Ворожа мілітаризація господарських об’єктів у Криму

«Бавовнятко-тайм у Севастополі», «У Криму масштабний блекаут», «Джанкой, Євпаторія — вибухи», — усе більше схожих новин надходять із тимчасово окупованого півострова. Після даного матеріалу, не виключено, що кількість повітряних тривог там може збільшитися.

OSINT-аналітики Центру готовності цивільних знайшли інформацію про передачу російським військовим і правоохоронним відомствам у безоплатне користування нежитлових приміщень загальною площею понад 1200 м2. Процедури реалізували переважно без торгів.

Осінтери проаналізували чотири рішення окупаційної адміністрації міста Сімферополь, датованих жовтнем-груднем 2023 року. Згідно з документами самопроголошеної влади, стає помітною тенденція передачі нежитлових приміщень так званої комунальної власності у безкоштовне користування. Новими користувачами без жодних торгів стали різні російські силові структури.

Основні дані із документів:

  • за рішенням №907 самопроголошеної адміністрації Сімферополя нежитлові приміщення на вулиці 1-ї Кінної Армії, 74 А (загальна площа 107,8 м2) переходять до федеральної казенної установи «Кримінально-виконавча інспекція Управління Федеральної служби виконання покарань у Республіці Крим і м. Севастополю» (федеральний орган виконавчої влади Росії, що відповідає за функціонування та управління пенітенціарною системою, тобто комплексом установ і заходів, спрямованих на виконання покарань і реабілітацію засуджених громадян).
  • за рішенням №887 приміщення передають федеральній казенній установі «Військовий комісаріат Республіки Крим».
  • вражаючі площі передадуть відповідно до рішення №919 Кримському лінійному управлінню Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації на транспорті. Перелік нерухомості за адресою: Сімферополь, вул. Леніна, 11, загальною площею 1089,0 м2:
  • нежитлова будівля площею 718,6 м2, кадастровий номер 90:22:010106:1102, нежитлова будівля площею 15,2 м2, кадастровий номер 90:22:010106:4748, нежитлова будівля площею 110,8 м2, кадастровий номер 90:22:010106:14910, нежитлова будівля площею 128,2 м2, кадастровий номер 90:22:010106:4745, нежитлова будівля площею 116,2 м2, кадастровий номер 90:22:010106:4747).

Із здобутих відомостей, про які йдеться у рішенні №931, можна припускати, що на вимогу вищого військового керівництва країни-агресора, окупаційна адміністрація Сімферополя погодила передачу в безоплатне користування нежитлових приміщень, що закріплені за МУП «Метроград» Федеральній казенній установі «Управління Чорноморського Флоту».

Муніципальне унітарне підприємство «Метроград» (ІПН 9102065155) здійснює управління нерухомим майном за винагороду або на договірній основі.
Керівниця установи – Дубковська Христина Євгенівна (ІПН 910225150983). Її адреса проживання: Сімферополь, вул. Героїв Сталінграда, 8. Мала українське громадянство. Навчалася в Одеській юридичній академії.

Проаналізувавши та дослідивши всі документи із відкритих джерел, можна зробити висновок, що у тимчасове користування передають господарські об’єкти в гарному стані, а не понівечені споруди. Для яких цілей вони будуть використовуватися — здогадатися нескладно. Оскільки усе це майно юридично є власністю України, то ми можемо визначати, що робити з окупантами, котрі там оселилися чи планують. Передаємо знайдені дані українським спецслужбам.

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку Центру готовності цивільних фонду Сергія Притули.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

Хочу щось сказати