Концепція охорони здоров’я: Департамент окупованої Запорізької області

Цивільне населення в окупації знаходиться у вразливому стані, а громадяни, що потребують медичної допомоги потерпають ще більше. На території захопленої Запорізької області росіяни створили Департамент охорони здоров’я, який займається привласненням українського майна, гармонізацією із законодавством РФ та лікуванням поранених окупантів. Хто за цим стоїть, які лікарі пішли на співпрацю з росіянами та хто «охороняє» Департамент? Читайте в матеріалі.

Структура здоров’я

19 грудня 2022 року «Департамент охорони здоров’я Військово-цивільної адміністрації Запорізької області» реорганізували у так зване міністерство.

Головою «запорізького МОЗ» призначено Бориса Александрова. Згідно з наказом «глави» відомства, його першою заступницею стала Олена Борчанінова, також заступницею призначена Ірина Склянна, яка до окупації обіймала посаду заступниці керівника Мелітопольського міського відділу охорони здоров’я.

KibOrg News наводить структуру незаконного «міністерства». У документі зазначено, що до роботи залучено 110 співробітників.

struktura

Голова «запорізького МОЗ» Борис Александров раніше обіймав аналогічну посаду в МОЗ Республіки Комі. У Комі Александров працював менше року після призначення на посаду міністра у квітні 2020 року. До цього він працював у структурах Федерального медико-біологічного агентства Росії (ФМБА). Безпосередньо перед призначенням у Комі він з 2019 року був заступником гендиректора ФДБУ «Федеральний клінічний центр високих медичних технологій ФМБА».

Борис Александров

«Радником міністра охорони здоров’я» призначили Віктора Кучкового, який попередньо очолював регіональний «департамент охорони здоров’я». У Запорізькій області він розпоряджався захопленим майном медзакладів. За його участі було переобладнано місцеві лікарні на військові госпіталі для лікування поранених російських окупантів. До цього за указом терориста Захарченка з 2014 року Кучковий був призначений міністром охорони здоров’я Донецького квазідержавного утворення.

Робота департаменту неможлива без людей, які добровільно пішли на співпрацю з окупантами. KibOrg News публікує списки співробітників «Департаменту охорони здоров’я Військово-цивільної адміністрації Запорізької області» до його реорганізації у «міністерство».

spysok_telefonov_sotrudnykov_dz_vga_zo

Однією з тих, кого нам вдалося ідентифікувати, є Фурсенко Карина Тофіговна (karina_fursenko9@mail.ru), яку призначили «провідною спеціалісткою відділу правового забезпечення». Фурсенко мешканка смт Якимівка, проживає за адресою вул. Піонерська, буд. 2, кв.1. У квітні встигла отримати російський паспорт, а також пропрацювавши на посаді 6 місяців, вирішила подати документи до Московского финансово-промышленного университета «Синергия» (Московського фінансово-промислового університету «Синергія»). Зокрема, те ж саме зробила її колега Павленко Юлія Сергіївна (juristdepartment@mail.ru).

В очікуванні «референдуму з приєднання Запорізької області до складу Російської Федерації», окупантами була створена робоча група з «гармонізації законодавства Запорізької області із законодавством РФ у сфері охорони здоров’я санітарно-епідеміологічного напрямку». До її складу увійшли члени окупаційної адміністрації, а також головний лікар Мелітопольської санітарно-епідеміолоігчної станції Мануйленко Андрій Ростиславович. У 2014 році активно підтримував «Рускую весну», прихильник політики Партії Регіонів і Євгена Балицького.

Добрі лікарі

Станом на вересень 2022 року на території Запорізької області створено 44 медичні організації, з них на той момент функціонували 39. Переглянути виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ можна за посиланням.

prylozhenye-k-pysmu

Абросімов Юрій

Російські окупанти кожен день продовжують зазнавати поранень на різних напрямках, зокрема, на Запорізькому. Український Генштаб у січні повідомляв, що міська лікарня Дніпрорудного переповнена пораненими. «Тільки за останній час доставлено близько 150 загарбників. У той же час, більшість персоналу лікарні відмовилися співпрацювати з окупантами, тому медиків направляють з Російської Федерації», — йдеться у зведенні. Головним лікарем у Дніпрорудненській міській лікарні є Абросімов Юрій Юрійович. Він добровільно пішов на співпрацю із загарбниками.

У статтях «Клятва Гіппократа або «рускій мір»: медицина в окупованій Запорізькій області» та «Військові РФ та колаборанти в «Бердянському»: як працює окупований санаторій» ми писали про головних лікарів декількох лікарень та дитячого санаторія, які пішли на співпрацю з окупантами. KibOrg News наводить список головних лікарів та бухгалтерів медичних закладів окупованого Запоріжжя.

perechen-buhgalterov

На основі головних лікарів, яких призначила окупаційна адміністрація, у серпні була створена «Рада головних лікарів при Департаменті охорони здоров’я ВЦА ЗО». «Рада» є постійно чинним консультативно-дорадчим органом, утвореним при Департаменті для координації та підвищення ефективності взаємодії Департаменту з медичними організаціями Запорізької області всіх рівнів з питань у сфері охорони здоров’я. «Рада» складається з 9 членів та збирається не менше ніж 1 раз на місяць. До її складу, зокрема, входить головний лікар Дніпрорудненської лікарні Абросімов Юрій.

p-31-o-sovete-glavnыh-vrachej

Через місяць після створення «Ради головних лікарів» було організовано «Персональний склад головних позаштатних спеціалістів Департаменту охорони здоров’я ВЦА ЗО». До його складу увійшли спеціалісти різного профіля з лікарень окупованого Запоріжжя.

«Охоронці» охоронців здоров’я

Будівлю Департаменту охорони здоров’я, яка розташована у Мелітополі за адресою просп. Богдана Хмельницького, буд. 46, згідно з докладною запискою до «начальниці контрольно-ревізійного управління Департаменту охорони здоров’я ВЦА ЗО» Миронової Валерії Валеріївни, з 17 листопада 2022 року охороняє «Державне унітарне підприємство «Центр спеціального призначення “Охорона”». Крім того, з 9 серпня до 31 січня був укладений контракт з приватним підприємством «Витязь 777 М» на охорону тієї ж будівлі.

ДУП «Центр спеціального призначення “Охорона”» юридично розташований за адресою 272312, м. Мелітополь вул. Олександра Невського, буд. 24. Його керівником призначено підполковника запасу ФСО Клаппа Кирилла Миколайовича. До цього він був одним з керівників ООО «ОХРАННАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ “СПЕЦНАЗ-ФЕНИКС”» (ТОВ «ОХОРОННА ОРГАНІЗАЦІЯ “СПЕЦНАЗ-ФЕНІКС”») м. Санкт-Петербург, яка у своєму штаті має співробітників із числа спецпідрозділів, офіцерів ЗС РФ, МВС, ФСБ. Крім того, Кирилл є «козаком» та членом «Асоціації Воїн», учасники якої беруть участь у збройній агресії проти України, а також є кавалером орденського знаку Ушакова ІІІ ступеня. У складі асоціації у березні 2022 року він приїжджав на окуповану Луганщину, щоб привезти «кілька ящиків справжнього Русского Іван Чаю для бійців, які захищають русскій мір».

Клапп Кирилл

У доставці вантажу взяли участь члени «Асоціації Воїн» і «козаки» Альхімович Андрій, Васильєв Валерій, Гавичев Сергій, Решетніков Сергій і Лобанов Сергій. Нижче наведені фотографії тієї експедиції. Важко визначити серед натовпу Кирилла, однак у 2018 році він брав участь в акції «Воїн-донор», де, як зазначено на сторінці заходу, був капітаном команди у Твері.

На фотографіях з Луганська присутній директор «Асоціації Воїн» Жидков Андрій Александрович, який в окупованому Мелітополі обіймає посаду «начальника УМВС по Мелітополю та Мелітопольському району». Імовірно, що саме він проштовхнув на посаду керівника «Центру спеціального призначення “Охорона”» свого колегу.

«Охорона» шукає співробітників і якщо переглядати серед вакансій у мережі, можна знайти на запорізьких сайтах окупантів, але також й без прив’язки до області. Скоріше за все, це позначення окремої категорії структур Росгвардії.

22 лютого 2023 року в Росії був прийнятий законопроєкт 263257-8 «О действии разрешительных документов в сферах оборота оружия и охранной деятельности, а также особенностях правового регулирования в указанных сферах на территориях ДНР, ЛНР, Запорожской и Херсонской областей» («Про дію дозвільних документів у сферах обігу зброї та охоронної діяльності, а також особливості правового регулювання у зазначених сферах на територіях ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей»). Депутатами, які внесли законопроєкт, стали Хінштейн Олександр та Піскарьов Василь, які за два дні до повномасштабного російського вторгнення голосували за визнання «незалежності» квазідержавних утворень у Донецькій та Луганській областях.

Закон передбачає врегулювання діяльності ДУП «Центр спеціального призначення “Охорона”» Запорізької області, порядку застосування його працівниками вогнепальної зброї, спеціальних засобів і фізичної сили, а також одержання ними в тимчасове користування бойової ручної стрілецької зброї, її обліку та зберігання. У законопроєкті зазначено, що «охоронці» можуть скористатися будь-яким озброєнням, що знаходиться в їхньому розпорядженні. Необхідність реєстрації зброї, відповідно до загальних правил законодавства, відпадає. Крім того, діяльність запорізької філії, попри обставини, дозволена в державних утвореннях Донецької та Луганської областей, а також в окупованій Херсонській області.

Російське видання «Независимая газета» («Незалежна газета») зазначило, що законодавство про зброю — компетенція комітету Піскарьова, а Хінштейн раніше обіймав посаду прес-секретаря Росгвардії. Видання припустило, що ці народні обранці ідеально підходять для роззброєння «нових» суб’єктів РФ, а заодно враховують інтереси профільного відомства, які в документі не приховуються. «Росгвардії дозволяється вирішувати всі питання на свій розсуд», — підсумовує газета.

ПП «Витязь 777 М» — друге з підприємств, яке здійснювало охорону будівлі «Департаменту охорони здоров’я Запорізької області» до 31 січня 2022 року. Юридична адреса: 72318, м. Мелітополь, Бульвар 30-річчя перемоги, буд. 22, кв. 90. Власником підприємства зазначено Дьячкова Віталія Володимировича, а директором є Згурський Сергій Олександрович. Дьячков також директор у Громадському формуванні з охорони громадського порядку «Витязь» та ТОВ «КОМПАНІЯ МВО». Його партнер Згурський є директором ТОВ «КИЇВБУД» (компанія знаходиться у стані припинення), а також власником ПП «ОХОРОННО-СИСКНА АГЕНЦІЯ “ЛЕГІОН“» — станом на 23.02.2022 сервіс OpenData зазначає, що компанія мала власників з РФ. На сайті «Адміністрації Запорізької області» у списку покинутого майна зазначено, що ПП «Витязь 777 М» належить власність за адресою м. Мелітополь, вул. Ломоносова, 107, хоча відповідно до реєстру ця інформація не відповідає дійсності.

Згідно з договором, який уклали Департамент із ПП «Витязь 777 М», тимчасовим адміністратором є Бєлозьоров Дмитро Олексійович. Ця людина не значиться ні в російських реєстрах, ні в українських.

Поверніть аптеки

У червні 2022 року, за указом гауляйтера Запорізької області Балицького Євгена Віталійовича, всі земельні ділянки, природні ресурси та об’єкти стратегічних галузей економіки, що до 24 лютого належали Україні, були націоналізовані.

У матеріалі про аптечний синдикат в окупованому Мелітополі ми писали, що за наказом гауляйтера області Балицького від 17 червня 2022 року, було створено «Державне унітарне підприємство Запорізької області “Аптечний опт”», директором якого був призначений Карпуша Роман Миколайович. Тоді ж обривається історія Доломан Наталі Вікторівни директорки «Аптеки MLT» — колишнього комунального українського підприємства, для якої окупаційна адміністрація «націоналізувала» приміщення магазину «АТБ», яке використовується у якості складу.


Однак згідно з листом Карпуши до «голови Ради Міністрів ВЦА ЗО» Кольцова Антона Вікторовича та розпорядження «Голови Ради Міністрів ВЦА ЗО», власність «Аптек MLT» була передана «Аптечному опту», зокрема, й приміщення «АТБ».

Також окупаційна адміністрація знайшла склад медикаментів за адресою м. Мелітополь вул. Олександра Невського, 28 та з посиланням на «Положення про ВЦА ЗО» і те, що виявити власника не вдалося, прийняла рішення про «націоналізацію» приміщення. Таким чином окупанти загалом завдали мільйонних збитків українським аптекам на окупованих територіях, крадучи дефіцитні ліки та перепродаючи їх на захоплених точках.

Крім того, через 11 днів після звільнення Херсону, 22 листопада 2022 року окупаційна адміністрація розпорядилася передати ТОВ «Вільям Пай» 24 приміщення колишніх аптек, які знаходяться в Енергодарі, Мелітополі, Токмаку та Дніпрорудному. ТОВ «ВІЛЬЯМ ПАЙ» зареєстрована 14.06.2021 за юридичною адресою 73485, м. Херсон, смт Антонівка, вул. Кутузова, 34, офіс 11. Керівник організації Віл’ямовський Віталій Вікторович. Скориставшись сервісом пошуку даних компаній, людей, авто та нерухомості OpenData, ми дізналися, що у 2018 році Віталій був притягнутий до адміністративної відповідальності у справі про вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування.


26 грудня 2022 року «Аптечному опту», директором якого є Карпуша Роман Миколайович, передали ще 29 приміщень колишніх українських аптек.

r_1175_r_o_peredache_gup_zo_aptechnыj_ot_obъektov_ymushhestva_compressed_compressed

Одним з тих, хто зазіхнув на українське майно, став Тер-Арутюнян Вагаршак Акоповіч, російський підприємець з Ростовській області, ІПН 616304886514. Усі компанії Вагаршака станом на 2023 рік ліквідовані, крім однієї. ООО «Новая жизнь» (ТОВ «Нове життя») була зареєстрована 30 січня 2023 року за адресою 272313, м. Мелітополь, пр-кт 50-річчя Перемоги, буд. 36/1, кім. 8. Директором компанії є Пеліх Юлія Іванівна.

Інцидент у «Глорії»

Після захоплення Приморська у минулому році, санаторій «Глорія» став відомим через скандал із тендером на закупівлю томографа за 30 мільйонів гривень. Пізніше стало відомо, що томограф, замовлений у період війни, знаходиться на відповідальному зберіганні, про це на брифінгу повідомив керівник Управління Східного Офісу Держаудитслужби у Запорізькій області Геннадій Ващенко.

Як стверджує видання «Забор», директором санаторію є Андрій Чумаченко, який займав місце депутата Приморської міськради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ». Чумаченко зумів вивезти із зайнятого російськими агресорами санаторію 3 тонни пального, а також усю бухгалтерську та фінансову документацію, електронні банківські ключі та зберіг для України десятки мільйонів гривень, що лишалися на рахунках установи.

До окупації санаторій «Глорія» перебував у підпорядкуванні Запорізької облради, а також пов’язаний із заступницею голови області Златою Некрасовою, яка нині фігурує у справі про розкрадання гуманітарної допомоги.

Згідно з проєктом листа до «начальника Головного управління внутрішніх справ Запорізької області», якісь невідомі озброєні люди 1 листопада захопили санаторій. У мережі про цей випадок ніхто не писав.

Окупанти продовжують власними руками документувати всі свої воєнні злочини, за які неодмінно будуть притягнуті до відповідальності згідно з нормами міжнародного права після деокупації півдня України. Мелітополь є ключовим містом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським захисникам повернути під свій контроль не лише всю Запорізьку область, а й решту окупованих територій. Ймовірно, що місто може стати наступним фронтом російсько-української війни

Використані у статті документи можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати