Русифікація повним ходом або освітня система на Луганщині

У 2014 році у захопленій Луганській області Росія імітувала створення самопроголошеної «республіки». Втім ілюзії самостійності й окремості квазіреспубліки, принаймні в культурному питанні, від країни-окупанта розбиваються об «руський мир», який активно поширюється на Луганщині через освітню систему. Здебільшого пропаганда реалізується через «патріотичні» конкурси і виховні програми в навчальних закладах.

«На захисті рубежів Батьківщини»

У лютому 2023 року самопроголошене «міністерство освіти й науки» видало наказ про проведення акції  «На защите рубежей Родины» («На захисті рубежів Батьківщини»). Ідея акції полягає у висвітленні постатей військових «Великої Вітчизняної війни» та вчителів, що беруть участь у «спеціальній військовій операції». У такий спосіб захід, організований «керівництвом» окупованої Луганської області, вбачає «виховання патріотизму» в молоді. Як саме історії вчителів, що замість навчання дітей у школах доєдналися до збройної агресії проти України, мають сприяти розвитку учнів, у положенні акції не вказано.

Журі російської пропаганди

Наприкінці січня 2023 року «МОН» повідомило про проведення на території окупованої Луганщини Всеросійського конкурсу дослідницьких проєктів «Без срока давности» («Без терміну давності»).

bez-sroka-davnosty-proekt-prylozhenye_watermark_compressed

Наказ було видано із посиланням, зокрема, на Міністерство просвітлення Російської Федерації. До складу організаційного комітету увійшли прихильники російського ладу:

·       «заступник міністра освіти й науки» Мирошниченко Євген Вікторович, уродженець Краснодарського краю РФ. У рідному селищі окупант був головою Ради прибічників місцевого відділення партії «Єдина Росія». Обійнявши свою «посаду» на окупованих територіях, Мирошниченко заявив, що пріоритетами розвитку освіти у квазіреспубліці є «патріотичне і кадетське виховання», створення «системи козацької освіти»;

Мирошниченко Євген Вікторович

·       «заступник голови і депутат народної ради» Коваль Олег Валерійович, який розшукується за чотирма статтями Кримінального кодексу України, пов’язаними з захопленням державної влади й участю в терористичних утвореннях. У 2021-2022 роках колаборант потрапив у санкційні списки держав ЄС та інших країн. У березні 2014 року, за місяць до того, як російська армія увійшла на територію Луганської області, Коваль, як депутат міської ради, виклав пост у Facebook, у якому активно наполягав на зменшенні обсягу коштів, що перераховувалися з обласного центру до державної скарбниці України;

Коваль Олег Валерійович

·  «депутатку народної ради» Гізай Світлану Федорівну теж розшукує МВС України. До неї також застосовані санкції ЄС та ще ряду держав. У березні 2022 року так зване «міністерство державної безпеки» окупованої Луганщини опублікувало пост, у якому звинуватило Гізай у присвоєнні та розкраданні гуманітарної допомоги з РФ. За інформацією «МДБ», колаборантка, використавши російські зв’язки, проголосила себе відповідальною за розподіл гуманітарних вантажів, всупереч тому, що раніше вже підозрювалася у розкраданні;

Гізай Світлана Федорівна

·       Рубченко Артем Володимирович, директор музею, що був мобілізований у лютому 2022 року на війну проти України. У квітні того ж року Рубченко дістав осколкове поранення, після чого повернувся з фронту. Був нагороджений медаллю «За бойові заслуги»;

Рубченко Артем Володимирович

·       «почесна працівниця освіти» окупованої Луганської області Твердохлеб Лариса Валеріївна, організаторка проросійських мітингів;

Твердохлеб Лариса Валеріївна

·       «директор державного закладу додаткової освіти» Портной Борис Дмитрович, який займається проведенням згаданої вище акції «На захисті рубежів Батьківщини».

Портной Борис Дмитрович

«Для соціуму, для держави!»

У жовтні 2022 року «міністерство освіти та науки» окупованої Луганщини, з метою виховання дітей і молоді відповідно до прийнятих у російському суспільстві правил і норм поведінки, рекомендувало навчальним закладам використовувати в освітньому процесі матеріали системи виховання «Киноуроки в школах России» («Кіноуроки в школах Росії»).

Цільові орієнтири результатів виховання передбачають висвітлення тільки російських цінностей. Йдеться про формування в учнів усвідомленості про причетність до минулого і майбутнього держави-агресорки, прийняття російської громадянської ідентичності і готовності до захисту РФ.

У рамках цієї програми на 2022—2023 навчальний рік було затверджено Міжнародний конкурс соціальних практик. Завдання конкурсу здебільшого стосуються залучення молоді до державного процесу, тобто виховання наступників, що могли б «гідно» замінити чинних окупантів і колаборантів на їхніх посадах: «пропаганда активної суб’єктної участі дітей і молоді у вирішенні соціальних питань на місцевому, регіональному рівнях»,  «отримання учнями досвіду контакту з суспільно-державними структурами», «реалізація взаємодії і співпраці між органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями і культурно-дозвільними закладами, що здійснюють виховну роботу з дітьми і молоддю».

Засновником Конкурсу є Санкт-Петербурзький центр розвитку інтелектуальних та творчих здібностей  «ІНТЕЛРОСТ». Діяльність організації відображає суспільні погляди її фундаторки Олени Дубровської. Пропагандистка підтримує «СВО», що зображується в фільмах, які продукуються для «Кіноуроків в школах Росії». А у вересні 2022 року Дубровська привітала РФ з анексією Донецька, Луганська, Запоріжжя і Херсона після проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях України.

«Тобі, моя Луганщино Росіє!»

У серпні 2021 року в окупованій Луганській області проходив «республіканський» конкурс творів, утім присвячений він був Росії. Роботи для участі в конкурсі «Тебе, моя Россия!» («Тобі, моя Росіє!»), згідно з положенням, мали відображати чітко визначені напрямки: незаперечність причетності Донбасу до «руського миру», почуття єднання та підтримки з жителями Російської Федерації, важливість досягнень російської науки та культури, спільність історії мешканців РФ і Донбасу, відповідальність за долю Батьківщини, необхідність збереження та розвитку культури російського народу. Для переможців конкурсу, а саме тих, хто найбільше вихваляв загарбницьку державу, були передбачені призи — планшет, мобільний телефон і смарт-годинник. Перше місце посів учень «республіканського» козацького кадетського корпусу.

Культурний та історичний розвиток захопленого краю, збереження ідентичності майже унеможливлюється через російський вплив. Попри безліч тематичних акцій, конкурсів і змагань, діти і молодь окупованої області не виховуються у любові до Луганщини. Натомість їх навчають цінностям, традиціям і правилам Росії, згідно з програмами і рекомендаціями Міністерства освіти РФ. 

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

1 комент

  • Рашизм не пройде!Україна єдина,мій народ-це українці,ми разом у боротьбі з колаборантами та зрадниками нашої Вітчизни.Геть ” руський мір” з України!ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!!!