Руїни окупованого Маріуполя і будівництво на кістках

Російські ЗМІ не втомлюються активно поширювати інформацію про успіхи будівництв нових домівок для постраждалих на окупованих територіях. Новинні стрічки пропагандистських медіа рясніють заголовками про відновлення мирного життя, але чи так це насправді? Які наслідки від масового знесення житлових будинків на окупованих територіях та для кого насправді будують житла на кістках, читайте в нашому матеріалі. 

Ще в червні 2022 року російські телеканали без упину говорили про зведення нових житлових комплексів на території Маріуполя. Як з’ясувалося пізніше, спорудженням житла займаються російські підрядники «Військово-будівельна компанія» (ВБК), основна діяльність якої — побудова військових містечок. З публікацій на офіційному сайті ВБК можна зрозуміти, що компанія веде будівництво не тільки в Маріуполі, а й в окупованих Донецьку та Луганську.

Попри те, що на карті Маріуполя з’являються нові будинки, вони не призначені для місцевих мешканців. Президент Маріупольського телебачення Микола Осичко розповів для «Новин Донбасу», що в нове житло під виглядом місцевих родин, насамперед збираються заселяти військових, медиків, учителів, працівників силових структур та людей інших спеціальностей, яких російське керівництво зараз активно рекрутує для роботи на загарбаних територіях. Окупаційна влада чітко дала зрозуміти, хто для них привілейований прошарок населення. Вчителі потрібні, щоб вкладати російську пропаганду з вже готових методичок у голови дітей, а працівники силових структур для оперативного реагування на можливі бунти.

Реальні шанси у постраждалих місцевих отримати нове житло дуже низькі, таке становище призведе до критичної класової нерівності. Людям, яким не дістануться квартири в новобудовах, доведеться буквально виживати, бо в місті практично відсутні блага цивілізації. У нових будинках проводять електрику і водопостачання, встановлюють власні котельні, які опалюватимуть ці домівки. Всі інші житлові квартали, які постраждали у ході агресивних бойових дій з боку Російської Федерації, так і залишаються зруйнованими та непридатними для життя. 

Попри будівництво нових домівок, темпи знесення цілих житлових районів набагато більші. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в новинному сюжеті для «5 каналу» розповів, що темпи знесення будинків зростають з кожним місяцем. Більше всього постраждали райони наближені до «Азовсталі». Домівки зносять і консервують всі комунікації, які підведені до житла. Ці обставини унеможливлюють подальші ремонтні роботи для більш-менш вцілілих сусідніх будинків. Попри це, так зване «Міністерство будівництва та житлово-комунального господарства» окупованої Донеччини, рукою «директора Департаменту житлової політики» Володимира Ярошевського, щодня підписує нові документи зі списками конкретних будинків, які підлягають знесенню.

Щоб будувати — потрібні великі ресурси і насамперед люди, яких дуже бракує. Через відсутність роботи у місті, мешканці вимушені йти працювати на будівництво звичайними різноробочими, адже більшість містян були металургами. Профільних робітників вкрай мало, тож окупаційна влада вирішила приділити більше уваги знесенню, аніж будівництву. Для цього потрібно лише декілька екскаваторів та різноробочі, щоб потім прибрати сміття.

Щоб узаконити знос будинків, гауляйтери підписують нові постанови. 26 липня 2022 року Денис Пушилін самопроголошений «глава» окупованої Донеччини, підписав документ, який легалізує доступ до приміщень, власники яких відсутні. Пушилін дозволив окупаційним «адміністраціям» районів і міст створити комісії, особи яких, можуть проводити огляд житла і «ліквідовувати аварії» без отримання згоди власника.

Російські медіа друкують незліченну кількість статей про активне відновлення власноруч знищених міст. Реальне положення місцевих жителів, які попри окупацію, залишилися в місті, залишає бажати кращого. За інформацією української влади, у Маріуполі зруйновано до 98% всіх будівель. Тож хто б не став щасливим власником квартир, навколо його оточуватиме руїна.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати