зі свідомості нашого народу. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати