Повний хаос або що коїться в Росії

Пригожин керується неперевіреними записами для встановлення самопроголошених правил бою, сину Пєскова приписують службу у «Вагнері», Російська Федерація продовжує русифікацію захоплених українських територій, а Захід поглиблює санкції проти країни-агресорки і дозволяє завдавати по ній ударів. Про все це розповідає KibOrg News.

Найманці ПВК «Вагнера» більше не братимуть полонених

Лідер терористичного угрупування «Вагнера» Євген Пригожин заявив, що його бійці більше не братимуть українських військових у полон. У такий спосіб він планує «не порушувати міжнародні закони гуманізму», натомість відразу «знищувати всіх на полі бою». Позиція Пригожина спричинена, за його словами, аудіозаписом, на якому «українські військові розмовляли про те, як застрелять полоненого бійця “Вагнер”». 

Євген Пригожин

Запис був опублікований 23 квітня в Telegram-каналі, який висвітлює інформацію про ПВК. На аудіо російською мовою розмовляють два чоловіка. Один з них питає, що робити з «300-тим», на що інший відповідає — «пристрелити». Достовірність запису не підтверджена, а імена людей, чиї голоси чутно, невідомі. Очільник терористичного угрупування додав, що не знає й імені полоненого, якого начебто розстріляли українські військові. Проте запис Пригожин вважає реальним доказом порушення міжнародного права і вагомою причиною для того, щоб «вбивати всіх, хто є на полі бою» та «жодного полоненого більше не брати». Зараз вагнерівці здебільшого беруть участь у боях за Бахмут.

Син речника Кремля воював в Україні

Євген Пригожин повідомив, що син Дмитра Пєскова, прессекретаря президента Російської Федерації, у складі ПВК «Вагнер» брав участь у військових діях на території України. Служив він ніби під вигаданим іменем. Пригожин похвалив таку позицію родини Пєскова, зазначивши, що натомість інші посадовці допомагають ухилитися своїм дітям від війни в Україні. Так, він виокремлює свої «особливі» відносини з Кремлем, усупереч своїм нещодавнім закликам про доцільність завершення «спеціальної військової операції», що свідчать про розбіжності у поглядах з Москвою. 

Дмитро Пєсков (зліва) і Микола Пєсков (зправа)

Російський пропагандист Соловйов оприлюднив нібито фото сина Пєскова у військовій формі під Соледаром. Однак правдивість матеріалу не була доведена.

До цього Микола згадувався ЗМІ у вересні, після підлаштованого телефонного дзвінку. Один з членів команди опозиціонера Олексія Навального подзвонила молодшому Пєскову, представившись працівником командування військового округу. Син речника Кремля на виклик до військового округу відповів, що не прийде і вирішить питання «на іншому рівні». Вірогідно, він мав на увазі зв’язки у верхівці. 

До 2019 року Микола носив прізвище Чоулз. З 90-х років він жив у Великій Британії, де у 2010 році з ним стався «інцидент» — Пєсков молодший украв мобільний телефон у підлітка. За це він відбував термін у колонії для неповнолітніх і проходив курси боротьби з алкоголізмом. У 2016 році правопорушник став фігурантом у справі з побиття своєї бабусі. 

У 2022 році, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, син московського прессекретаря потрапив під санкції ЄС, Канади, США, Великої Британії, Австралії, Японії та Нової Зеландії. Тож, крім як будувати імідж патріота в РФ, ймовірно, Миколі нічого не залишається. 

РФ посилює русифікацію тимчасово окупованих територій

За даними розвідки Великої Британії, населення захоплених Росією територій загарбники під тиском змушують отримувати документи Російської Федерації. У повідомленні Міністерства оборони Британії, з посиланням на розвідку, йдеться: «Мешканців Херсонської області попередили, що тих, хто не отримав російський паспорт до 1 червня 2023 року, буде депортовано з конфіскацією речей». Бюрократична інтеграція, а саме поширення паспортів РФ серед українців з окупованих областей, може допомогти Кремлю представити «успішні» результати вторгнення. Це особливо важливо для російської верхівки перед виборами президента країни у 2024 році.

Photo Illustration by Adrien Fillon

G7 посилить санкції проти Росії

Велика сімка, група провідних західних промислових держав, обговорює подальші обмеження у торгівлі з країною-агресоркою. США не проти повної заборони експорту до РФ. Наразі Сполучені Штати роблять винятки для особливих категорій товарів, як фармацевтична та сільськогосподарська продукція. ЄС забороняє експорт до загарбницької держави тільки окремих товарів: літаків, предметів розкоші, низки комп’ютерних мікросхем. 

Захід не забороняє бойові дії на території Росії

Голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус зазначив, що «висунення на територію противника, наприклад, щоб перекрити його шляхи постачання — це “нормальна” ситуація на війні». Публічний дозвіл західних держав на атаку територій РФ відіграє важливу роль, особливо напередодні анонсованого контрнаступу української армії. До того ж, 18 квітня російське видання «Інтерфакс» повідомило, що з міркувань безпеки в цьому році традиційної ходи «Безсмертного полку» в країні не буде. Отже, Кремль і сам розуміє наявність можливої загрози. 

Борис Пісторіус

KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати