«Заборонити тварин у цирках»: списки кандидатів у «депутати» з окупованої Донеччини

Під час так званих виборів до «Народної ради» окупованої Донеччини, що проходили восени 2023 року, місцева «виборча комісія» не опублікувала списки з огляду на «фізичну безпеку кандидатів». KibOrg знайшов та ідентифікував усіх учасників псевдовиборів.

Окупована Донеччина, як і інші анексовані українські регіони, вперше «брала» участь у «голосуванні у складі РФ». До бюлетенів було внесено п’ять загальноросійських партій, а саме «Единая Россия», «Справедливая Россия», КПРФ, ЛДПР і партія «Новые люди». На виборах до «Народної ради ДНР» було зареєстровано усього 570 кандидатів. З їх числа обирали 90 «депутатів Народної ради ДНР», а також 21 «міського» та «муніципального округів».

«Голосування» тривало протягом трьох днів, із восьмого до десятого вересня 2023 року. Після підрахунку «голосів» очікувано путінська партія «Единая Россия» забрала собі більшість «мандатів». Так, «Единая Россия» отримала 74 місця, КПРФ — 6, ЛДПР — 6 та «Новые люди» усього 4 «мандати». Так чи інакше, «вибори» на анексованих територіях України не визнала жодна з цивілізованих країн світу.

При цьому, окупаційні «виборчі комісії» анексованих регіонів не публікували поіменні списки «кандидатів», зважаючи на фізичну безпеку учасників. «Публікація персональних даних кандидатів може в теорії загрожувати потраплянням, наприклад, до бази українського “Миротворця”», заявив електоральний юрист Антон Рудаков пропагандистському ресурсу «Ведомости». Винятком стала ЛДПР, яка опублікувала переліки кандидатів у ЗМІ цілком у трьох регіонах, крім окупованого Запоріжжя.

Команда KibOrg відшукала списки усіх «кандидатів у депутати» від чотирьох партій: «Единая Россия», «Справедливая Россия», КПРФ і «Новые люди». Ми ідентифікували 477 «кандидатів» та зібрали їх в одній таблиці, яку ви можете переглянути за посиланням. Частина окупантів та колаборантів вже відома широкому загалу, адже деякі з них, наприклад, брали участь у війні на сході України з 2014 року, а частина досі залишалася у тіні. Нашу увагу привернули наймолодші «кандидати», серед яких ми ідентифікували наступних:

Чернобай Денис Сергійович (07.08.2002) — має прописку у м. Макіївка, вул. Далекосхідна, 22, кв.1. Про нього KibOrg писав у матеріалі «KibOrg викладає 1,5 ТБ поштового серверу окупаційних «адміністрацій» Донеччини. Частина 2». З 2022 року він був «головою» так званого «молодіжного парламенту» окупованої Донеччини. Окрім того Чернобай брав участь у війні проти України у складі «інтернаціональної бригади “ПЯТНАШКА”». Восени 2023 року був «кандидатом у депутати» від партії «Единая Россия». Нині Чернобай є головою ради регіонального відділу «Движение первых» — ініціативи Президента РФ Володимира Путіна, яка спрямована на пропаганду серед молодого покоління.

Русіна Анастасія Миколаївна (27.04.2000) — одне з останніх місць проживання у м. Воронеж, вул. Тімірязєва 27А, кв. 136. Балотувалася від партії «Новые Люди». Нині є «координаторкою молодіжних проєктів партії “Новые Люди”» окупованої Донеччини. «Заборонити тварин у цирках ДНР», — остання з ініціатив, яку Русіна опублікувала на свої сторінці у ВК. І в цілому заборона використання тварин для розваг є позитивним зрушенням, якби тільки це не відбувалося на захоплених територіях. Якщо ж це алюзія на псевдовибори в анексованих українських регіонах, то ми згодні з Анастасією.

Попов Ярослав Олексійович (30.03.2000) — м. Щербинка, вул. Спортивна, 4, кв. 44. У 2018 році брав участь у виборах депутатів Ради депутатів поселення Воскресенське в місті Москві четвертого скликання як кандидат, але втратив статус. Допомагав російським бойовикам на Луганщині гуманітарною допомогою. Був «кандидатом» від КПРФ.

Наявність настільки молодих людей у списках «кандидатів у депутати» окупованої Донеччини свідчить про методичну пропаганду серед молодого покоління росіян, адже під час початку російсько-української війни у 2014 році їм було від 12 до 14 років.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати