Як на окупованих територіях Росія готує дітей до війни

Лише у грудні 2023 року в окупованому Шахтарську на Донеччині самопроголошені органи «самоврядування» провели близько 60 заходів для дітей і молоді. Значна кількість подій від російських окупантів та місцевих колаборантів мали пропагандистський характер. Осінтерам також вдалося знайти частину місцевих планів на 2024, в рамках яких молодь навчатимуть «протидіяти тероризму».

Серед численних новорічних подій із радянськими персонажами, деякі грудневі заходи вирізняються своєю ідеологічністю чи беззмістовністю. Цитуємо назви без змін: «Выставка к 82-й годовщине разгрома немецко-фашистских войск под Москвой», «Митинг, посвященный Дню ввода советских войск в Афганистан», «Онлайн мастер-класс к Дню Георгиевской ленты “Символ воинской славы”». Не обійшлося і без «Лебединого озера». Деякі заходи у Шахтарську були відмінені через відсутність світла.

g_shahtersk_otchet_o_provedennыh_meropryyatyyah_za_dekabr_2023_g_-2

Це приклад звітування про проведену виставку «Памяти героев СВО Шахтерского района» на сайті місцевої окупаційної адміністрації.

Окремо осінтери знайшли план спортивно-патріотичних заходів у листопаді-грудні на території окупованого росіянами міста Шахтарськ. У переліку — 27 подій. Варто звернути увагу на ворожі наративи та потужні пропагандистські підходи для виправдання учасників російсько-української війни. Дітям організовували зустрічі з колаборантами-військовослужбовцями, розповідали про окупантів різних періодів імперії, залучали до меморіальних заходів.

22 листопада 2023 року представники Росгвардії провели для дітей Шахтарської середньої школи села Петропавлівка так званий «Урок мужності». На сайті окупаційної адміністрації вказано, що співробітники Росгвардії Мордовії та Самари розповіли присутнім про службу, ознайомили з індивідуальним захистом, показали, як розбирати та збирати автомат, розповіли про правила надання першої медичної допомоги, відповіли на питання дітей.

Прикметно, що так званим «Міністерством молодіжної політики» окупаційної
адміністрації РФ в ОРДЛО ще були розроблені методичні рекомендації по реалізації новорічних заходів. Заходи мають ідеологічне підґрунтя.

Команді українських осінтерів вдалося знайти план по «протидії тероризму» на 2024 рік, підготовлений так званим «Управлінням культури, молоді спорту та туризму» адміністрації Шахтарська окупованої території Донецької області. Згідно з документом, заплановано проведення більше 50 заходів з протидії тероризму і це тільки в одному місті. Особливо цинічно, коли терористи-окупанти називають свої події так: «Терроризм – вирус с человеческим лицом», «Терроризм – зло против человечества», «Мы против террора!»

Систематична і точно спланована ідеологічна робота з неповнолітніми, яка часто підкріплена фейковими фактами та перекрученою історією, є давньою тактикою росіян для промивання мізків. Однак, сподіваємося, що всі знання, які окупанти зараз дають українській молоді на тимчасово окупованих територіях, незабаром повернуться проти самих же російських солдатів-терористів.

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку Центру готовності цивільних фонду Сергія Притули.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

1 комент