Зруйновані школи і понівечені життя: діти Донецької області в окупації

KibOrg дослідив документацію загарбників щодо життя українських дітей на окупованій Донеччині. Про викрадення дітей до Росії, обстріли навчальних закладів і побут школярів читайте в нашому матеріалі. 

Куди везуть дітей?

У вересні 2022 року «міністерство праці і соціальної політики» окупованої Донецької області сповістило «керівників органів опіки та піклування» про переміщення дітей із захоплених територій. Документ підписаний «виконувачкою обов’язків міністра» Ларисою Толстикіною.

Інформація стосується дітей-сиріт і дітей, що залишилися без батьківського піклування, які були вивезені з окупованої Донеччини до Російської Федерації. Йдеться про те, що на той час діти знаходилися у пунктах тимчасового розміщення у Ростовській та Курській областях, проте планувалося їх переміщення до інших місць у Росії. Так, діти з горлівського соціального центру мали бути вивезені до Тамбовської області, а «Донецької школи-інтернат №1» — до Саратовської, Кіровської, Рязанської областей та Республіки Башкортостан. 

Спочатку дітей з восьми установ окупованої Донеччини вивезли до Ростовської області, як зазначено у сповіщенні. Після цього на дітей очікувало переміщення до дванадцяти різних суб’єктів РФ. Учнів «Амвросіївської школи-інтернату №4», які перебували у Курській області, окупанти планували перевезти до Брянської та Орловської областей. 

Директорка «Амвросіївської школи-інтернату №4» — Оксана Плотницька обійняла керівну посаду у 2014 році. На сторінці колаборантки в Однокласниках оприлюднено фото, на якому вона спостерігає за тим, як російський військовий дарує дітям цукерки. 

Оксана Плотницька і російський військовий
Оксана Плотницька і російський військовий

Раніше навчальний заклад вже стикався зі спробам викрадення дітей до РФ. У липні 2014 року тогочасному директору інтернату Володимиру Хоботову вдалося врятувати учнів від вивезення до Ростовської області. Володимир отримав факсограми від бойовиків з вимогою відправити дітей на «оздоровлення» в Росію. Тоді чоловік звернувся до українських військових що перебували в Амвросіївці за допомогою. Вже на ранок наступного дня діти були евакуйовані. 

Хто відбудує школи?

Росія не тільки вивозить школярів, а й руйнує українські навчальні заклади. До переліку зруйнованих шкіл, що потребують відновлення в захопленій Донецькій області, увійшло сто тридцять п’ять навчальних закладів. Серед понад двадцяти російських регіонів, які начебто залучені до ремонту шкіл, є Республіка Бурятія, Ханти-Мансійський автономний округ і Республіка Саха. Повний документ можна завантажити тут

Втім планування відбудови не заважає росіянам постійно обстрілювати українські школи. Так, вже за цей рік щомісяця ворожа армія завдавала уражень навчальним закладам Донеччини: у червні, травні, квітні, березні, лютому, січні

Чи нагодують школярів?

У липні 2022 року Президент РФ Володимир Путін зустрівся з переможцем конкурсу «Лідери Росії» Олегом Трофимовим, з яким обговорив, зокрема, питання «патріотичного виховання молоді». Тоді ж Путін схвалив призначення переможця на посаду «заступника міністра освіти» окупованої частини Донецької області. 

У вересні того року Трофімов звернувся до «голови адміністрації» Мангушського району Бориса Трими, повідомивши про відсутність гарячого харчування у дванадцяти навчальних закладах. «Необхідно організувати», — «перспективно» значиться у кінці звернення. 

Що не так з пожежною безпекою?

На ім’я Трими незабаром був написаний ще один лист. На цей раз щодо пожежної безпеки, а саме її відсутності у низці шкіл. Звернення супроводжується довгим переліком протипожежних порушень двох навчальних закладів Новоазовського району. Документ підписано «міністеркою освіти та науки» окупованої Донеччини Ольгою Колударовою.  Раніше вона працювала в Міністерстві просвіти РФ. 

Окупанти коять злочин проти кожної дитини, яку противолі забрали з рідної країни. Так само злочином є і те, що готують загарбники для школярів в окупації: постійні обстріли навчальних закладів і вже сотні зруйнованих шкіл.

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitte

Василь Волошко

Хочу щось сказати