Чи можливі добросусідні відносини між Україною та Білоруссю в майбутньому

8 лютого о 12:00 відбувся круглий стіл на тему: «Білоруська Платформа: публічна розмова про майбутнє». Організатори й учасники обговорювали питання майбутніх білорусько-українських відносин. Команда KibOrg News розібрала основні тези «Білоруської Платформи».

Чи відрізняється ставлення до російської агресії Лукашенка від ставлення білоруського народу?

Самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтримує дії Російської Федерації в офіційних промовах. На початку повномасштабного вторгнення білоруська територія стала плацдармом для російських військових під час окупації півночі України. «Наша участь у спецоперації мною визначена давно. Першого дня початку цієї операції, коли я сказав, згадайте: ми нікому не дозволимо стріляти в спину російській людині», – сказав Лукашенко під час промови 3 липня з нагоди Дня незалежності Білорусі. 

Проте Білоруський громадський діяч, лідер організації «Молодий Фронт», боєць Полку Кастуся Калиновського Денис Урбанович під час круглого столу розповів, що білоруські військовослужбовці не бажають вступати у війну проти України. У вересні 2022 року вони у 3-4 військових частинах мало не спричинили бунт. Через це керівництво держави ухвалило рішення замінити «непокірний» офіцерський склад білорусів на росіян. 

Чи існує в Україні план щодо майбутніх відносин з Білоруссю після перемоги?

Представник штабу Полку імені Кастуся Калиновського Андрій Шеучик зауважив, що білоруси допомагають Україні відновити територіальну цілісність, проте жодним чином не можуть вплинути на майбутні відносини між державами. Наразі українська сторона не має стратегії побудови відносин з Білоруссю. 

«Поки ми воюємо, поки ми навчаємося, поки ми маємо певні сподівання, але не маємо жодної стратегії, не маємо жодного рядка, жодного слова про те, що робитиме Україна з Білоруссю. Цього немає. У нас мусить бути план у робочому варіанті. Коли цього плану немає, то про що можна говорити? Тобто, ми не можемо ні корегувати, ні висловлювати свою думку щодо цього, бо цього предмета немає», — сказав Андрій Шеучик.

Також Шеучик зазначив, що стратегія має бути погоджена всіма політичними структурами, зокрема Президентом України.

«Це має бути, над цим треба працювати, і до цієї праці мають долучитися всі: перш за все українська сторона і всі з білоруського боку – чи то полк, чи то вільні білоруси, чи то будь-яка людина, котра живе на Чернігівщині… таким чином можна опрацювати найбільш дієву стратегію щодо білорусі.

Це політична воля України, і ми, полк Кастуся Калиновського, матимемо з цим погодитися», — підкреслив представник полку.

Як спільні дії українців та білорусів можуть допомогти Білорусь звільнитися з-під протекторату Росії?

Олексій Францкевич, білоруський громадський діяч і керівник Благодійного Фонду «Вільна Білорусь», зазначив: після повномасштабного вторгнення Росії на територію України білоруси зрозуміли, що політика Лукашенка, зокрема його ідея союзної держави, веде до втрати державності. 

Францкевич заявив, що Білорусь окупована іноземними військами й наразі нагадує «Гулаг», оскільки пересування білорусам обмежили. Кремль невдовзі може «дотиснути» Лукашенка у питаннях спільної армії та спільної валюти. Ймовірним сценарієм є зміна самопроголошеного президента на «губернатора» від Москви. 

Білоруський громадський діяч запропонував два шляхи дій, які допоможуть Білорусі звільнитися з-під протекторату Росії: 

  • Об’єднати зусилля білорусам та українцям у війні проти російського загарбника, а згодом деокупувати Білорусь після поразки Російської Федерації;
  • Створити рух спротиву всередині Білорусі, звільнивши таким чином державу від російських окупантів та режиму Лукашенка.

Джерело: Укрінформ


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати