На що витрачаються мільйони рублів в окупованій Донецькій області

Команда KibOrg отримала доступ до конфіденційного документу окупантів щодо потреб у фінансуванні. Документ стосується необхідності матеріального забезпечення громадсько-політичної діяльності на окупованій Донеччині за вересень 2022 року. 

Загальна сума сягає понад 40 мільйонів рублів. Витрати переважно спрямовані на оплату діяльності громадських рухів, організацій, центрів, як-от «МыZаДобро» або «Парад для одного ветерана». 

Зокрема 150 тисяч рублів були розраховані на придбання прапорів, адже, як вказано в документі, вони «необхідні і затребувані». 

Окремо зазначається потреба забезпечення роботи блогерів. Витрати складають 730 тисяч рублів. Цей пункт розглядається окупантами через необхідність проведення «роз’яснювальної роботи» серед населення на захоплених територіях. Вказано, що для цього з лідерами громадської думки формують «правильний» порядок. 

Прибуток «начальниці департаменту інформаційної політики» Альони Алексєєвої сягає 350 тисяч рублів, що дещо перебільшує заплановані 200 тисяч і, крім того, дорівнює стипендіальному фонду «Молодёжного парламента». Детальніше про так званий «парламент» читайте в нашій статті

Найбільші витрати розраховані для «інтеграційної» програми «Русский центр» — 12 мільйонів рублів. Програма заснована для створення «міцних і стійких» взаємовідносин між громадськими організаціями окупованої Донецької області і Російської Федерації. Керівник центру Денис Пушилін, він же «голова» самопроголошеної квазіреспубліки. 

Близько 2 мільйонів рублів потребувала громадська організація «Молодая Республика». У рамках діяльності організації, наприклад, було доставлено з Москви до Донецьку «вічний вогонь». А ось лідер «молодіжки» Сергій Добровольський у травні 2023 року отримав партійний квиток «Единой России». 

На фінансування «Народной дружини» виділено 3,5 мільйонів рублів. Організація передбачає добровільне залучення громадян до охорони громадського порядку. Лідер, вже згаданий раніше, Денис Пушилін. 

Повний документ з детальним описом розрахунків і планувань окупантів можна завантажити тут


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook

Василь Волошко

Хочу щось сказати