Кешбек Вассермана

Російська влада шукає нові шляхи для вилучення грошей у відносно заможних громадян. Для «промацування ґрунту» на сцені з’явився депутат Анатолій Вассерман зі своїм законопроєктом про декларування заощаджень понад 1 млн рублів.

Анатолій Вассерман запропонував зобов’язати громадян звітувати перед податковою за збереження у готівці на суму понад 1 млн рублів.

«Зберігання готівки в рублях або іноземній валюті в сумі, еквівалентній або перевищує 1 мільйон рублів, без повідомлення податкового органу, включаючи вказівку про походження коштів, карається штрафом у розмірі незаконно збережених коштів у дворазовому розмірі, а також конфіскацією всіх коштів, що незаконно зберігаються», — йдеться у документі проєкту.

Анатолій Вассерман

Депутат пояснив, що на ідею його наштовхнув випадок із Ксенією Собчак 11-річної давнини, коли у журналістки вдома під час обшуків знайшли 1,5 млн євро. Вассерман вважає, що ця ініціатива дозволить ефективніше боротися з тіньовою економікою:

«У чергову хвилю масових заворушень у Ксенії Анатоліївни Собчак виявили розфасовані конвертами суми — загалом там було щось близько півтора мільйона євро. Ці гроші вилучили, і хвиля безладів пішла на спад. Є підстави вважати, що через неї фінансували масові заворушення», — повідомив Вассерман.

У пояснювальній записці сказано, що податкові резиденти протягом тижня після появи у них великої суми грошей мають повідомити про це податкові органи. Впровадити ініціативу пропонується за допомогою поправок до Кримінального кодексу завдяки створенню нової статті «Неправомірний оборот коштів». Нинішнє російське законодавство не передбачає жодних обмежень на зберігання готівки: ні за обсягом, ні за типом валюти, але, мабуть, ситуація скоро зміниться.

Зважаючи на цю інформацію можна зробити висновок, що законодавча ініціатива Вассермана – це «пробна куля» влади. Кремль хоче подивитися, як відреагують різні верстви населення на ідею «розкуркулення» всіх, хто має хоч якісь гроші. Ресурси для одночасного ведення війни та збереження соціальної стабільності в країні практично вичерпані, і залишається шукати нові джерела поповнення скарбниці. Це не перший випадок, коли російська влада шукає нові джерела для фінансування війни та закриття бюджетних дірок. Наприклад, у січні 2023 року російське фінансове відомство продавало валюту на 3,2 мільярда рублів на день, щоб закрити бюджетну «дірку» у розмірі 54,5 мільярда. Тож якщо росіяни «проковтнуть» новий законопроєкт про декларування заощаджень понад 1 млн рублів і не влаштують серйозних бунтів, то російська влада зможе досить швидко реалізувати запропонований Вассерманом план.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати