Хімічна зброя, зрив посівної та інвалідні візки, щоб уникнути мобілізації: Які фейки поширює Росія

Вчергове Росія поширює фейки, а ми вчергове їх спростовуємо. Команда KibOrg News зібрала 5 повідомлень, які розповсюдила кремлівська пропаганда.

«Якщо ви катаєтесь на інвалідному візку, ніхто в Україні не вручить вам повістку»

Кремлівські пропагандисти поширили нібито рекламу українського магазину медтехніки із написами «Якщо ви катаєтесь на інвалідному візку, ніхто не вручить вам повістку! Зеленський не отримає ще одного двохсотого».

Мережа магазинів на своїй сторінці спростувала нібито свою рекламу. Повідомлення навмисно відредагували. У «Бібліотеці реклами» Facebook також не було рекламних кампаній, в якій би згадувалась «можливість уникнути мобілізації».

«Збройні Сили України застосували хімічну зброю»

Російські ЗМІ поширили відеофейк із посиланням на самопроголошених «чиновників» ОРДЛО, в якому йдеться про застосування Збройними Силами України забороненої хімічної зброї на бахмутському та соледарському напрямках. За словами колаборантів, «у деяких бійців спостерігаються нудота, блювання, сильне запаморочення». 

Посилаються російські ЗМІ на відео командира окремої тактичної групи аеророзвідки «Птахи Мадяра» Роберта Бровді із позивним «Мадяр». Пропагандисти стверджують, що на військових скинули боєприпас із хімічною зброєю, який викликав судомні конвульсії.

На відео помітно, що дрон скинув на окупантів гранати Ф-1 та осколковий боєприпас ВОГ, які не є забороненою зброєю. Найімовірніше, дезорієнтацію у воді спричинила перша граната, яка не потрапила у кадр, а друга стала для окупантів смертельною. 

У 1998 році Україна ратифікувала міжнародну Конвенцію про заборону хімічної зброї, тоді ж був знищений весь такий арсенал, який дістався у спадок від СРСР. Це зафіксували міжнародні спостерігачі.  

«”Найбільша небезпека найближчим часом загрожує світові через Україну”, — сказав Білл Гейтс»

Російські ЗМІ, посилаючись на подкаст Handelsblatt, у якому взяв участь Білл Гейтс, заявили, нібито що засновник компанії Microsoft вважає так: найбільша небезпека найближчими роками загрожує світові через Україну. Гейтс зазначив, що в найбідніших країнах виникла трагедія, бо через війну туди доставляють менше продовольства та інших важливих для життя ресурсів.

Білл Гейтс справді зазначив, що світ зіткнувся із проблемами через пандемію та війну, але жодного разу не звинуватив у цьому Україну. Він навпаки наголосив на тому, що окупантом є саме Російська Федерація. Гейтс сказав, що війна — це трагедія не лише для тієї країни, в якій вона відбувається, а й для низки інших. Країни Африки страждають, бо європейські держави зосередились на допомозі біженцям, а Україна не може постачати продовольство, але засновник компанії Microsoft зазначив: провини України тут немає. Вона лежить на державі-агресорці, яка розв’язала війну в сусідній державі. Отже, повідомлення російських ЗМІ — чергова маніпуляція.

«Посівна в Україні під загрозою зриву — все зерно вивезли»

Російські ЗМІ поширюють наратив про те, що зернова угода «стала катастрофою» для України, адже «вивезли все зерно до країн Заходу». Пропагандисти стверджують, що з держави вивезли близько 20 мільйонів тонн культур.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук стверджує, що цього року посівна кампанія пройде в складних умовах через окупацію та активні бойові дії, але голоду в Україні не буде. У 2022 році, попри повномасштабне вторгнення, було зібрано близько 67 мільйонів тонн олійних та зернових культур. Для забезпечення річної потреби України необхідно 18 мільйонів тонн, все інше йде на експорт. Експорт аграрної продукції — ключова галузь країни, яка забезпечує валютні надходження, тож зернова угода не впливає на продуктову безпеку держави.     

Україна цього року не зможе провести посівну кампанію на 100% через окупацію частини територій, але держава сприятиме тому, щоб вона пройшла максимально вдало.

«Матеуш Моравецький закликав Зеленського тимчасово передати західні території України Польщі»

Російські ЗМІ та канали поширюють фейк про те, що прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час своєї промови закликав Зеленського тимчасово передати Польщі території заходу України.

6 лютого Матеуш Моравецький виступив на Варшавській конференції щодо України, але зовсім в іншому контексті. Він закликав світ «зробити все можливе, щоб ця війна стала для Путіна “Ватерлоо” російського імперіалізму і колоніалізму». Глава польського уряду зауважив, що Польща стала першою на захист України після повномасштабного вторгнення і ця війна триває не з однією країною, а є боротьбою за майбутнє Європи та вільного світу. Закликів «тимчасово віддати» території у промові Моравецького жодного разу не було.

_____________________________

KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати