Цінність конституційного ладу України

Український народ має давню традицію договірних та правових відносин, які обмежували сваволю верховної влади та не раз доводив, що в разі наступу на його права та свободи, цю владу він може легко змінити, або навіть вигнати з країни.

Козацьких предків українців завжди відрізняло від підданих деспотичної московії, усвідомлення своїх законних прав і вольностей, можливість висловлювати свою думку, свободу слова та право вибору.

Демократія в Україні, як би це не подобалося росії, є внутрішньою сутністю суспільства, а не зовні привнесеною вивіскою, що засвідчує тривалий і напружений, але цивілізований конституційний процес, який пройшла наша країна з моменту набуття незалежності у 1991 році.

В інших країнах колишнього СРСР, наприклад, в тій же росії та білорусі, пошук балансу між гілками влади нерідко призводив до кровопролиття, беззаконня і скочування до диктатури, адже сама сутність та менталітет цих народів різко відрізняється від українського.

Кремль нав’язав право сили на окупованих територіях і одним із головних завдань українських захисників є відновлення конституційного ладу, повернення в конституційне поле анексованих територій України, введення в дію сили права та закону. 

Наразі конституційний процес в Україні триває, за останні роки в документ вносилося багато змін, зокрема було зафіксовано стратегічний курс на набуття повноправного членства ЄС та НАТО.

Сьогодні Україна і надалі підтверджує всьому світові, що вона до останнього готова стояти на засадах демократії, свободи слова та вибору, закону та права, поважаючи міжнародне право та нормативно-правові акти.

Хочу щось сказати