«Єдина Росія» головного мозку. Як окупанти намагаються прикидатися доброзичливими

Російська партія «Єдина Росія» заважає жити не лише росіянам, а й українцям. З недавніх пір її дії поширилися не тільки на територію Російської Федерації, але й на тимчасово окуповані українські території. Розповідаємо, як партія Путіна займається «благодійністю» та пропагандою на окупованих територіях.

«Единая Россия» («Єдина Росія») — російська панівна політична партія, створена у 2001 році. Лідером партії є заступник голови Ради Безпеки Росії та автор безлічі кумедних «Z-постів» у Telegram Дмитро Мєдвєдєв. Фактично партія існує лише для того, щоб послуговуватися інтересам незмінного лідера держави Володимира Путіна. До прикладу, перед повномасштабним російським вторгненням в Україну, у січні 2022 року «Єдина Росія» ініціювала звернення до керівництва держави з проханням розпочати постачання військової продукції бойовикам на окупованій території Донбасу.

Відповідно, як і будь-яка партія, «Єдина Росія» має свої громадські приймальні, до яких люди можуть звернутися із проханнями, пропозиціями тощо. Зокрема, такі приймальні існують у якості пропагандистської сили для просування наративів Кремля, популяризації партії та її лідерів. По всій Росії, а також на окупованих територіях, створена ціла мережа таких регіональних та місцевих приймалень, які займаються прославлянням так званої «спеціальної військової операції».

До прикладу, Брянська Громадська приймальня за підсумками першого кварталу 2022 року посідала лідируючі позиції в країні. Цьому сприяла регулярна підтримка різних партійних ініціатив та акцій. Як зазначено у звіті керівника приймальні, завдяки участі в акції «Zащитникам Отечества», вони зібрали понад 12 тисяч листів підтримки для окупантів, що перебувають на території України. Іншою показово пропагандистською акцією стала ініціатива «Книги детям Донбасса» («Книги дітям Донбасу»). Було зібрано понад 5 тисяч книг російською мовою для бібліотек квазідержавних утворень Донецької та Луганської областей. Про наповнення тих книг залишається лише гадати.

otchet-regyonalnaya-pryemnaya

Після оголошення евакуації із самопроголошених «республік», у лютому на майданчику регіональної громадської приймальні, відповідно до доручення губернатора Брянської області Олександра Богомаза розпочав роботу Центр правової підтримки для тих, хто прибув з ОРДЛО. Станом на 29 квітня 2022 року до Брянської області прибуло понад півтори тисячі людей, зокрема 407 дітей.

ynformaczyya-po-grazhdanam-prybыvshym-yz-lnr-y-dnr-na-29.04

Одними з найпоширеніших пропагандистських акцій, звісно, є усілякі конкурси малюнків з приставкою «Z», як от «Zа Своих». Такі акції підтримуються російськими педагогами. Деякі з «найкращих» малюнків та листів окупантам відібрала редакція KibOrg News.

«Єдина Росія» любить видавати крадене українське майно за гуманітарну допомогу, як це було у травні минулого року з медичним обладнанням з Маріуполя. Хірургічне обладнання, яке було вивезене з лікарень №1 та №4, під виглядом благодійної допомоги було передано у донецьку клініку. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

До «благодійності» також долучилося й Брянське регіональне відділення партії, закупивши у вересні 50 велосипедів для «Військово-цивільної адміністрації Ізюмського району Харківської області». Відповідний лист з проханням Владислава Соколова було надіслано директорці благодійного фонду «Изюм» («Ізюм») Людмилі Аківкіной. Закупці також сприяв Микола Олексієнко, уродженець Ізюму та депутат Державної Думи Росії від партії «Єдина Росія». Він же є засновником фонду.

Велосипеди були закуплені 6 вересня, тобто саме у день початку українського контрнаступу в області. Далі відбулася деокупація найбільших міст Харківщини і благодійний фонд частково перепрофілювався. Замість «допомоги» цивільним безпосередньо у Харківській області, тепер працює з біженцями з «територій в зоні проведення СВО». Пізніше у кінці вересня окупанти провели «референдуми» у чотирьох українських областях, але, з очевидних причин, без Харківської. З цього випливає логічне питання: тоді кому ж допомагає фонд, якщо плакати «Россия здесь навсегда» («Росія тут назавжди») виявилися лише плакатами? Вже у грудні «Ізюм» закупив 500 комплектів маскувальних халатів для військовослужбовців Брянської області.

ann-32_78-ot-05.09.2022

У 2015 році до Брянської приймальні партії «Єдина Росія» звернувся луганський міліціонер Абламський Сергій Сергійович. За даними бази «Миротворця» у 2014 році він зрадив Україну, перейшовши на сторону бойовиків та воював у складі так званої «міліції ЛНР». Належав до 6 мотострілецької роти, 2 взводу протитанкових керованих ракет (2-е відділення ПТУР). Звернувся Сергій до лідера партії Брянської області із двома питаннями: отримання російського громадянства та подальше працевлаштування до УМВС по Брянській області.

Вирізка з листа: «Коли в Україні, в Луганську і Донецьку почалися заворушення, почався хаос, почалася війна — я не побіг разом із багатьма подалі від цієї чуми, а сумлінно і чесно виконував свій обов’язок і свої службові обов’язки. Зараз же, коли стало зрозуміло, що Росія і Президент Путін Володимир Володимирович не покинуть наші республіки — я спокійно можу переїжджати до батька».

Сергій просить «вчинити з ним так само, як з українським “Беркутом”». А саме: у найкоротший термін розглянути можливість видачі російського паспорта з одночасним працевлаштуванням на службу в УМВС Росії по Брянській області. 

Батько проживає у селищі Нові Дарковичі Брянської області, працював у фермерському господарстві, а також є членом партії «Єдина Росія». У соціальних мережах самозабутньо підтримує Путіна і загарбницьку війну проти України. Скоріше за все, за сприяння батька Абламський отримав російське громадянство та остаточно переїхав до Брянська.

Нагадаємо, що строк давності у разі вчинення злочинів проти основ національної безпеки України та проти миру і безпеки людства, не застосовується, а отже усі зрадники та окупанти рано чи пізно знайдуть своє місце на лаві підсудних. 

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати