Лукашенко в Пекіні. Китай і Білорусь про мир в Україні

Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провели спільний саміт у Пекіні. Ставлення країн до збройної агресії Росії в Україні виявляється в тому, що Білорусь надала РФ військову підтримку, а Китай відмовився засудити вторгнення. 

Першого березня на зустрічі лідери держав закликали до «якнайшвидшого встановлення миру в Україні» і висловили «глибоку стурбованість розвитком збройного конфлікту». 

З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 року  Білорусь надала країні-агресорці суттєву військову стратегічну допомогу, дозволивши використовувати свою територію для нападу. А Китай заперечив осуд війни та продовжував підтримувати Російську Федерацію дипломатично.

Голова КНР у заявив, що Пекін прагне зміцнити зв’язки з Мінськом «з урахуванням нестабільності міжнародної ситуації». Натомість білоруський «президент» зазначив, що вони не мають допустити «глобального протистояння, в якому немає переможців». Він також висловив схвалення «мирного плану з 12 пунктів», запропонованого напередодні Китаєм. 

У річницю військового вторгнення Росії в Україну МЗС КНР оприлюднило «мирний план»: документ під назвою «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання української кризи». Міжнародне співтовариство не оцінило «план», в якому не було жодної нової ініціативи щодо припинення бойових дій. Навпаки, деякі пункти посилалися на підтримку РФ. 

Раніше Президент України назвав документ «роздумами на тему, а не планом конкретних дій». Проте Володимир Зеленський додав, що «Китай заговорив про Україну і це непогано». 

Представники держав підписали низку документів про співпрацю КНР і Білорусі в торгівлі, промисловості, сільському господарстві та технологіях. Сі Цзіньпін та Олександр Лукашенко погодили план зони вільної торгівлі й інвестицій. 

Олександр Лукашенко та Сі Цзіньпін

Крім цього, білоруський «президент» заявив, що «хвилювався за успіх» ХХ з’їзду Комуністичної партії Китаю в жовтні 2022 року, після якого Сі Цзіньпін був затверджений на третій термін генеральним секретарем. 

До цього Лукашенко зустрічався з прем’єром Держради Лі Кецяном і головою парламенту Лі Чжаньшу, що залишають свої посади. Представники країн обговорили зміцнення двосторонніх відносин. «Президент» Білорусі  зазначив, що товарообіг між Китаєм і Білоруссю зростає та вже досяг $6 млрд. 

Прийом Лукашенка в Пекіні має важливе символічне значення для Білорусі на тлі повного краху взаємин із Заходом. Візит до Пекіна експерти називають найбільшим успіхом білоруського правителя в зовнішній політиці за останні два з половиною роки, після того, як він сам проголосив себе керівником держави.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати