Свастика, «розпусний Залужний» та «провокації України»: Які міфи вигадує Росія про російсько-українську війну і навіщо

Кажуть, зараз позаздрити можна трьом речам: кафе з генераторами, людям із зарядженими повербанками та фантазії росіян. Російські ЗМІ щодня поповнюються свіжими фейками, тож ми розібрали декілька з них у новому матеріалі. 

«Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний — розпусник, якому начхати на життя українських солдатів» 

5 листопада пропагандистський телеграм-канал «Джокер ДНР» опублікував допис про злам інстаграму Валерія Залужного. Його звинуватили в тому, що «поки українські солдати щоденно гинуть сотнями, їхній головнокомандувач мило спілкується з молодими “тьолочками” з різних військових частин, дарує їм круті службові “тачки” та посади». «Джокер ДНР» оприлюднює нібито листування Залужного з різними жінками, в яких спілкується російською й оцінює якість їхньої білизни. Цю «новину» підхопили інші пропагандистські телеграм-канали, такі як «Readovka», «Повернутые на Z войне» тощо. 

Навіщо Росія використовує цей міф?

Міф про «розпусного Залужного» росіяни використовують для впливу на українське населення та армію. «Джокер ДНР» пише, що ці листування «будуть цікавими не лише російським розвідникам та базі даних “Солнцепек”, але й українським “солдатикам”, чиї права він буде відстоювати». Наратив про відстоювання прав військових ЗСУ, яких «пригнічує й дурить “київський режим”» використовував ще Президент Росії Владімір Путін на початку повномасштабного вторгнення. Таким чином Російська Федерація хоче вплинути на те, щоб всередині України стався розкол, а українці припинили довіряти Офісу Президента. 

«Висадка Збройних Сил України на лівому березі Дніпра — фейк»

Після того, як українські ЗМІ опублікували новини про те, що лівий берег Дніпра на Херсонщині та Кінбурнська коса повернулись під контроль ЗСУ, 14 листопада пропагандистський телеграм-канал «ZERGULIO» просив Путіна виступити зі зверненням перед народом з цього приводу. Пізніше він видалив цей допис і заявив, що «українські пабліки розганяють брехню про захоплення Кінбурнської коси…Близько 20 “загарбників” тепер час від часу прибиває до берега, сирими й холодними». Інші канали, напевно, «вчасно» отримали свої методички «з російської міфології», тож публікували бездоказові дописи про те, що «все, що ви читаєте у “хохлов” про лівий берег — п****[брехня]».

Навіщо Росія використовує цей міф?

Росіяни невдоволені тим, що керівництво країни відступило з єдиного захопленого Російською Федерацією обласного центра, тобто Херсона, з початку повномасштабного вторгнення. Міфи про «тактичний відступ, щоб зберегти життя російських солдатів» не дають бажаного результату, тож Росія вдається до відвертої брехні й бездоказових емоційних заяв. Наратив покликаний заспокоїти населення країни-терориста і покращити репутацію керівництва Російської Федерації.  

«Український солдат зі свастикою на рюкзаку»

Російські телеграм-канали почали активно розповсюджувати твіт ізраїльського журналіста Звіка Клейна від 4 листопада 2022 року з фото нібито українського солдата, на рюкзаку якого свастика. Клейн попросив Президента України Володимира Зеленського прокоментувати інцидент.  Це зображення виявилось фотошопом російського виробництва. На справжньому фото на рюкзаку українського солдата зображена зірка Давида. Росіяни ще в серпні почали поширювати цей міф про свастику, але тоді він не набув такого розголосу, як в листопаді.

Навіщо Росія використовує цей міф?

Росія вкотре намагається просувати наратив «Україна — нацистська держава». Таким чином вони намагаються вплинути на країни-партнерів України, щоб ті послабили або припинили підтримку. Постачання зброї та гуманітарної допомоги є важливими для перемоги нашої країни та повного розгрому Росії.

«Вибухи у Пшеводуві — провокація України, щоб втягнути у війну НАТО та отримати більше зброї»

Російський пропагандист Андрєй Мєдвєдєв у своєму телеграм-каналі поділився конспірологічною теорією про ракету у Пшеводуві: «Польські ЗМІ повідомляють, що двоє загиблих — це українці, які приїхали до Польщі декілька місяців тому. Тому цілком можлива … провокація. Уламки притягли, гарно поклали, людей просто вбили». Цей наратив підтримали й псевдоукраїнські телеграм-канали, які звинуватили Офіс Президента України в тому, що вибухи в Польщі — українська провокація, щоб втягнути у війну НАТО або змусити конгрес США дати більше зброї.  

Навіщо Росія використовує цей міф?

Україна закликає до всебічного розслідування інциденту в Пшеводуві, адже має у розпорядженні дані, які підтверджують, що удар по Польщі завдано не українською ракетою. Росія різними способами намагається довести зворотне, щоб зруйнувати відносини між Україною та країнами-партнерами, а особливо Польщею, яка з перших днів повномасштабного вторгнення надає допомогу. 

«Трагедія рейсу МН17 — провина України»

17 липня 2014 року російський ЗРК «Бук» збив у небі над Донбасом пасажирський літак компанії Malaysia Airlines з 298 людьми на борту. 17 листопада 2022 року суд у Гаазі оголосив вирок у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777. Винними визнали громадян Російської Федерації Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка, яким суд призначив довічне ув’язнення та виплати компенсацій родинам загиблих у повному обсязі — понад 16 мільйонів євро. Окружний суд Гааги визнав, що Росія контролювала самопроголошену «Донецьку Народну Республіку» щонайменше з травня 2014 року, а літак збили з території окупованого Російською Федерацією Первомайського. 

Росія з липня 2014 року просувала наратив про те, що у трагедії винна Україна. У 2022 Росія вирок у справі МН17 назвала «політичним замовленням».

Навіщо Росія використовує цей міф?

Росія умисно намагається фальсифікувати докази своєї причетності до трагедії, щоб приховати воєнні злочини. На розслідування катастрофи потрібні були 8 років, які Російська Федерація використовувала, щоб звинуватити у трагедії Україну. Таким чином Росія намагалась вплинути на світову спільноту.

Настя Шевченко

Хочу щось сказати