Кривава торгівля. Як Росія вивозить українське зерно з окупованих територій

Російська Федерація окупувала Крим у 2014 році й почала торгувати українським зерном на міжнародному ринку. Після повномасштабного вторгнення у лютому 2022 тактика росіян не змінилась: окупуємо території — крадемо і вивозимо чуже. Як Росія торгує краденим українським зерном з іншими країнами, читайте в нашому новому матеріалі.

FINIKIA і Туреччина
11 травня 2022 року філіал Федеральної державної бюджетної установи «ВНИИКР» в Криму, який займається перевіркою рослин на наявність шкідників та збудників хвороб, отримав заяву на нібито кримські ячмінь та пшеницю, що прямуватимуть до Туреччини.

rolc7e1_watermark

13 травня «ВНИИКР» видали висновок про карантинний фітосанітарний стан підкарантинної продукції, після чого зерно завантажили на борт підсанкційного сирійського судна FINIKIA. Крим виробляє не так багато зерна, як, наприклад, тимчасово окуповані території Херсонської та Запорізької областей. Росія таким чином може торгувати із Туреччиною вкраденою херсонською та запорізькою продукцією.

MATROS KOSHKA і Сирія
28 березня 2022 року філіал «ВНИИКР» в Криму перевіряв зерно пшениці, яке прямувало до Сирії. Країною походження продукції у документах зазначено Росію, але ж Російська Федерація визнає своїми навіть тимчасово окуповані території, що є незаконним.

zaklyuchenye-matros-koshka_watermark

KAPITAN SKACHKOV і Сирія та Єгипет
29 травня філіал «ВНИИКР» брав проби зерна з судна KAPITAN SKACHKOV, яке прямувало до порту Кавказ в Росії з подальшою перевалкою в морське судно для перевезення зерна до Єгипту або Сирії.

MIHAIL NENASHEV і Туреччина
Окремої уваги потребує російське судно MIHAIL NENASHEV, зерно якого на пробу брали «ВНИИКР» 18 березня, 17 квітня і 25 травня. Судно прямувало до Туреччини із, як зазначено в документі, російською пшеницею.

MATROS POZYNICH і Сирія
4 липня «ВНИИКР» видали висновок про перевірку зерна судна MATROS POZYNICH, яке прямувало до Сирії.

Всі зазначені судна були запідозрені журналіст(-к)ами SeaKrime і міжнародними експерт(-к)ами у вивезенні краденого зерна з окупованих територій. MATROS POZYNICH, MIHAIL NENASHEV, KAPITAN SKACHKOV, MATROS KOSHKA та FINIKIA здійснювали перевезення після повномасштабного вторгнення й окупації декількох областей України між тимчасово окупованим Кримом та Росією, Сирією та Туреччиною.

Настя Шевченко

Хочу щось сказати