Колаборанти на чолі і зросійщення в програмі: Маріупольський драмтеатр

Премії «директору», безумовна підтримка Путіна і колаборанти, що працюють на популяризацію російської культури. KibOrg розповідає історію Донецького драматичного театру в Маріуполі під окупацією. Що сталося з театром, який слугував бомбосховищем для маріупольців, доки не перетворився на руїни через авіаудар військових Росії, читайте далі. 

Донецький драматичний театр у Маріуполі став широко відомим зокрема внаслідок трагедії у березні 2022 року. Під час блокади міста армією Російської Федерації в театрі переховувалися цивільні, за різними даними від 500 до 1200 осіб. На площі перед та поза будівлею розміщувався напис «дети». Втім це не зупинило російських бомбардувальників, які 16 березня за наказом Сергія Атрощенко завдали авіаудару по театру. Точна кількість загиблих невідома, американське видання «Associated Press» говорить про 600 людей. ОБСЄ та міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» визнали бомбардування драмтеатру військовим злочином. У грудні 2022 року окупанти в Маріуполі знесли пошкоджені частини будівлі. У такий спосіб сприявши знищенню доказів злочину. Розслідування щодо Атрощенка провела міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm на базі дампів електронної пошти та інших приватних листувань воєнного злочинця, здобутих командою українських хактивістів «Кібер Спротив».

У травні 2022 року окупаційна «адміністрація» міста повідомила, що театр працюватиме за іншою адресою, а саме в будівлі Маріупольської філармонії. Нова адреса, проспект Металургів 52, вказана і в наведених нижче документах загарбників. Змінили окупанти і назву. З того часу установа називається «Маріупольський республіканський академічний ордену “Знак Пошани” російський драматичний театр».

У головних ролях

Тоді ж у травні «генеральним директором» драмтеатру був призначений уродженець Донецьку Солонін Ігор Петрович. За його словами, на місці знищеної будівлі театру буде побудована нова — нібито у 2024 році. Крім того, Солонін розповів, що восени 2022 та навесні 2023 року театральна трупа гастролювала містами Росії. 

«Директор» драмтеатру Ігор Солонін
«Директор» драмтеатру Ігор Солонін

У документації за травень 2022 року «заступником директора» значиться дехто на ім’я Бубнов Олександр Сергійович. 

Втім вже у грудні того року разом із Солоніним давав інтерв’ю Олександр Чайн у ролі «заступника гендиректора». Згідно з публікаціями в інстаграмі Донецького драматичного театру в Маріуполі, до захоплення міста росіянами Чайн обіймав таку саму посаду. 

«Заступник гендиректора» драмтеатру Олександр Чайн
«Заступник гендиректора» драмтеатру Олександр Чайн

25 червня 2023 року, наступного дня після завершення невдалої спроби державного перевороту лідером ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним у Росії, у соціальних мережах «республіканського театру» було оприлюднено відео. У зверненні Солонін і Чайн виказали повну підтримку Президенту РФ Володимиру Путіну. 

Загалом діяльність у соціальних мережах піддається контролю окупаційної «влади». Так, відслідковується і наявність профілів установ. Про це свідчить документ представлений нижче.

Свою «тяжку» роботу, а саме шанування Кремля, «керівництво» театру регулярно просить преміювати. Наприклад, Чайном підписані запити за березень і червень 2023 року щодо надання премії Солоніну у розмірі 100% посадового окладу. 

Натомість для інших працівників театру Солонін просить у так званого «міністерства культури» окупованої Донеччини грошові винагороди лише у розмірі 30% заробітної плати. 

До того ж, колаборант звертався до «виконувача обов’язків міністра культури» Михайла Желтякова за допомогою у сприянні розповсюдження паспортів РФ серед робітників театру. Також наводимо список працівників театру.

Свою діяльність на боці окупантів Желтяков розпочав ще у 2014 році, а у 2015 обійняв посаду «першого заступника міністра культури». На сьогодні колаборант вже потрапив під санкції країн ЄС і ще шести держав. Проти ставленика окупантів у 2021 році було завершено спецрозслідування Донецької обласної прокуратури за статтею про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 УК)

«Виконувач обов’язків міністра культури» Михайло Желятков
«Виконувач обов’язків міністра культури» Михайло Желятков

Пропаганда за розкладом 

Після руйнування Маріуполя окупанти взялися за його русифікацію. Так, у червні 2023 року Желтяков наказав виявити на фасадах «державних будівель» україномовні таблички та негайно їх замінити. 

Також загарбники вже розглядають концепції виставкових центрів історії Донбасу в Донецьку та Маріуполі. За задумом окупантів експозиції мають бути присвячені подіям «Великої Вітчизняної війни» та «сучасним військовим подіям». Зокрема в концепції вказано, що мають висвітлюватися епізоди часів Революції Гідності, «республіка» в блокаді, а на великому екрані при вході передбачена трансляція зі зверненням Путіна про визнання незалежності так званої «донецької народної республіки» та початок проведення «спеціальної військової операції». Окремо мають бути представлені речі бійців полку «Азов», уточнено, що йдеться про матеріали саме з «ярким проявом ідеології, що базується на принципах расизму та неонацизму». І, звичайно ж, на виставці має бути символіка російської агресії «Z», «V» та «O».

Зросійщення торкнулося і діяльності «республіканського театру». 9 червня 2023 року для 50 глядачів, за інформацією зі звіту, в одній із маріупольських шкіл проводився захід, присвячений дню РФ «Пишаюсь тобою, Росія!». На відео зі свята можна побачити виконання російських віршів і пісень перед мало не спустілими рядами актової зали. 

У цей же час «міністерство культури» окупованої Донецької області повідомило про реалізацію проєкту «Герої Донбасу — Герої Росії». Чергова пропагандистська акція з посилом про «братські народи». Серед задач проєкту організатори вказують: «показати молоді, що український народ у тому числі й “народ Донбасу” — це наші брати». 

Мінкультури Росії запросило «керівників органів культури суб’єктів РФ» на ще одне свято поезії та пісні, що проходитиме у липні. Особливістю цього фестивалю вказана залученість учасників «сво». 

Після терору і скоєних військових злочинів Російська Федерація поширює на тимчасово окупованих територіях програми з «Протидії ідеології тероризму та формування антитерористичної свідомості у молоді». Панічний страх тероризму, а саме мітингів та інших проявів невдоволення «руським миром», розповсюджується і на «Республіканський драматичний театр», де звітують про здійснення захисних заходів.

Армія країни-агресорки знищує українські міста і скоює злочини проти людства. Як сталося з авіаударом по Донецькому драматичному театру Маріуполя, що був прихистком для сотень людей. Ані наявність дітей у будівлі, ані її культурне значення не зупинили російських військових перед бомбардуванням театру. І все, що вони принесли натомість, це свята на шану Росії і вихваляння культури держави-терориста. 

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook

Василь Волошко

Хочу щось сказати