Перший мільйон за годину: литовці збирають гроші на радари для ЗСУ

Литовський народ підтримує Україну в її боротьбі з ворогом. Країна приймає українських біженців, а самі литовці збирають приголомшливі суми для допомоги ЗСУ.

У рамках ініціативи “Radarom!” громадяни Литви, населення якої 3 млн осіб, зібрали 6 млн євро на радари протиповітряної оборони для України.

Акція стартувала 30 січня і триватиме до 24 лютого. Перший мільйон литовці зібрали всього за годину, а вже за тиждень сума зборів сягнула 6 мільйонів.

Ініціативу сформували чотири організації: «Сильні разом», “Blue/Yellow”, “1K Fundas” і “Laisvės TV”. Захід присвятили наближенню річниці війни та закликали мешканців Литви продемонструвати надзвичайну єдність. До поширення акції долучилися провідні литовські ЗМІ. Едмунд Якілайтіс з організації «Сильні разом» у своєму заклику до пожертви коштів процитував Президента України Володимира Зеленського: «Якщо відчуваєте втому, подумайте про воїнів на фронті та загиблих невинних українців».

Організатори ініціативи

Мета активістів – придбати ізраїльські радари, вартість одного комплекту 1 млн євро. Багатофункціональні тактичні радари призначені для дослідження повітряного простору. Вони здійснюють моніторинг об’єктів інфраструктури: електростанцій, водонапірних башт тощо. Процес закупівлі радарів уже розпочато: подані документи та аналізується логістика. Засновники акції пояснили, що один радар міг би захистити, до прикладу, литовське місто Алітус, площею 48 км². Приблизно таку площу має українське місто Алчевськ. 

«Ми будемо стояти з Україною до перемоги», – опублікував у Твіттері голова Міністерства закордонних справ Литви з новиною про перебіг зборів.

За останній місяць Литва підготувала для України пакет військової допомоги сумою на 125 млн євро, держава наполягала на запровадженні обмежень щодо ядерного сектору Росії, а представники країни виступили проти участі росіян та білорусів в Олімпійських іграх у 2024 році. Влітку 2022 року литовці за три дні зібрали гроші на ударний безпілотник Bayraktar для України.

Цивілізований світ об’єднується заради знищення добром зла. Європейські країни докладають зусиль до наближення перемоги України над Російською Федерацією. Ініціатива й активність громадян Литви – свідчення готовності Європи протистояти державі-агресорці. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати