Бізнес на межі виживання: ритуальні послуги окупованої Донеччини

«Ритуал» — «державне» підприємство в окупованій Донецькій області з надання ритуальних послуг населенню, зареєстроване у 2017 році. Організація діє на території обласного центру та довколишніх населених пунктів. Однак створена окупантами корпорація не обходиться без великих проблем. 

«Ритуал» займає 12% ринку надання профільних послуг, інші 88% припадають на приватний бізнес, що на відміну від «державного» підприємства, не несе ані громадського, ані податкового навантаження. Соціальні зобов’язання, які виконує «Ритуал», полягають у похованні певних категорій громадян: учасників «Великої Вітчизняної Війни», померлих одиноких осіб, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, безхатьків, невпізнаних трупів, військових, що загинули внаслідок бойових дій. Основним проблемним питанням фірми, як вказано в її звіті, є відсутність механізму відшкодування «державою» витрат. Крім того, на території окупованої Донеччини місця для поховань на цвинтарях, переданих організації, майже вичерпані. 

«Керівник» підприємства Виноградов Владислав Володимирович. У січні 2019 року він отримав «паспорт» квазіутворення на окупованій Донецькій області. Виноградов народився 1971 року в Івановській області Росії. Здобув дві вищі освіти: в Харківському вищому військовому командно-інженерному училищі ракетних військ імені Маршала Радянського Союзу Крилова (у 1991 році) та в Таганрозькому юридичному університеті (у 2005 році). З 1996 року Виноградов служив в органах внутрішніх справ. Був заступником начальника Управління карного розшуку кримського Главку МВС. 13 грудня 2010 року підполковник міліції Владислав Виноградов був призначений начальником міського відділу міліції в Євпаторії. 

Мільйони податків

Попри «роботу на благо суспільства» підприємство «Ритуал» зобов’язано сплачувати колосальні податки в скарбницю квазіреспубліки. «Державна» організація не впоралася з виплатами — й величезні борги зростали щороку впродовж діяльності «Ритуалу». Так у серпні 2020 року фірма склала заяву щодо надання відстрочки зі сплати заборгованості з:

  • «штрафної санкції за порушення законодавства про патентування, порушення норм з регулювання обігу готівки та використання реєстраторів розрахункових операцій в галузі торгівлі, громадського харчування та послуг» — 2 415 796 руб.;
  • «податку на доходи з зарплати» — 1 925 329 руб.;
  • «єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» — 3 407 142 руб.;
  • «податку на доходи з виплат за контрактами (договорами)» — 472 098 руб.

Тоді ж «Ритуал» реорганізувався шляхом приєднання до «державної» корпорації з розробки й реалізації сучасних технологій «Донецькі технології». 

 У жовтні 2020 року підприємство знову подало заяву на відтермінування виплати заборгованості з деяких категорій. Суми ставали тільки більшими. Причиною відстрочки так само вказано складне фінансове становище. 

У лютому 2021 року корпорація звернулася до «голови управління державного комітету з земельних ресурсів», зазначивши, скільки коштує організації виконувати соціальні зобов’язання. До прикладу, поховання певних категорій громадян на безоплатній основі обійшлося «Ритуалу» майже у 8 млн руб., а заховання військових  — понад 150 тис. руб. Всупереч цьому «управління держкомзему» нарахувало корпорації податок на землю у розмірі 5,8 млн руб. Саме тоді заборгованість компанії з інших податків і внесків сягала близько 1,5 млн руб. 

Станом на 8 лютого 2023 року балансовий залишок підприємства перевищив 3 млн руб., про що свідчать дані онлайн-банкінгу організації.

А як працівникам?

Складнощі роботи підприємства вплинули й на його робітників. У 2019 році в «Ритуалі» під час інвентаризації була виявлена нестача товарно-матеріальних цінностей сумою понад 3 млн руб. До органів поліції передали матеріали щодо завідувачки складу, а відносно попереднього керівника і начальниці планово-виконавчого відділу порушено кримінальну справу.

У наступному році недоліки фінансової системи фірми працівники відчули на собі. У документі корпорації йдеться про близько 4 млн руб. заборгованості з заробітної плати. Щоправда, не вказано, за який термін утворилися борги. 

Робота працівників «Ритуалу» ускладнювалася частими провокаціями на місцях поховань. Керівництво подало запит до «департаменту» на відеореєстратори для 20 кладовищ, що використовуватимуться з метою захисту доглядачів від неправомірних дій клієнтів та обґрунтування вчинків робітників. Втім коли підприємства-виконувачі замовлення повідомили собівартість реєстраторів, «Ритуал» вирішив, що особливої безпеки потребують лише 10 цвинтарів. 

Звіти за 2022 рік містять перелік з десятків мобілізованих робітників, дехто з яких вже значиться загиблим. Серед працівників землекопи, прибиральники, продавці, вантажники, сторожі, зварювальники, слюсарі. 

Документація «Ритуалу» свідчить про те, що компанія надавала послуги «Горлівському будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів». Так ряд договорів був підписаний у 2022 році. 

Раніше Горлівський будинок-інтернат згадувався у 2017 році. Тоді міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm ідентифікувала військову базу окупантів на території закладу. До 2014 року, вторгнення росіян на територію Донеччини, в будинку-інтернаті мешкало 217 осіб. Літніх людей та інвалідів евакуювали до Костянтинівки. Станом на 2015 рік у Горлівському закладі залишилося близько 50 осіб. З середини того року будинок-інтернат використовувався окупантами як місце базування військовослужбовців, що підтвердилося супутниковими знімками Google Earth. Це пояснює, чому тоді будівля інтернату була пошкоджена. За інформацією терористичних ЗМІ, в дах влучив снаряд, було вибито вікна. І навіть у 2017 році бойовик ОРДЛО виклав серію фото на фоні таблички Горлівського будинку-інтернату з написом: «Я на КПП стою» (КПП – контрольно-пропускний пункт). Таким чином об’єкт соціальної інфраструктури став військовим, що порушує норми міжнародного права. 

Сотні похованих військових

Потреба розширення площі кладовищ на території ОРДЛО, вірогідно, свідчить про збільшення кількості загиблих. З метою розширення цвинтаря в Амвросіївському районі у 2017 році «Ритуал» отримав близько 20 гектарів землі. 

«Державне» підприємство «Ритуал» вело облік похованих військових на безоплатній основі. Лише за травень 2022 року на кладовищах Донецька організація поховала 186 осіб, серед яких 9 невпізнаних чоловіків віком від 25 до 40 років. Не менші показники за цей період в інших населених пунктах окупованої області. Кількість похованих підприємством військових у Сніжному, Горлівці, Чистяковому (раніше Торез), Шахтарську тощо сягає понад 300 осіб за один місяць. Найбільше загиблих військовослужбовців у Макіївці та Горлівці. Окремі списки стосуються поховань невідомих осіб на «звільнених територіях», а саме в захоплених російською армією Мангуші, Маріуполі та Волновасі. Також звіт «Ритуалу» містить перелік похованих дітей віком до 1 року. Зазначені списки доступні за посиланням

Приклад корпорації «Ритуал» доводить, що розвиток бізнесу на окупованих територіях доволі проблематичний і майже неможливий. Навіть «державному» підприємству, що виконує суттєве соціальне завдання, квазіреспубліка не допомагає. Натомість завантажує мільйонними боргами й зобов’язаннями з безоплатного поховання сотень військових.

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати