«Зловживання свободою масової інформації у ЗМІ»: злиті документи Роскомнагляду

Від свободи слова в Росії лишилися тільки перші три літери. Однак вже й Путін періодично обмовляється, називаючи так звану «спеціальну військову операцію» війною. Утім якщо президента РФ за «дискредитацію» армії не притягнуть до відповідальності, то до будь-якого ЗМІ чи лідера суспільної думки ймовірно навідаються відповідні органи. Як працює система цензури та пропаганди держави-агресора? Редакція KibOrg News отримала базу даних «Роскомнагляду» на більш ніж 500 гігабайтів.

З листувань працівників «Роскомнагляду», ми дізналися, наскільки співробітники турбуються за безпеку та захищеність даних організації. Деталі особистого життя адміністратора «Роскомнагляду», а саме: прихильності до наркотичних речовин і подружніх зрад — оприлюднювати не будемо. Принаймні поки що.

Перед 18 січня, коли президент Росії начебто мав виступити з «дуже важливою заявою щодо СВО», російські пропагандисти почали штучно створювати паніку, що Путін змінить статус спецоперації на повноцінну війну — і тоді Київ буде взятий не те що за два-три дні, а й сам від страху капітулює. Американський Інститут вивчення війни (ISW) теж припустив, що Путін може змінити статус «операції» на «війну» чи оголосить ще одну мобілізацію, а прес-секретарю президента РФ Пєскову довелося спростовувати цю інформацію.

Щоправда, після того «доленосного» виступу Путіна на заході, присвяченому 80-річчю зняття блокади Ленінграда (нині Санкт-Петербурга), ані війни, ані нової хвилі мобілізації не сталося. Класика Орвелла: війна — це мир, свобода — це рабство, незнання — сила. Окрім того, Путін поділився новим «історичним одкровенням». Виявилося, що у блокаді Ленінграда брали участь і скоювали злочини представники дуже багатьох європейських країн, утім Росія ніколи не нагадувала про це, щоб не псувати відносини з іншими країнами. Та й кишенькові пропагандисти буквально одразу дали задню, спростовуючи власні інсайди та заявляючи, що зміна статусу фактично нічого не змінить.

Заява Путіна, як і нещодавні слова Міністра закордонних справ Росії Лаврова про те, що дії США зі створення коаліції проти Росії можна порівняти з діями Адольфа Гітлера, який «хотів остаточно розв’язати єврейське питання», є повним абсурдом.

У відповідь на зауваження Європейського єврейського конгресу у МЗС РФ заявили, що Москві «не цікава думка організації, яка багато років ігнорувала катастрофічний рівень антисемітизму в Україні й себе дискредитувала». За даними Об’єднаної єврейської громади, у 2020 році в Україні було виявлено 49 проявів агресії щодо євреїв. Тоді ж громада наголосила на покращенні дій правоохоронних органів, які стали охочіше реєструвати кримінальні правопорушення з випадків антисемітизму.

Вже через рік, тобто під час повномасштабного російського вторгнення, в інтерв’ю «Українським новинам», Об’єднана єврейська громада зазначила, що напередодні вторгнення в середині лютого 2022 року в країні було запроваджено кримінальну відповідальність за антисемітизм, а статтю 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян) доповнили фразою «прояви антисемітизму». Зважаючи на маніакальну ідею Путіна «денацифікувати» Україну, важливо пам’ятати, що це був один з багатьох фейкових приводів для нападу. Внутрішній споживач російської пропаганди мав би увімкнути асоціативне мислення і побудувати логічний ланцюжок: денацифікація — нацизм (абсолютне зло) — «Велика Вітчизняна війна» — «За родину, за Путина».

Пізніше, коли виявилося, що внутрішній споживач або не може вимовити це слово, або просто не розуміє, почали з’являтися інші, не менш одіозні, версії причин для вторгнення як то «захист російськомовного населення» чи відновлення територій Російської Імперії/Радянського Союзу у їх нібито «історичних» межах тощо. Справжніми причинами нападу на Україну були й залишаються поневолення її народу та знищення української нації.

Загалом інформаційне поле Росії складається саме з незначних і/або доволі резонансних переписувань історії, маніпулювання фактами чи штучним створенням чуток про швидке падіння Києва після чергової «суперважливої» заяви російського президента. Ті ж медіа, що вважаються ліберально-опозиційними, які потенційно можуть зіпсувати суспільно-політичну думку у країні, тримає під суворим наглядом «Роскомнадзор» («Роскомнагляд»).

«Роскомнагляд» — це федеральний орган виконавчої влади Росії у веденні Мінкомзв’язку Росії. Виконує функції цензури відносно засобів масової інформації та інтернету, подібно Головліту в СРСР. Однією з найбільш резонансних справ органу було блокування месенджера Telegram на території Росії у 2018 році під приводом боротьби з тероризмом. Однак нібито завдяки флешмобу із запускання паперових літаків з вікон росіян, месенджер не змогли заблокувати, а деякі високоповажні можновладці навіть під час «блокування» все одно продовжували користуватися застосунком.

У 2023 році «Роскомнагляд» все ж вирішив внести месенджер Telegram до реєстру іноземних сервісів, у яких, відповідно до закону «Про інформацію», буде обмежено передачу платіжної інформації.

За усіма актуальними новинами про війну в Україні можете слідкувати на нашому Telegram-каналі.

Фактично «Роскомнагляд» — один з найважливіших інструментів Кремля для ведення гібридних війн зі світом, зокрема інформаційної — з Україною, репресій проти незалежних та непровладних ЗМІ, а також зомбування населення. Пропонуємо зазирнути у серце російської машини пропаганди. KibOrg News отримав базу даних документів «Роскомнагляду» на понад 500 гігабайтів, в яких відображено як працює цей недемократичний орган. Публікуємо деякі з них.

Окрім постійного моніторингу та корегування інформаційного простору Росії під потреби чинної владної верхівки, «Роскомнагляд» неупинно створює досьє на опозиційні ЗМІ незалежно від їх розміру та популярності.

Коли Росія анексувала Кримський півострів, відповідно одразу ж впровадила й свою інформаційну політику. Окрім випалювання кримськотатарської ідентичності, переслідування проукраїнських активістів та псування історичних пам’яток, у Криму були заблоковані майже всі медіа, які тепер могли називатися «опозиційними». Найпопулярніші видання як Центр журналістських розслідувань, Крим.Реалії та кримськотатарський ATR були заборонені. Діяльність Центру відзначена як «антиросійська» та «антикримська».

czentr-zhurnalystskyh-rassledovanyj

На російського політика Навального також є свої довідки. Перед його президентською кампанією, у 2018 році, питанням життя та смерті для Кремля було не допустити опозиціонера до виборів, маргіналізувати електорат Олексія та перекрити доступ до його ресурсів. Зрештою «правоохоронні» органи РФ усе ж знайшли привід для блокування блогу, а також блокування сайту «Умного голосования» («Розумного голосування») — інструменту для скоординованого голосування на будь-яких російських виборах за конкурентів керівної партії «Единая Россия» («Єдина Росія»). Самого ж Навального у 2020 році спочатку намагалися отруїти, а коли не вийшло — посадили до в’язниці по сфабрикованій справі.

spravka-navalny.com_

Боротьбу Кремля з Навальним також відображено в іншому матеріалі KibOrg News, написаному за документами з дампу чиновника АП РФ: РапопортLeaks2. Управління суспільною свідомістю: популізм, експерти, медіа-плани та протидія Навальному

Щодо інших завдань «особливої важливості» «Роскомнагляд» займається з’ясуванням стосунків з іноземними майданчиками для розгляду питань блокування Instagram-акаунтів самопроголошеного «президента» Ічкерії Рамзана Кадирова, YouTube-акаунта пропагандистського каналу «Федерального агенства новостей» («Федерального агентства новин»), обмеження доступу до фільму російського воєнкора-пропагандиста Семена Пегова «Позывной “Донецк”: История одного аэропорта» («Позивний “Донецьк”: Історія одного аеропорту») та з’ясувань причини блокування Twitter-акаунта російського посольства у Сирії.

Тут звернімо увагу на звинувачення іноземних соціальних мереж у цензурі. З початку 2022 року Facebook, а разом із ним Instagram, заблоковані на території Російської Федерації, як зазначається, через порушення прав і свобод людини. А точніше, через блокування російських пропагандистських рупорів. Компанію Meta було визнано екстремістською організацією, проте користуватися месенджером WhatsApp не заборонили. А разом із тим, зважаючи на нещодавню заяву Євгена Пригожина про скоре блокування YouTube на території РФ, зберігається певна надія на очищення всесвітньої мережі від російського контенту.

Будь-які злодіяння проти свобод людини, у тому числі на окупованому півострові, здійснюються руками робітників органу. KibOrg News публікує телефонні довідники співробітників «Роскомнагляду» для внутрішнього користування редакції 2022 року.

spravochnyk-cza-2022

Керівницею Управління Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій у Республіці Крим та місті Севастополь є Дунаєва Вікторія Віталіївна. Якщо звернути увагу на керівний склад територіального органу «Роскомнагляду» Республіки Крим та Севастополя в телефонному довіднику, то можна помітити Крашениннікова Петра Олексійовича як заступника керівника. Однак судячи з останнього оновлення сторінки «Прийом громадян» на сайті органу, його на посаді замінила Кучина Наталія Олександрівна, яка також є начальницею відділу контролю та нагляду за дотриманням законодавства у сфері персональних даних.

Серед інших осіб, які належать до Управління на окупованому півострові, також є Голубєв Сергій Михайлович, він обіймає посаду спеціаліста-експерта. У його обов’язки входить зокрема проведення систематичних спостережень щодо ЗМІ та моніторинг «зловживання свободою масової інформації». Одне лиш формулювання про зловживання свободою говорить нам про суть «Роскомнагляду».

Однак інші дві посади провідного спеціаліста-експерта та спеціаліста 2 розряду залишаються пустими. У розділі вакансій на сайті «Роскомнагляду» станом на серпень 2022 року є дві посади: провідний спеціаліст-експерт відділу контролю та нагляду у сфері зв’язку та провідний спеціаліст-експерт відділу контролю та нагляду у сфері ЗМІ.

Є також наказ щодо комісії на заміщення вакантних посад від 18 січня 2023 року. До складу, окрім голови комісії Дунаєвої Вікторії, зокрема входять:

  • Фролов Дмитро Євгенійович — провідний спеціаліст-експерт відділу організаційної, фінансової роботи та кадрів, секретар комісії;
  • Богданєвіч Сніжана Геннадіївна — начальниця відділу контролю та нагляду у сфері зв’язку;
  • Набокова Ксенія Андріївна — начальниця відділу контролю та нагляду у сфері масових комунікацій;
  • Мініна Олена Володимирівна — начальниця відділу організаційної, фінансової роботи та кадрів.

До незалежних експертів комісії залучені Сімчєнко Наталя Олександрівна — докторка економічних наук, професорка, завідувачка катедри управління персоналом «Інституту економіки та управління Кримського федерального університету ім. В. І. Вернадського», а також кандидатка економічних наук та доцентка катедри управління персоналом Яновська Анна Анатоліївна.

prikaz

17 січня Путін вніс до Державної Думи законопроєкт про припинення дії щодо РФ міжнародних договорів Ради Європи. Відповідний документ опубліковано основою законодавчої діяльності нижньої палати російського парламенту. Серед договорів, які припинили свої дії, присутня Конвенція про захист прав людини й основних свобод. У Росії одразу ж заявили, що це жодним чином не вплине на права та інтереси росіян, адже вони надійно захищені законами РФ. Однак відомо, що на громадян за критику влади відкривають кримінальні провадження, опозиційних політиків кидають до в’язниці, а медіа піддають цензурі. Отже закони РФ захищають не громадян, а владну верхівку, і саме цим займається розглянутий нами федеральний орган «Роскомнагляд».

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням

Спільнота KibOrg пропонує матеріали «Роскомнагляд» обсягом більш ніж 500 гігабайтів для дослідження журналістам, громадським активістам, науковцям, фахівцям з питань інформаційної безпеки.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати