Спалення Корану, рів біля Молдови та німці проти України в НАТО: які фейки поширює Росія

Щодня у світовому інфопросторі з’являються нові російські фейки, які потребують розвінчування. Цим і займається команда KibOrg News. Зібрали березневі фейки росіян у новому матеріалі.

«Українці спалюють Коран і ріжуть на ньому сало»

Низка російських каналів поширили відеоролик, на якому нібито українські солдати спочатку ріжуть сало на Корані, згодом — спалюють книгу. Пропагандисти звинуватили українську армію у зневазі до мусульман та їхньої релігії.

Акаунт, на якому було опубліковане відео, почав випускати ролики в TikTok лише в березні. Ймовірно, він був створений для дискредитації армії України. Учасники відео погано володіють українською: використовують слова «кастор» замість «багаття» та «бумага» замість «папір». Крім того, вони мають акцент і говорять з інтонацією, що не притаманна нашій мові. 

Фейк також спростував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

«Публікуючи такі відверті фейки, росіяни намагаються дискредитувати ЗСУ в мусульманських країнах»

«Україна вирила рів на кордоні з Молдовою, щоб уникнути втечі чоловіків від мобілізації»

Пропагандисти поширюють інформацію, що Україна риє рів на кордоні з Молдовою для того, щоб уникнути масової втечі чоловіків від мобілізації. Таким чином Росія намагається поширювати фейки про провали у залученні українців до захисту країни.

Україна дійсно будує фортифікаційну споруду на кордоні з Молдовою, але не для того, щоб стримати населення від втечі, а через можливість провокацій на окупованому Росією Придністров’ї. Крім того, прикордонники зазначають, що це допоможе призупинити контрабанду між двома країнами. 

«Україна відмовилась від ідеї створити захисну зону навколо Запорізької АЕС»

Росіяни неодноразово поширюють фейки про ЗАЕС, щоб залучитися підтримкою світової спільноти на міжнародній арені. Цього разу російські ЗМІ опублікували «новину», що Україна нібито відмовилася від ідеї створити захисну зону навколо ЗАЕС. 

Україна жодного разу не відмовилася від ідеї створити захисну зону навколо ЗАЕС: українська делегація навпаки підтримала пропозицію ООН та МАГАТЕ щодо демілітаризації захопленого ядерного об’єкта. Проте Росія продовжує обстрілювати станцію й ігнорує заклики міжнародних організацій зупинити терор. Крім того, у 2022 році повний блекаут на ЗАЕС відбувся 5 разів, а під час масованого обстрілу 9 березня — вшосте. 

«Ресторан у Берліні заявив, що “втомився годувати свиню”»

В образі свині російські фейкороби зобразили Володимира Зеленського, чинного Президента України. Як зазначають пропагандисти, такий рекламний ролик опублікував ресторан Gasthaus Krombach.

Журналісти StopFake звернулися до володарів ресторану, які зазначили, що не запускали такої реклами. Ба більше, вони навіть не бачили цього відео до того, як російська пропаганда не опублікувала його на YouTube. Також вони звернулися до кримінальної поліції Берліна, щоб почати розслідування щодо інциденту. 

«Німці виступають проти вступу України до НАТО»

Під однією зі статей Die Welt користувачі залишили коментарі щодо ідеї вступу України до НАТО. Російські пропагандисти обрали ті думки, які підходять для поширення їхніх фейків, і створили «новину», нібито німці проти українців в організації.

Під матеріалом на сайті могли залишати коментарі не лише німці, а й будь-які інші користувачі мережі. Наразі перевірити, хто стоїть за певним акаунтом, неможливо, але, ймовірно, росіяни могли знову застосувати ботоферми. Офіційних підтверджень тому, що німці виступають проти вступу України в НАТО, немає. 

В матеріалі Die Welt висвітлені різні точки зору щодо надання Україні зброї та гарантій безпеки. Більшість коментаторів підтримали ідею, тож обрані росіянами коментарі показують не загальну ситуацію, а лише спотворюють реальність. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати