GENERAL ЗДІЙСНЮЄ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТУРЕЦЬКИХ ТОВАРІВ В ПОРТИ ОКУПОВАНОГО КРИМУ

GENERAL доставив з Бартину в окупований Севастополь цементні та гіпсові суміші виробництва турецьких компаній, які займаються бізнесом і на українському ринку. Вважаємо, що матеріали журналістів SeaKrime мають бути використані державними органами України для введення санкцій щодо порушників.

GENERAL, рейс Бартин-Керч

GENERAL (IMO: 7218400, MMSI: 468402000, Call Sign: YKRX, Flag: Syria [SY]) завантажувався в порту Бартин 22-24 квітня 2020. Після виходу з турецького порту порушник направився в Керченську протоку.

27.04.2020 GENERAL вимкнув AIS і зайшов в закритий порт Керч. Його було ошвартовано біля причалу Керченського морського торгового порту для розвантаження турецьких товарів, доставлених з Бартину. Ввечері 28 квітня GENERAL вийшов з Керчі і знов направився в Бартин.

GENERAL, рейс Бартин-Севастополь

GENERAL перебував в турецькому порту Бартин 6-10 травня 2020, в його трюми було завантажено приблизно 3800 тонн портландцементу, гіпсу та інших будівельних сумішей.

GENERAL направився до кримського узбережжя, зайшов в Камишову бухту, де його було ошвартовано до причалу для розвантаження.

На скріншотах ми бачимо як буксири виходять з Камишової бухти за судном GENERAL.

За допомогою веб-камери зафіксовано момент незаконного суднозаходження GENERAL в Камишову бухту.

Капітан-порушник Ahmad Chaar привів судно GENERAL в Севастополь з вимкненим AIS. Це означає, що він усвідомлює протиправність власних дій, і при встановленні суб’єктивної сторони злочину правоохоронними органами України його діяння мають бути кваліфіковані як умисні. Тим більше, що він є постійним порушником, як було встановлено й в інших розслідуваннях журналістів SeaKrime щодо незаконних суднозаходжень в закриті кримські порти судна GENERAL.

GENERAL: контрабанда соды из Феодосии в Египет

GENERAL: незаконный крымский вояж с выключенным AIS

Агент

Агентом судна GENERAL в порту Севастополь є компанія Шаттл-Транс (сайт, ИНН 9103001884). Директор Андрій Панікосович Боінчан, громадянин України (в Чистилищі).

Перевізник

Перевізник – турецька компанія з Мерсіну TWO LIONS GEMI ACENTELIGI VE DENIZCILIK ANONIM SIRKETI, NO:34-4 CAMI SERIF MAHALLESIISTKLAL CADDESI, AKDENIZ33060, Mersin.

Власники вантажу

Отримувачами вантажу в порту Севастополь є 2 російські компанії: “ЦЕМИМПЭКС” (ИНН 3123431235) і “ТР-Импорт” (ИНН 6164128402).

ЦЕМИМПЭКС

ЦЕМИМПЭКС зареєстровано в Белгороді, однак діяльність свою вона здійснює в окупованому Криму. Директор Бобович Станислав Александрович (ИНН 910223958662) мешкає в Сімферополі.

Бобович Станіслав до 2018 року був засновником компанії “Интерсервис Групп” (ИНН 9102015919), яка теж неодноразово завозила турецький цемент та інші будівельні суміші в окупований Севастополь.

За даними аналітичної системи YouControl, Станіслав Бобович займався бізнесом в АР Крим до окупації.

ТР-Импорт

Компанія ТР-Импорт зареєстрована за адресою: 344002, Ростовская область, город Ростов-на-Дону, Береговая улица, дом 29, офис 11а, 11б, 11в.

Директор Холод (Поликарпова) Екатерина Николаевна (ИНН 616202268580).

Засновник Арысланов Шахпандияр Шамуратович вже згадувався в розслідуваннях журналістів SeaKrime як засновник і директор компанії ТР-Ц, що займалась постачанням турецького портландцементу в окупований Крим. Обидві компанії, ТР-Ц і ТР-Импорт, зареєстровані за однією адресою.

Турецкий бизнес продолжает поставлять товары на оккупированную территорию АР Крым

Вантаж

На судні GENERAL в Севастополь було привезено портландцемент марки Bartin (сайт), який виробляється в турецьких містах Бартин і Ереглі.

Цей вантаж завезла компанія ЦЕМИМПЭКС, яка отримувала сертифікати відповідності на цю турецьку продукцію (архів1, архів2).

Цемент марки Bartin продається і на українському ринку.

Також судном GENERAL було доставлено гіпсові суміші, вироблені компанією Nch Yapi Dis Ticaret Ltd. Sti. Як ми бачимо з відкритих джерел, “ТР-Импорт” разом зі спорідненою компанією “ТР-Ц”, яка теж помічена в завезенні вантажів в окупований Крим, є імпортером турецьких гіпсових сумішей цієї компанії.

Гіпсові суміші турецької компанії Nch Yapi Dis Ticaret завозяться і в Одесу для українського ринку.

Також в Севастополь цим рейсом було завезено гіпсові суміші виробництва турецької компанії Onat Gyps (сайт). Компанія продає свою продукцію в РФ через порт Ростов-на-Дону. На російському сайті турецької компанії вказано як офіційного представника компанію ЦЕМИМПЭКС – Севастополь.

В той же час компанія Onat Gyps працює на українському ринку, має представництво в Одесі.

Отже, всупереч введенню в дію Циркуляру №635/2017 палати судноплавства торгівельно-промислової палати Туреччини, яким заборонено торгівельне морське сполучення з окупованим Кримом, здійснюється постачання турецької продукції в закриті кримські порти. Турецькі компанії, що виробляють гіпсові та цементні суміші, доставлені порушником GENERAL в захоплений російськими загарбниками Севастополь, займаються бізнесом також і на українському ринку. Вважаємо, що матеріали даного розслідування проєкту SeaKrime можуть бути використані українськими державними органами для введення санкцій щодо порушників.

Хочу щось сказати