Коли закінчиться російсько-українська війна: прогнози експертів

2022 став одним з найскладніших і найтрагічніших для України. Рік спливає, але багаторічна російсько-українська війна триває досі. Команда KibOrg News зібрала прогнози українських та іноземних експертів щодо закінчення війни. 

Прогноз радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка

Михайло Подоляк у коментарі РБК-Україна зазначив, що «закінчення війни залежить від багатьох чинників: математичних, психологічних, психоемоційних, зовнішньополітичних і внутрішньополітичних, зокрема і в країні-агресорі. Якщо все проаналізувати, ресурсну виснаженість РФ і тиск санкційний, який постійно збільшується, і те, що вони дедалі більше стають ізгоями».

Радник керівника Офісу президента звернув увагу, що ті країни, які підтримували Росію, зараз «відвертаються» від неї, тож можна прогнозувати, що у росіян практично не залишилось ресурсів, окрім двох, з точки зору ведення війни. Як підмітив Михайло Подоляк, це «жива сила, тобто мобілізовані» та «дуболомство вищого політичного керівництва РФ, яке абсолютно не розуміє, що відбувається, не бачить інших виходів, крім до кінця спалити свою країну, некомпетентне з точки зору прийняття антикризових рішень і яке чітко довело, що інтелектуально неспроможне осягнути сучасний світ як такий». 

Подоляк прогнозує фіналізацію війни навесні-влітку 2023 року.

Прогноз голови ГУР МО Кирила Буданова 

В інтерв’ю проєкту «Орестократія» від 18 жовтня голова ГУР МО Кирило Буданов зазначив, що воєнні дії в Україні мають закінчитись наприкінці весни та на початку літа 2023 року. ЗСУ для початку вийдуть на українські кордони 1991 року. 

Буданов стверджує, що програш Росії неминучий.

«Зараз з’явилася нова теза, до речі, її абсолютно вже відверто промовляє і керівництво Росії: наше головне завдання не програти. Вже не стоїть мова про те, щоб виграти, — не програти. “Ми не можемо дозволити програти”, “головне — не програти”, і так далі, інтерпретації різні, але посил саме цей. Я з ним тут погоджуюсь: програш Росії — неминучий, його вже не можна зупинити, і він призведе до її руйнації», — сказав голова ГУР.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що хотів би, щоб Буданов в цьому прогнозі не помилився. «Я б хотів, щоб це сталося раніше. Але з урахуванням того, що я реаліст, розумію, що раніше весни – літа у нас навряд чи буде таке свято. Але воно обов’язково буде на нашій вулиці», — висловився він.

Прогноз командувача ОК «Південь» генерал-майора Андрія Ковальчука

Андрій Ковальчук в інтерв’ю Sky News зазначив, що війна може закінчитись у 2023 році. 

Генерал наголосив, що у плані із деокупації України обов’язковою умовою є повернення територій, окупованих Росією ще у 2014 році. 

«Крим — це обов’язково — це лише питання часу. Ми повернемо кожен квадратний сантиметр нашої території. Хотілося б вирішити всі питання цього року. Але я вірю, що наступного року ми все доведемо до логічного завершення», — сказав Ковальчук. 

На запитання журналістки про приблизний «графік перемоги», він висловив надію, що це «станеться незабаром». 

Прогноз заступника міністра оборони України Володимира Гаврилова

В інтерв’ю для Sky News, відповідаючи на запитання про повернення Криму, Гаврилов зазначив: «Це лише питання часу, і, звісно, ми хотіли б досягти цього якнайшвидше».

Він сказав, що цьому може посприяти  подія, відома як «чорний лебідь» — щось непередбачуване — що відбудеться в Росії, наприклад, раптовий крах режиму Путіна.

«Я думаю, що Росія може зіткнутися з чорним лебедем у своїй країні, і це може сприяти нашому успіху з Кримом», — сказав Гаврилов.

Також заступник міністра не виключає військовий варіант для деокупації півострова. 

Володимир Гаврилов зазначив, що українській стороні знадобиться час для накопичення резервів, а також треба враховувати, що РФ продовжить відправляти мобілізованих для підкріплення.

«Звісно, у цьому випадку війна займе якийсь час. Але, на мою думку, до кінця весни вона закінчиться», — заявив заступник міністра оборони України.

Коментар координатора з питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі

Він зазначив, що в Білому Домі не очікують на завершення бойових дій в найближчі зимові місяці. 

За його словами, про завершення війни наразі не йдеться, так само як і про перемовини з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Ми, звісно, хотіли б, щоб війна закінчилася, якщо не сьогодні, то до кінця цього року, який швидко наближається. Проте я думаю, що з огляду на те, що ми бачимо в повітрі та на землі в Україні, важко очікувати, що вона закінчиться до кінця року», — наголосив Кірбі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначає, що «НАТО хоче перемовин, але не хоче результату, який означає тріумф жорстокого застосування сили. Путін не може перемогти, це буде катастрофа».

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Єнса Столтенберга, якого цитує Sky News, Росія вже зазнає поразки, що пояснюється посиленням ракетних ударів по українській критичній інфраструктурі.

У кожному з цих прогнозів зрозуміло те, що Україна переможе, тобто вийде на кордони 1991 року. Українські й західні експерти зазначають, що Росія фактично вже зазнала поразки, але для росіян її визнання стане фатальним, тож вони намагатимуться затягнути війну. На щастя, це їм вже не допоможе.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати