Що з боєприпасами для України від ЄС та матір’ю Пригожина?

Скільки боєприпасів потрібно Україні та чи можливо їх отримати, чи відмовиться Швейцарія від нейтралітету та які держави прихистили найбільше біженців з війни. Про ситуацію в країні, підтримку партнерів і новини світу читайте в нашому матеріалі. 

Скільки боєприпасів потребує Україна?

Глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель на зустрічі у Швеції запропонував закупити боєприпасів для України та поповнення арсеналу держав ЄС на мільярд євро. Попри загальну домовленість про спільне придбання боєприпасів між західними країнами, питання все ще залишається відкритим. 

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що державі потрібен мільйон артилерійських снарядів, ймовірно, сумою на чотири мільярди євро. Натомість попередні плани щодо поставок західних партнерів в Україну недостатні, коли мова йде про можливість контрнаступу проти Росії.

Олексій Резніков на зустрічі ЄС у Швеції

Також на зустрічі ЄС у Швеції міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зазначив, що в поставці боєприпасів є інші проблеми, крім грошей. Дотримання всіх технічних вимог потребуватиме часу. Збір і доставка запасів має бути нинішнім пріоритетом для альянсу, за словами Пісторіуса. 

Від поставок утримується Швейцарія. Німеччина наполягає на забороні передачі Україні швейцарських танкових боєприпасів. Закон Швейцарії не дозволяє придбані в країні товари передавати державам-учасницям міжнародних конфліктів. Реекспорт можливий за особливих умов, наприклад, якщо Рада Безпеки ООН засуджує загарбницьку війну (як вторгнення Росії в Україну) резолюцією. Проте така резолюція залишається малоймовірною через право вето Російської Федерації у вищому органі ООН.

 Українці в ЄС

Європейський Союз у 2022 році надав статус особливого захисту понад 3,8 мільйонів біженців з України. Можливість прихистку, яка вже була продовжена до березня 2024 року, може бути пролонгована до 2025 року. Водночас для українців шукають «м’якого переходу на альтернативній правовий статус». Віце-президент Комісії ЄС з питань з міграції Маргарітіс Схінас запевнив: «Ми будемо стояти поруч з Україною стільки, скільки буде потрібно».  Найбільшою країною, яка приймає біженців з війни, є Німеччина – 1 мільйон українців (станом на січень), друге місце посідає Польща – 974 000 осіб, далі йде Чехія – 432 000 (згідно з даними за грудень). Відносно власного населення найбільше українців прихистили Естонія, Польща та Чехія. Усі зареєстровані особи мають право на освіту, медичне обслуговування,житло та доступ до ринку праці в Європейському Союзі. 

Маргарітіс Схінас

Значення підтримки Канади для України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у зверненні до парламенту зазначила, що Канада зробила вирішальний внесок в обороноздатність України. Держава розпочала підготовку українських військових після російської анексії Криму у 2014 році. Крім того, фон дер Ляєн подякувала прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо за співпрацю в наданні допомоги Україні. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн перед канадським парламентом в Оттаві

Продовження зернової угоди

Втретє від початку війни до Києва приїхав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, зокрема, з метою переговорів з Президентом України Володимиром Зеленським щодо продовження зернової угоди. 19 березня закінчується контракт на експорт українського зерна через підконтрольне країні-агресорці Чорне море. 

Зеленський і Гутерріш

Минулого року Росія заблокувала український експорт, на РФ також були накладені санкції. Це призвело до суттєвого зростання цін на світовому ринку зерна та добрив. Розблокувати українські порти і здійснити контрольований експорт зерна вдалося завдяки угоді між Україною та Російською Федерацією, підписаній 22 липня у Стамбулі. Гарантами стали ООН і Туреччина. Договір діяв 120 днів, а потім після напружених переговорів був продовжений на чотири місяці.

Бахмут. ПВК «Вагнер»

У розпал боїв за Бахмут Володимир Зеленський подякував усім захисникам міста. У вечірньому відеозверненні у вівторок (07.03.2023) Президент згадав Героя України командира Дмитра Коцюбайла (бойове прізвище «Да Вінчі»), що загинув у Бахмуті. 

В інтерв’ю американському телеканалу CNN Зеленський розповів, що армія РФ може піти далі на сході України, якщо захопить місто. Збройні Сили України налаштовані утримати Бахмут. Міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу назвав взяття міста вирішальним для продовження наступу. 

Руйнування в Бахмуті

До повномасштабного вторгнення населення Бахмута, міста Донецької області, сягало близько 70 тис. жителів. Сьогодні місто значною мірою зруйноване. Зокрема, у цьому звинувачується російська терористична організація ПВК «Вагнера», що має власні великі втрати. 

Євген Пригожин, керівник ПВК «Вагнера»

На Євгена Пригожина, керівника ПВК, накладені санкції. Також ін входить до чорного списку ЄС за військові злочини найманців «Вагнера» у збройному конфлікті в Лівії. Матір Пригожина була додана до санкційного списку в лютому минулого року. Пізніше Віолетта Пригожина потрапила до суду Європейського Союзу, який скасував накладені обмеження. Люксембурзький суд заявив, що відповідальність за дії, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, несе Євген Пригожин. Для обмежувальних заходів проти Віолетти Пригожиної недостатньо того, що це її син.

Віолетта Пригожина, мати Євгена Пригожина

Нова військова доктрина в Білорусі

Як повідомляє російське агентство ТАСС, Білорусь працює над новою військовою доктриною через «ескалацію глобальної політичної напруженості». У документі наявне розпорядження про здійснення заходів, «спрямованих на захист незалежності, територіальної цілісності, суверенітету і конституційного ладу від зовнішніх і внутрішніх загроз в умовах ескалації глобальної геополітичної напруженості». Подробиці поки що невідомі. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати