Новини України: підтримка західних партнерів і неможливість переговорів з Росією

З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію Україну минуло більше року. 24 лютого 2023 року «Deutsche Wellе» опублікувало «Новини України». Про що розповідають у західному ЗМІ щодо війни читайте в нашому матеріалі.  

Німеччина

На пам’ятній події в палаці Бельвю в Берліні Федеральний Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив у тому, що держава продовжить надавати Україні допомогу: «Ви можете покластися на Німеччину». Штайнмаєр наголосив, що продовжує війну саме Росія, а не Західні поставки зброї. Якщо Кремль дійсно бажає припинення війни, російські війська мають бути виведені з України.

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Натомість Канцлер Німеччини Олаф Шольц не бачить перспектив миру найближчим часом. В етері Другого німецького телебачення (ZDF) він озвучив острах довгої, затягнутої війни. Бойові танки і бронетранспортери західного зразка, необхідні Збройним Силам України зараз, будуть надані. Однак поставляти винищувачі Шольц категорично відмовився. Канцлер додав, що «зробить усе, аби ця війна не переросла у війну між Росією та НАТО». 

Олаф Шольц

Олаф Шольц прокоментував заклик політикині Сари Вагенкнехт і феміністки Аліси Шварцер щодо припинення поставки зброї і необхідності мирних перемовин. Канцлер пояснив, що недостатньо казати, що переговори мають відбутися. Треба розуміти, що президент Російської Федерації Володимир Путін зараз приймає тільки одну форму переговорів — де хтось здається, а він реалізує свої загарбницькі цілі.

Сара Вагенкнехт (ліворуч) і Аліса Шварцер

24 лютого в Берліні пройшла демонстрація за негайний вивід армії РФ з території України. Близько 10 тисяч учасників пройшли до російського посольства під гаслом «Ми ніколи не забудемо». Також відбувся мітинг «Виграй мир, а не війну», в якому брали участь пані мер Берліна Франциска Гіффай, посол України Олексій Макеєв, федеральні та європейські політики, посли європейський країн.

Китай

Федеральний президент Німеччини виказав позицію щодо ролі Китаю у встановленні миру: «Китай повинен говорити не тільки з Москвою, а й з Києвом». У довгоочікуваному документі з 12 пунктів Китай закликав до припинення вогню, проте задля забезпечення миру КНР повинна приєднатися до більшості держав і працювати в інтересах ООН. 

МЗС Пекіна

12 пунктів, висунуті Китайською Народною Республікою, стосуються негайного відновлення переговорів між Росією та Україною. Пекін застерігає від загрози ядерної зброї або навіть її використання. У першому пункті йдеться про підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності всіх країн. У той же час Китай вимагає, аби «законні інтереси безпеки всіх країн» сприймалися серйозно. Дипломати трактують це як посилання на аргумент РФ про те, що вона повинна захищатися від США і НАТО.

Позиційний документ Пекіну привітав Президент України Володимир Зеленський: «Китай заговорив про Україну, і це непогано».

Україна

До пам’ятної події в палаці Бельвю в Берліні 24 лютого підключився Президент України.  «Німеччина допомагає нам захистити Україну від російського терору. І Німеччина буде з нами в день перемоги», — заявив Зеленський. Водночас він попросив підтримки для збереження країни. Президент сказав, що зупинити РФ можливо вже цього року. Тоді більше ніхто не наважиться на агресію, бо знатиме, що вільний світ здатен захищати свободу. 

Онлайн-виступ Володимира Зеленського

За військову і цивільну допомогу подякував посол України в Берліні Олексій Макеєв: «Німецька зброя рятує життя. Німецька зброя рятує Україну». 

Можливість будь-яких компромісів з Кремлем Володимир Зеленський категорично відхилив. 

Президент України привітав резолюцію Генасамблеї ООН про виведення російських військ і подякував 141 країні, що підтримали рішення. Голосування є «потужним виявом» всесвітнього погодження української формули миру, яка, серед іншого, передбачає повний вивід російських військ з України, виплату репарацій і судове переслідування винних в агресивній війни. 

НАТО і G7

У річницю російського вторгнення 30 країн НАТО наголосили на підтримці України. На відеосаміті глави держав G7 запевнили, що допомагатимуть країні доти, доки це буде необхідно. Заходи передбачають також подальший економічний тиск на Росію. 

Швеція

Про поставку зенітних систем і близько 10 танків Leopard 2А5 оголосила Швеція. Крім того, держава передасть Україні системи протиповітряної оборони Hawk та Iris-T. 

Польща

Країна передала Україні перші основні бойові танки Leopard. Українських військових навчають польські, канадські та норвезькі інструктори в центрі Leopard у Свентошуві. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак пояснив, що співпраця з Німеччиною відіграє важливу роль у кампанії: обидві держави хочуть передати 14 танків Leopard 2. Загалом, Німеччина разом з Португалією та Швецією в змозі надати Україні 31 танк.

Польські та українські військові тренуються з основними бойовими танками Leopard 2 на військовій базі Свентошув

Велика Британія

24 лютого британський уряд ввів нові санкції проти Москви. Обмеження стосуються експорту частин літаків, радіообладнання та електронних компонентів, які можуть використовуватися російською оборонною промисловістю. Обмежувальні заходи також стосуються топ-менеджерів «Росатому», двох найбільших оборонних компаній і чотирьох банків. 

США

Проти банків та оборонної промисловості спрямовані санкції США. Білий дім заявив, що заходи націлені на фізичних та юридичних осіб Росії і країн Європи, Азії та Близького Сходу, що підтримують військові дії РФ. За даними Пентагону, пакет підтримки України в підготовці до весняного наступу включає додаткові боєприпаси для мобільних артилерійських ракетних комплексів Himars і різних безпілотників. 

Білий дім

Росія

Військове керівництво РФ знову звинуватило Україну в плануванні нападу на невизнану самопроголошену республіку Придністров’я. Україна заперечує звинувачення: «Ми поважаємо суверенітет Молдови», — заявив Володимир Зеленський. Російські військові з 1990-х років дислокуються в Придністров’ї на кордоні з Україною і діють як «миротворчі війська». 

Молдова межує з Україною

Джерело: Deutsche Welle


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати