Новий «Джон Леннон» Росії

Пригожин військовий злочинець? А може Джон Леннон нашого часу? Здається, він просто усвідомлює свою участь.

15 квітня російський терорист, засновник та голова ПВК «Вагнера» Євген Пригожин заявив про необхідність закінчення так званої «спеціальної військової операції». «Для влади і для суспільства загалом необхідно поставити якусь жирну крапку в “СВО”. Ідеальний варіант — це оголосити про закінчення “СВО”, повідомити всім про те, що Росія досягла тих результатів, які планувала, і в якомусь сенсі ми дійсно їх досягли. Ми перемололи величезну кількість бійців ЗСУ і можемо самі перед собою відзвітувати про те, що завдання “СВО” виконано», — сказав Пригожин. 

Він став першою людиною з оточення Володимира Путіна, яка заговорила про закінчення війни в Україні. Його гра у політика, вочевидь, тільки набирає обертів, адже це, як ніщо інше, є заявкою на вхід в активну політику з прицілом на можливе президентство. Авдиторія у такої заяви зручно охоплює декілька таборів російського електорату: партію війни ультрапатріотів-імперіалістів та миру на чолі з лібералами-опозиціонерами, які чекають закінчення війни. З урахуванням наближення чергових російських виборів у президенти 2024 року, Пригожин має всі можливості, щоб посунути Путіна, під яким вже давно хитається крісло.

Однак закінчення бойових дій у заяві Пригожина аж ніяк не означає добровільний вихід окупантів з території України. Якщо «перемелювання» бійців ЗСУ було найголовнішою ціллю збройної агресії проти України, то статистика втрат вказує абсолютно протилежні результати. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що загальні втрати України у війні проти Росії менші, ніж 50 тисяч людей. Натомість, лише одних «вагнерівців» у РФ було ліквідовано щонайменше 30 тисяч, не кажучи вже про кадрових військових.

Могили бойовиків російського ПВК “Вагнера” на кладовищі біля станиці Бакинської в Краснодарському краї, Росія, 22 січня 2023 року. REUTERS

Раніше Пригожин висловив думку щодо потенціалу ЗСУ для проведення контрнаступу, повідомивши про своє занепокоєння щодо значної кількості військ, які Україна могла зібрати — до 400 тисяч осіб. Очевидно, що ніякі цілі так званої «операції» не були досягнуті, адже ще навесні минулого року планом мінімум у російської військово-політичної верхівки був вихід до окупованої частини Молдови та відрізання України від Чорного моря, а нині ж — намагання втриматися на окупованих територіях після українського контрнаступу.

Справді ж, росіяни втомилися від війни, однак продовжують наполегливо вірити у «щасливе» її закінчення. Серед прихильників продовження бойових дій більша частина — це ті, для кого підтримка війна — це лише складова політики правлячого режиму, якому видніше, що треба робити, а що ні. Громадськість повільно, але продовжує усвідомлювати масштаб людських втрат на війни. Проте це не впливає на її ставлення до війни. 

Судячи з публічних виступів, Путін не планує скоро, принаймні добровільно, закінчувати війну. Протягом останнього місяця, під час відвідування Улан-Уденського авіаційного заводу, він заявив, що це завдання виживання російської держави та створення умов для майбутнього розвитку країни і наступних поколінь. Дмитро Пєсков також попереджував інших чиновників, що війна може тривати дуже довго. 

Так чи інакше, Росія втратила свій наступальний потенціал і остаточно провалила черговий наступ 31 березня, коли начебто мала вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Про це заявив начальник ГУР Кирило Буданов. При цьому з приводу контрнаступу України Буданов порадив «не слухати весь той шлак, який несеться по інтернету» про те, що він «зараз почнеться» чи що «його скасували». Врешті-решт рано чи пізно він має статися і Пригожинське псевдоантивоєнне «Give piece a chance» навряд-чи допоможе втриматися на захоплених територіях. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати