Енергетика в Україні працює попри обстріли

Погодні умови, поставка електроенергії з Європейського Союзу і залучення нових методів реагування. Українські енергопостачальники пояснили, що тримає галузь у строю. 

Енергосистемі України довелося зазнати неабияких випробувань: Росія завдала державі 15 масованих ракетних атак і 18 ударів з безпілотників по електростанціях. Країна-агресорка мала на меті вивести енергетичну систему з ладу, посіяти паніку, темряву і холод.

Ремонт ліній електропередач у Харківській області

Очільник Міненерго Герман Галущенко повідомив про пошкодження понад 50% української енергетичної інфраструктури. Через це є проблематичним виробництво і транспортування електроенергії. Найбільшої шкоди зазнало теплопостачання: постраждала кожна ТЕЦ. «Всі великі теплові та гідроелектростанції пошкоджені внаслідок російських обстрілів, — розповів голова “Укренерго” Володимир Кудрицький німецькому виданню “Deutsche Welle”. — У нас є об’єкти, в які влучили 6 разів, а в деякі навіть 20». Загалом, всі важливі станції потрапляли під атаки щонайменше 3—4 рази. 

Гасіння пожежі після обстрілу теплоелектростанції

Стійкість енергомережі забезпечує низка факторів. До усунення пошкоджень ліній якнайшвидше залучаються спеціалісти. Окрему роль відіграє система протиповітряної оборони. Крім того, «Укренерго» розробляє і залучає нові методи реагування. «Один із методів — розвантажити енергосистему в період перед атаками, що допоможе зберегти її цілісність», — пояснив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Розвантаження окремих енергоблоків дозволяє зменшити шкоду енергосистемі від можливих ракетних ударів. Також Міненерго відзначає ряд технічних рішень, що сприяють стабілізації ситуації, проте подробиці не розголошуються. 

Покращується стан Рівненської АЕС: завершено ремонт одного з енергоблоків, другий блок, який у 2022 році працював тільки частково, також знову відновиться повністю, пише “Deutsche Welle”. Отже, всі 9 енергоблоків зараз знаходяться в експлуатації. Це зменшить кількість аварій на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС. 

ЗАЕС

До того ж, допомогу Україні надає Європейська асоціація системних операторів передачі ENTSO-E. Безперервні потоки електроенергії зберігають баланс української системи. Імпорт електроенергії з ЄС у січні та на початку лютого забезпечував постачання українській промисловості. 

Утримують від занепаду українську енергетику і погодні умови. Про це розповів генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота: «Природа на нашому боці. Цієї зими у нас надзвичайно високий паводок у річках. Таке трапляється раз на 20-30 років. Це нам дуже допомагає, і водогін зараз забезпечує багато електроенергії».

Комунальні підприємства продовжують шукати шляхи захисту найбільш вразливих мереж. Досвідом з українськими інженерами поділилися спеціалісти Південної Кореї. Вони розповіли, як можна захистити енергетичні системи від ракетних ударів, проклавши їх під землею. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати