Платне розмитнення авто вже з липня

З 1 липня розмитнення авто знову стане платним. Верховна Рада підтримала законопроект №7418, який передбачає повернення мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня 2022 року. Такі заходи зумовлені для зібльшення надходжень дербюджету.

Власне платити знову за товари доведеться платникам єдиного податку першої, другої та третьої групи та підприємствам, що не сплачують ввізне мито. Ті, хто ввозять з-за кордону авто, повинні будуть заплатити ПДВ та акциз. Водночас новий закон звільняє від сплати збору на обов’язкове державне страхування тих, хто купує легкові автомобілі, оснащені виключно одним чи декількома електричними двигунами .

Як розмитнити авто в «Дії»

  • Ввести VIN-код авто і система автоматично підрахує, скільки потрібно заплатити власнику машини.
  • Розмір платежу буде формуватися відповідно до характеристик автомобіля: обсяг, тип і потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність.
  • Після розмитнення в Дії можна буде і зареєструвати авто.
  • На подання документів потрібно не більше 5 хвилин.

Подорожчання автострахування

Від 1 липня збільшиться розмір страхових виплат з обов’язкового страхування цивільної відповідальності (ОСЦПВ). Водночас збільшиться і вартість такої страховки, очікується подорожчання на 10-20%.

Як зміниться розмір виплат:

  • з 130 до 160 тис. грн у разі завдавання шкоди майну,
  • з 260 до 320 тис. грн у разі завдавання шкоди життю та здоров’ю (в розрахунку на одного потерпілого),
  • зросте і гранична сума за самостійного оформлення повідомлення про ДТП його учасниками для страхової компанії (за так званим європротоколом) – з 50 до 80 тис. грн.  Це означає, що більша кількість постраждалих у ДТП зможуть отримати страхову виплату без виклику Нацполіції. 

Щоб захистити громадян від шахраїів, інформацію про укладені електронні договори “Зелена картка” вноситимуть до єдиної бази даних.

Oleksander Voytenko

Закоханий… у свою країну. Пишаюся тим, що я – українець!
Вірю в нашу ПЕРЕМОГУ!!!

Хочу щось сказати