Хто наступний з попів-колаборантів на обмін

19 грудня на сайті KibOrg News були опубліковані результати обшуків працівниками СБУ храмів УПЦ МП, під час яких були знайдені російські паспорти, георгіївські стрічки та прокремлівська література. Колаборанти Московського патріархату роками насаджували українцям проросійські наративи і чекали на «звільнення від фашистів». Сьогодні розберемось, чим можуть бути корисними для України священники Української православної церкви Московського патріархату.

Священник-колаборант з Лисичанська 

14 грудня ексбатюшку Свято-Тихвинського храму УПЦ МП в Лисичанську Андрія Павленка, засудженого в Україні за сприяння російським окупантам, обміняли на одного з українських військовослужбовців.

Андрій Павленко, як повідомило СБУ, отримав 12 років за ґратами, бо здавав росіянам позиції ЗСУ в районі Сєвєродонецька. Також зливав окупантам інформацію про місцевих патріотів. Російські спецслужби залучили «панотця» до співпраці ще у 2014 році.

Це один з багатьох представників Московського патріархату, які на території України свідомо вчиняли злочини проти українців на користь країни-агресора.

Заборона діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії

Все таємне стає явним. З початком повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну стало відомо про злочинну діяльність попів УПЦ МП. 1 грудня президент Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. Про це було повідомлено на сайті президента.

«Ми забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності. Зокрема, духовну незалежність», – так підсумував рішення президент.

Було також введено персональні санкції проти 17 осіб, найвідомішими з яких є настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) і протодиякон Вадим Новинський, відомий як смотрящий за церквою Московського патріархату в Україні. Крім них відтепер під санкціями митрополит Сімферопольський та Кримський Лазар (Швець); єпископ Бахчисарайський, вікарій Сімферопольської єпархії Калинник (Чернишов); єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій (Овсянніков); архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій (Таранов); митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей (Іванов); єпископ Роменський і Буринський Іосиф (Маслєнніков); єпископ Коктебельський, вікарій Феодосійської єпархії Агафон (Опанасенко); управитель Феодосійської єпархії, митрополит Платон (Удовенко); митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Андрій Коваленко; митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Василь Поворознюк; настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП Олександр Прокопенко; настоятель Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП у Херсоні Олександр Федоров; митрополит Бориспільський і Броварський Антоній УПЦ МП, керівник справами УПЦ МП, член Міжсоборної присутності Російської православної церкви Іван Паканич; митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій УПЦ МП, голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП Валентин Єгоренко; архієпископ Костянтинівський Паїсій, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП Віктор Шинкарьов.

І тепер виникає закономірно-логічне питання: кого з попів-колаборантів обміняють наступного разу? Хто наступний з московських посіпак буде доказом злочинної діяльності представників УПЦ МП в Україні? І хто зі сторони країни-окупанта особисто приїде забирати «цінного» агента в рясі. Можливо це буде кухар-Пригожин, як у випадку з Павленком, а можливо хтось і більш авторитетний з кремлівського оточення.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Oleksander Voytenko

Закоханий… у свою країну. Пишаюся тим, що я – українець!
Вірю в нашу ПЕРЕМОГУ!!!

Хочу щось сказати