KibOrg викладає 1,5 ТБ поштового серверу окупаційних «адміністрацій» Донеччини. Частина 2

Команда KibOrg News отримала доступ до поштового серверу «адміністрацій» окупованої Донеччини, який містить робочі документи загарбників з 2016 року. Ми викладаємо у мережу понад 1,5 терабайти даних, які свідчать про злочини на захоплених територіях. 

Читайте про «молодіжний парламент» окупованої Донеччини, його голову-бойовика з незаконного збройного формування «ПЯТНАШКА», а також про переслідування українських військовополонених та байдуже ставлення «адміністрації» Пушиліна до своїх виборців.

Читайте також про те, як окупанти відновлювали мобільний зв’язок у Донецьку, до чого тут китайська компанія ZTE та про авторів концепції «розвитку телемовлення» окупованої Донеччини та їх зв’язок із сербським пропагандистом.  

Молодіжний парламент

У 2019 році в окупованій частині Донецької області було створено так званий «молодіжний парламент». Цілями утворення було визначено залучення молоді до «суспільно-політичної діяльності та формування молодіжного кадрового резерву для “органів державної влади”». «Депутати» обираються на термін у 2 роки. Окупанти взяли за основу схему із залученням випускників вищих навчальних закладів на окупованих територіях.

Так, наприклад, у квітні 2022 року, після окупації частини Донецької області, гостро постала проблема дефіциту кваліфікованого персоналу.

Так званий «молодіжний парламент» у 2023 році збирається вже втретє. KibOrg News публікує резюме кандидатів «першого скликання». Кожен із «народних обранців» так чи інакше співпрацював з окупантами. Деякі брали участь у громадському русі «Донецька Республіка» та організації «Молода Республіка», а дехто безпосередньо обіймав посаду в «адміністрації».

pidshyvkakandydaty1_watermark_compressed

Денис Чернобай у Маріуполі у 2022 році

З 2022 року головою «молодіжного парламенту» є Денис Чернобай. Він, як і його батько Сергій Чернобай, вступив до лав незаконних збройних формувань після початку повномасштабного вторгнення. Про це Денис розповів у пропагандистському документальному фільмі «Быть молодым» режисера Федора Малишева.

Служив Денис у «інтернаціональній бригаді “ПЯТНАШКА”». Це НЗФ під командуванням Ахри Авідзби брало участь у війні в Україні на боці терористів так званої «ДНР» у боях за Савур-Могилу, Іловайськ, Мар’їнку, а також у боях у районі Дебальцевого і в Донецькому аеропорту. «ПЯТНАШКА» ходить до складу «республіканської гвардії ДНР». Складається переважно з абхазьких найманців. Також до неї входять чеські, словацькі, російські, осетинські та інші бойовики. У травні 2023 року Чернобай приїхав у складі делегації до Білорусі на конференцію «Білорусь і Росія — погляд у майбутнє».

У кожного голосування до «молодіжного парламенту» є свої «виборчі комісії», які складаються відповідно зі студентів. KibOrg News публікує списки «кандидатів для включення у склад тимчасових дільничних виборчих комісій з виборів до молодіжного парламенту першого скликання» тимчасово окупованих Макіївки, Горлівки, Хрестівки (до 2016 року Кіровське) та Зугресу. Кожного з «кандидатів» було висунуто або ГР «Донецька Республіка», або ГО «Молода Республіка».

pidshyvka1_watermark_compressed

У 2022 році на законодавчих зборах Санкт-Петербурга була підписана угода про співпрацю між російським та донецьким молодіжними парламентами. У церемонії брав участь «заступник голови молодіжного парламенту ДНР», голова загинув після обстрілів у липні. Усього «друге скликання депутатів» під кінець строку втратило 3 членів.

Окупаційні тяготи

Вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та розширення окупованих територій Донецької області, так званий «департамент державної соціальної допомоги населенню міністерства праці та соціального захисту населення» зіткнувся зі значними перешкодами у роботі. По-перше, бази даних Управління соціального захисту населення знаходяться на серверах у Києві, а в окупантів немає до них ключів. По-друге, всі співробітники виїхали з окупації, а їхні контактні дані теж відсутні, тож доведеться набирати працівників серед місцевого населення, яке, окрім того, що має бути, так ще й має погодитися на співпрацю. До того ж більшість будівель, зокрема у Маріуполі, знищена, а в уцілілих немає електропостачання.

01-44-ysh733

«Фонд соціального страхування» також зазнав труднощів із захопленням персональних даних українців. Інформація про зареєстровані суб’єкти господарювання нібито потрібна для постановки на облік для отримання допомоги за рахунок коштів загальнообов’язкового соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв’язку з материнством. Читайте також більш детально про звернення мешканців до окупантів у статті «З чим звертаються мешканці Донеччини до окупантів?».

Окрім того, щоб наводити свої порядки на «нових» територіях, потрібно одночасно боротися ще й із соціальними нерівностями на «старих». Питання злочинної загальної мобілізації, від якої вимушено припиняли свою роботу цілі підприємства, гостро постало для незгодних громадян. І тут у нагоді стали підпорядковані окупантам журналісти.

Під час наради самопроголошеного «голови» окупованої Донеччини Дениса Пушиліна, яка була присвячена питанням мобілізованих громадян, було вирішено зокрема провести соціологічне дослідження серед мобілізованих, а також створити медійний план висвітлення допомоги окупантам та їхнім сім’ям. Для виконання цих завдань було призначено:

  • «начальника управління внутрішньої політики глави» Артема Фоміна;
  • «начальника управління народної міліції» Дениса Сіненкова;
  • «начальницю департаменту інформаційної політики управління інформаційної політики, документаційного забезпечення та протоколу» Альону Алєксєєву.
protokol_04.07.22_№416_compressed

Сумнівно, що висвітлення «героїзму» окупантів у медіа допоможе покаліченим людям або сім’ям загиблих мобілізованих. Ще з 2016 року за окупаційною «адміністрацією» тягнеться шлейф поранених «військовослужбовців», які стоять на обліку в «республіканському центрі зайнятості» та не претендують на посаду вище охоронця. KibOrg News публікує список поранених окупантів із датами народження, відомостями про освіту та місцем перебування. Про поранених окупантів Перевальського району окупованої Луганщини читайте у статті «Армія окупантів в обличчях: Перевальський район окупованої Луганщини».

respublykanskyj-czentr-zanyatosty-na-27.02.2019-442chel._watermark_compressed

До прикладу, Олені Тропкіной з Макіївки реформи на «республіканському» ТБ навряд допомогли. У березні 2018 року після нібито «звірських» катувань у полоні ЗСУ загинув її чоловік. Вагітна жінка звернулася до Захарченка за допомогою, однак після смерті терориста ані виплати за смерть родича, ані пам’ятник на кладовищі для Тропкіна, ані юридичної допомоги новою «адміністрацією» не було надано. Натомість місцевий «суд», а у подальшому й «верховний суд» у змові з «міліцією» залякали Трокпіну та не дозволили їй прописатися у квартирі померлої бабусі, за якою жінка наглядала. У зверненні Олена залякує окупантську «адміністрацію» та погрожує дійти до гарячої лінії з Путіним. Повний текст звернення наведено нижче.

ПІБ українського сержанта приховано з міркувань безпеки

А про чесний та неупереджений суд в окупованій Донеччині, а тим паче у Росії не доводиться говорити. Так, у вересні 2022 року Слідчий комітет РФ збирав докази обстрілів селища Мангуш українським військовим з полку «Азов». Сержанту, якого було взято у полон, імовірно, у квітні 2022 року, інкримінували 1 частину 356 статті КК РФ Застосування заборонених засобів і методів ведення війни, яка передбачає до 20 років позбавлення волі.

Відповідного листа із запитом про надання інформації щодо пошкоджених будівель у селищі надіслав старший слідчий-криміналіст 123 військового слідчого відділу СК РФ майор юстиції Мельников до «голови військово-цивільної адміністрації» Першотравневого району Борису Триме.

KibOrg News сподівається на швидке повернення усіх українських захисників і захисниць з полону та неодмінне покарання для агресора. А допоки, окупанти продовжують документувати власні злочини.

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.

Спільнота KibOrg пропонує повну базу даних із дампами пошт окупаційних «адміністрацій» окупованої Донеччини для дослідження журналістам, громадським активістам, фахівцям з питань інформаційної безпеки.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати