«Под парусами мечты» чи під вітрилами перевиховання? Українські діти в проросійських таборах

Російська Федерація з самого початку окупації українських територій почала відправляти українських дітей, зокрема дітей позбавлених батьківського піклування, до таборів відпочинку у Криму та Росії. Ідеологічна заангажованість такого «відпочинку» спрямована на перевиховання неповнолітніх і викорінення їхньої української ідентичності.

Розбираючи внутрішню документацію так званої Каховської «ВЦА», ми наштовхнулися на цікаву папку документів. На основі здобутих матеріалів нам вдалося ідентифікувати осіб, які влітку 2022 року були відповідальні за вивіз дітей з окупованої Каховки до таборів у Криму та Росії. Усього нам вдалося знайти 13 рейсів, до яких долучилися 15 осіб, причетних до колабораційної діяльності.

Читайте також: База даних «Діти Донбасу»: хто причетний до викрадень дітей у Маріуполі

Команді KibOrg не довелося довго сидіти над ідентифікацією, адже уся інформація, включно з датами народження, номерами ще українських документів, номерами телефонів, а також реєстраційними номерами автобусів, які окупанти використовували для перевезень, вже були дбайливо прописані у проєктах документів.

Павло Філіпчук

Колаборантом, якому призначалися документи на підписання, виявився гауляйтер окупованої Каховки Павло Філіпчук. У мережі він відомий своїми погрозами комунальникам міста. У жовтні 2022 року Філіпчук потрапив до санкційного списку РНБО щодо осіб, які прямо або опосередковано підтримали військову агресію Росії проти України.

Команда KibOrg залишила оригінали всіх документів у кінці цього матеріалу.

«Артек» збирає друзів

Сергій Трубін

Ми зіставили дати з документів з реальними змінами у таборі «Артек», які були у 2022 році. Так, 8-ма зміна «Артек собирает друзей» дійсно проходила з 15 липня по 4 серпня. У цей же період Росія святкувала день ВМФ. Тоді до «Артеку» запросили представників Росгвардії, МНС та прикордонників.

Відповідальним за перевезення тоді був Трубін Сергій Миколайович (11.05.1972). Уродженець міста Кушва Свердловської області РФ. Має прописку у м. Каховка, вул. К. Лібкнехта, 5, кв.12. До повномасштабного вторгнення працював у відділі освіти Каховської міськради.

Одночасно з 8-ю зміною в «Артеку», частину дітей з Каховки відправили до Севастопольського Нахімовського воєнно-морського училища. Ця ж інформація підтверджується у публікаціях російських пропагандистів, а також на офіційному Telegram-каналі «адміністрації» Херсонської області. З публікації відомо, що 60 дітей було відправлено до «Артеку» і ще 61 до училища. Відповідальним за перевезення тоді був Трубін.

Володимир Леонов

Також міститься інформація про водія. Ним став Леонов Володимир Васильович (16.09.1963) — м. Каховка, вул. Набережна, 9, кв.20. Раніше працював у КП «КАХОВТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО». За реєстраційним номером BT0820CP ми дізналися марку авто — це жовтий шкільний автобус ATAMAN D093S2 на 32 сидячих місця. Дата останньої реєстрації – 2021 рік.

«Дітей в “Артек” і Нахімовське військово-морське училище відправлять централізовано з Херсона», — повідомила Тетяна Кузьмич.

Кузьмич — колишня викладачка Херсонської академії неперервної освіти, яка, за версією Служби безпеки України, у 2015 році була завербована ФСБ. Тоді вона була головою організації «Русская национальная община “Русичъ”». Була притягнута до кримінальної відповідальності за держзраду, але у 2020 році за неї внесли залог у розмірі 500 тисяч гривень. Після повномасштабного вторгнення Кузьмич перебувала на безлічі посад. Одна з останніх – «заступниця голови» Херсонської «ВЦА».

Тетяна Кузьмич у 2024 році

За інформацією, яку команда KibOrg опублікувала у нашому Telergam-каналі, Кузьмич була нагороджена Президентом РФ за «великий вклад у підготовку та проведення референдумів»

Наталя Постаногова

8 серпня 2022 року відбулася ще одна зміна в таборі «Артек» під назвою «Под парусами мечты». Вона тривала до 29 серпня і на цей період припало цілих три великі «пам’ятні» дати: 55 років Дитячій прикордонній заставі, День прапора Росії, а також День воїнської слави Росії. Навряд адміністрація табору не скористалася нагодою, щоб вкотре лити пропаганду у вуха українських дітей.

На цю зміну дітей супроводжували вже двоє: відповідальна Федорович Наталя Володимирівна (11.05.1972) та медсестра Постаногова Наталя Іванівна (18.02.1981). Водієм тоді був Леонов.

Федорович, на відміну від Трубіна, який супроводжував дітей тільки один раз до Артеку та Нахімовського училища, була відповідальною за дітей протягом решти поїздок. Її фотографію нам, на жаль, не вдалося знайти.

«Радуга»

На сайті бази відпочинку «Радуга», що розташована у місті Геленджик Краснодарського краю, міститься новина, що з 19 липня на базі Донського державного технічного університету стартував проєкт «університетські зміни», запущений Міністерством науки і вищої освіти РФ спільно з Міністерством освіти РФ. Зазначається, що у першій зміні проєкту, яку реалізують у спортивно-оздоровчому комплексі «Радуга» в селищі Дивноморське, взяли участь 200 дітей із Донбасу. Ключове щодо «університетських змін» — вони тривають усього 10 днів.

Миколай Коняшин

З 21 липня по 30 липня 2022 року відбулася зміна, описана у документах, які ми маємо у розпорядженні. Пізніше, зміни з українськими дітьми проходили у «Радугє» ще три рази, а саме: з 04.08 по 13.08, а також 26.08-04.09 та 14.09-23.09.

Для зміни, що проходила з 26 серпня по 04 вересня було задіяно одночасно два водії. Та й кількість тих, хто супроводжував дітей була значно більшою, ніж під час інших трансферів. Тут же вперше з’являється другий перевізник — Коняшин Миколай Михайлович (16.07.1967), який проживав у м. Каховка, вул. Соборності, 3, кв.2. Додається й мікроавтобус Ford TRANSIT на номерах ВТ3197ВС. Такий містить 16 сидячих місць. Окрім того, судячи з документів, Коняшин також здійснював трансфери на шкільному ATAMAN з номерами ВТ9350ВО. Це такий самий автобус на 32 сидячих місця, яким керував Леонов, тільки на декілька років старше випуском.

Окрім того, в одну з поїздок до «Радугі» — єдиний раз за всі 13 трансферів — дітей супроводжувала Журкіна (Куценко) Наталя Михайлівна (30.04.1980). У Каховці має нерухомість за адресою вул. Ентузіастів, буд. 10, кв. 137. Її ймовірну фотографію вдалося знайти на аватарці акаунту в Telegram, який прив’язано до одного з російських номерів.

Зважаючи на імовірно велику кількість дітей, у цю ж поїздку була залучена додатково Нечаєнко Валентина Василівна (22.05.1960) з пропискою у м. Каховка, вул. Соборна, 19, кв. 27. У телефонних книгах її записували як «Аптека Поликл».

Світлана Черепанова

Для зустрічі дітей з «Радугі» після зміни, що тривала з 21.07 по 30.08 була залучена Черепанова (Лузакова) Світлана Олексіївна (12.11.1979) з пропискою у м. Каховка, вул. Комунарів, 11. У телефонній книжці когось з її контактів вона записана як «Каховка Путёвки Больница Света».

З цієї ж зміни відповідальним зустріти дітей був Нятін Михайло Михайлович (12.11.1974) — м. Нова Каховка, вул. Букіна Миколи, 34, кв.68. Його активні соціальні мережі ми не змогли знайти, однак у телефонних книжках він записаний як «Міша Електрик».

«Горизонт»

З 26.07 по 04.08, а також з 08.08 по 17.08 проходили зміни, ймовірно, за участі херсонських дітей, у студентському оздоровчому таборі «Горизонт» Севастопольського державного університету. Ми знайшли згадки від 18 червня, що подібні зміни мали незабаром розпочатися для дітей з «ЛДНР».

Лариса Костиря

26 вересня російські пропагандисти повідомили про завершення останньої «університетської зміни» в таборі «Горизонт». Профільний табір «Историческое наследие России—город-герой Севастополь» відвідали 150 школярів з окупованого Алчевська Луганської області, однак нам не вдалося знайти інформації щодо дітей з Херсонщини, які також, імовірно, були в таборі. Принаймні одна дитина з Мелітополя Запорізької області, в якої пропагандисти взяли коментар, все ж приїжджала до «Горизонту».

Усього, за підрахунком пропагандистських ЗМІ, протягом восьми змін табір «Горизонт» відвідало приблизно 1200 дітей. Вік відвідувачів — з 12 до 17 років. А Севастопольський державний університет був визнаний одним з найкращих у Росії по реалізації «університетських змін».

З «Горизонту» дітей зустрічала Костиря Лариса Володимирівна (20.11.1960). Вона проживала за адресою м. Каховка, вул. Набережна, 7, кв.5. Судячи з того, як вона записана в телефонних книжках інших, Костиря працювала у Каховській центральній районній лікарні масажисткою. Вона ж мала зустрічати дітей з Нахімовського училища, а пізніше ще з декількох таборів.

«Лучистий»

Зміна у таборі «Лучистий», що знаходиться в окупованій Феодосії, відбувалася всього один раз — з 10 по 30 серпня. На сайті дитячого табору «Лучистий» міститься інформація про розклад змін, які проходили у 2023 році. Четверта зміна 2023 року співпадає по датам зі зміною, на яку споряджали дітей з Херсонщини у 2022 році. За той же таки 2023 рік ми натрапили на публікацію «Комсомольської правди», у якій пропагандисти заявляють, що дві тисячі херсонських школярів пройшли через табори у Росії.

Андрій Олексієнко

«У Криму це знаменитий “Артек”, ДТЛ “Росія”, “Дитячий центр ім. Гагаріна”, ДТЛ “Променистий” і “Парус” — у Євпаторії; у Краснодарському краї — відомий табір “Ведмедик” у Кабардинці; у сонячній Адигеї – комплекс “Лань2”. Наші діти відпочивають також у таборі при національному парку на річці Волга в Ярославській області», – розповів «голова уряду» Херсонської області Андрій Олексієнко.

Олексієнко зазначив, що такі відрядження дітей відбуваються завдяки допомозі так званих «регіонів-шефів». Саме завдяки ним, окупанти змогли відправити до таборів майже на тисячу більше дітей, від запланованих напочатку двох тисяч.

Про «підшефність» окупованих українських регіонів розповідали волонтери ЦГЦ Фонду Сергія Притули у матеріалі «Оздоровлення» українських дітей у РФ: географія «шефства» російських регіонів із кіднепінгом і депортацією

Між іншим, раніше Олексієнко був мером Краснодару, але після звинувачень у корупції Росія відправила його на «відбування покарання» спочатку в окуповану Харківщину, де той отримав посаду «голови ради міністрів адміністрації Харківської області», а після деокупації регіону на аналогічну посаду до Херсонщини.

Під час цієї поїздки дітей супроводжували ще дві медсестри: Бочко Альбіна Федорівна (03.06.1973) та Гаврашенко Анжела Анатольевна (11.09.1989). Бочко прописана у м. Каховка, вул. 417 Стрілкової дивізії, 63, кв. 88, а Гаврашенко у м. Херсон, вул. Миру, 33.

«Взморьє»

Наступним за хронологією рейсів з Херсонщини є табір «Азовскоє взморьє», що знаходиться у Ростовській області. Там зміна за імовірної участі херсонських дітей проходила з 15 по 24 серпня.

Тетяна Кузьмич, яку ми згадували раніше, повідомила, що «Азовскоє взморьє» відвідало 265 дітей. Така інформація була опублікована 12 серпня 2022 року на сторінці ВК так званої «адміністрації Бериславського муніципального округу». Тут же перераховані й усі заклади, до яких відправляли дітей, а саме «Артек», «Лучистий», Нахімовське училище, «університетські зміни» у Севастополі, а також «Жемчужина» Краснодарського краю.

У цей же табір, але у 2023 році возили дітей з Довжанську та Довжанського (раніше Свердловського) району окупованої Луганщини. Відповідна публікація вийшла на сайті так званого «Луганського інформаційного центру».

На сайті Донського державного технічного університету росіяни підбили підсумок проєкту «університетські зміни 2022». З 19 червня до 27 вересня Донський державний технічний університет прийняв понад 3000 дітей Донбасу, Запорізької та Херсонської областей. «Азовскоє взморьє» прийняло 900 дітей, з якими, як стверджується у публікації, працювали безпосередньо студенти закладу.

Ректор ДДТУ Месхі Чохоєвич на нагородженні наставників «університетських змін” у 2022 році

Ректор університету Месхі Бесаріон Чохоєвич нагородив наставників листами подяки. «Наші наставники впоралися з поставленим перед ними завданням — мотивували дітей до навчання в нашому університеті, провели багато патріотичних занять, долучили до історії Росії», — заявив ректор. Також публікація містить посилання на дев’ять Telegram-каналів з детальною інформацією та фотографіями кожної з дев’яти змін 2022 року.

Команда KibOrg зберігла дампи усіх каналів для дослідження українськими правоохоронними службами, що займаються пошуком дітей та притягненням окупантів та колаборантів до відповідальності. Архів 9 каналів на 3.7 гігабайти можна завантажити за посиланням.

Зі «Взморья» між тим, дітей мало зустрічати ще дві особи, окрім Федорович та Леонова, — Рудік Марина В’ячеславівна (16.04.1968), яка має прописку у м. Каховка, вул. Пушкіна, 126, кв. 30. Раніше працювала у відділі культури Каховської міськради.

А також Артюх Тетяна Володимирівна (08.08.1975) з пропискою у місті Ясинувата, вул. Флотська, 59, хоча проживала Каховці, вул. Жовтнева, 2, кв. 10. Зі злитих баз даних ми знайшли інформацію, що Артюх колись працювала в Управлінні освіти Донецької міськради.

«Жемчужина»

Дитячий табір «Жемчужина», що знаходиться у Краснодарському краї, який зокрема згадувала Кузьмич у серпні 2022 року, не афішував, що приймає до себе дітей з окупованої частини України. Та й єдиний табір зі схожою назвою у Краснодарському краї є лише один, а саме «Жемчужина России» з Анапи. Адреса закладу у документах співпадає з адресою саме «Жемчужини России». При цьому дати в документі — з 27 серпня по 16 вересня — припадають на кінець четвертої літньої зміни, а повертатись додому діти мали б злегка раніше закінчення першої осінньої.

Валерій Дімоєв на нагородженні у 2023 році

Telegram-канал табору «Жемчужина России» хоча і був створений у березні 2022 року, зовсім не має публікацій за курортний сезон весна-осінь 2022 року, хоча канал набагато більш активно вівся в аналогічний період 2023 року.

Вікторія Попова

Єдина згадка Херсонщини у Telegram-каналі «Жемчужини России» містить привітання Валерія Дімоєва — інвестора табору. Зазначається, що Дімоєв «зробив значний особистий внесок у підтримку жителів Херсона, які залишили місце постійного проживання, і надає допомогу бійцям у зоні СВО». Нагородження відбулося у 2023 році.

Єдиний раз з усіх тринадцяти поїздок до таборів дітей супроводжувала Попова Вікторія Володимирівна (17.11.1963) з села Малокаховка, вул. Південна, 8.

«Ласпі»

Табір «Ласпі», що знаходиться у Севастополі, так само не афішував присутність українських дітей у 2022 році, однак все ж кілька публікацій можна знайти у мережі.

Наприклад, у липні 2022 року у таборі відбулася церемонія відкриття третьої зміни «Растем патриотами». Тоді регіональне відділення «Юнармії», російської молодіжної пропагандистсько-мілітарної організації, підготувало для учасників зміни додаткову загальноосвітню програму військово-патріотичної спрямованості «Школа майбутніх командирів». Після церемонії відкриття діти були запрошені на виставку військової техніки та озброєння Чорноморського флоту, а також виступ оркестру Росгвардії.

У 2023 році у «Ласпі» відкривали зміну присвячену іншій пропагандистській молодіжній організації «Движение Первых». У публікації за 2023 рік зазначається, що табір другий рік поспіль приймає понад 250 дітей з «нових» територій.

Михайло Родіков

Михайло Родіков, який у 2022 році отримав посаду «міністра освіти та науки» окупованої Херсонщини, заявив російській пропагандистській газеті «Взгляд», що дітей з трьох прифронтових регіонів правобережжя Херсонщини, а саме Бериславського, Білозерського та Снігурівського районів, планується вивезти в Росію.

«Серед адрес, де чекають на херсонську малечу — оздоровчий табір “Ласпі” під Севастополем, Крим і Геленджик», заявив Родіков. За декілька місяців після заяви правобережжя Херсонщини було деокуповано.

Влітку 2023 року Служба безпеки України заочно повідомила про підозру у держзраді Оксані Барнаш, яка після окупації Херсону добровільно погодилася на пропозицію окупаційної влади обійняти посаду «директорки» школи №30. Крім того, у 2022 році Барнаш забезпечила виїзд дітей до дитячих таборів «Артек» та «Ласпі».

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати